hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [廢物再利用系列 2] 85B 及 95M 合併新線 295 沙田美田- ...
開啟左側

[廢物再利用系列 2] 85B 及 95M 合併新線 295 沙田美田-康盛花園

樓主| 天空之神 發表於 2020-4-9 21:41 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-4-9 18:33
263 4分鐘一班?你咪吹咁大啦。而家條線大部分時間仍然係15分鐘一班(以往未有屯轉之前係15-20)。

呢條 ...

263 繁忙時間表定最密 5分
但都係清唔哂轉車站批客
加埋加班車有 4 分唔奇,唔信自己過左疫情後去轉車站數下車

將軍澳出觀塘轉車,唔係兜彩虹就兜埋新蒲崗鑽石山,91M 個網絡本身都係行埋坑口先上山,表定 15-20 分一班,唔收車多數 20 一班
290/290A 當寶林起就要兜康翠,A 仔仲要入順秀,290 正線大部分時間 20 分一班

當大家一齊 20 ,係咪代表一樣都係垃圾?
咁就要留比巨巨自己研究下

建議中既 295 車數 (9 台,一轉 160 分鐘左右)夠開全日 20
車費係以上都有下調空間
我唔見得係以上問題需要再爭論
miklcct 發表於 2020-4-9 22:08 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-4-9 21:41
263 繁忙時間表定最密 5分
但都係清唔哂轉車站批客
加埋加班車有 4 分唔奇,唔信自己過左疫情後去轉車站 ...

263繁時的確由13分加到5分,但係得繁時密,非繁仍然係15,咁有鬼用,一樣吸引唔到人轉車。要吸引到人轉車日間8分內一班係基本。

將軍澳出觀塘轉車絕對唔係兜,80、89等線觀塘道龍翔道一條大直路入獅隧,翠林出彩虹轉車亦都唔係兜。
進智公交
 樓主| 天空之神 發表於 2020-4-10 00:04 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-4-9 22:08
263繁時的確由13分加到5分,但係得繁時密,非繁仍然係15,咁有鬼用,一樣吸引唔到人轉車。要吸引到人轉車 ...

其實以前荃灣 M 車轉城隧 X 車果班客已經用腳上哂 263
唔信就望下屯轉出九龍同城隧返屯門條龍

當直車等車時間,快過兜荃灣用多左時間
就自然儲到客
就算 269D 返天水圍方向,道理都係一樣(去沙田方向班客寧願坐,尤其係天水圍南果班)

295 開線只係開始
我唔認同落觀塘兜係兜多 20 分鐘但至少有一半以上應該贏
第一個轉車站轉到第 2 個轉車站再流多一次牌,感覺仍然比港鐵站站停良好

.
Citcalag 發表於 2020-4-10 00:17 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-4-10 00:04
其實以前荃灣 M 車轉城隧 X 車果班客已經用腳上哂 263
唔信就望下屯轉出九龍同城隧返屯門條龍

點解你覺得你條線同263有可比性?你條線行既都唔係直達沙市。263本身係有火車站 + 大量小巴/沙田市中心巴士接駁功能,同你呢條線個功能差好遠

本身要去沙田/源禾路/火炭既:繼續搭798
去馬鞍山既 798 > 682 / 未來RPP將馬線
去石門既 未來RPP將軍澳石門線
去顯徑/大圍/車公廟既 行大老山就要行返轉頭 / 兜大涌橋路,地鐵優勢太大,你鬥唔過

結論:無開線需要

而且屯門同將軍澳本身道路網絡同巴士既優勢好唔同,西鐵線本來屯門頭站,要兜元朗先出到荃灣,而且大部份屯門居民離西鐵站都好遠,263個定位係做市中心 - 市中心特快,其他小區轉車。將軍澳本身地鐵覆蓋率好高,巴士優勢已經不大。而且將隧/觀塘經常塞車。263呢個例子係以偏概全

我再計條數比你睇,寶琳去調景嶺5分鐘,調景嶺去鑽石山15分鐘,鑽石山去大圍7分鐘。計你等車轉車夾埋10分鐘。你點鬥?

290本身係道路網絡以及繁時交通問題,都唔係一個合適例子
 樓主| 天空之神 發表於 2020-4-15 15:10 來自手機 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2020-4-10 00:17
點解你覺得你條線同263有可比性?你條線行既都唔係直達沙市。263本身係有火車站 + 大量小巴/沙田市中心巴 ...

有,其實好多人本身入到沙田市中心都係轉車
入沙田市中心請繼續用 798
其他人可以善用大老山隧道/將軍澳隧道 295 轉乘網絡,今日 798 既客本身有一部分係沙田轉車北上客黎,無轉乘優惠唔會有人有興趣係大老山轉車

剩係睇沙田馬鞍山但忘記北區大埔,對件事無幫助
今日呢 2 條線得咁多車,唯有落地先慢慢加班
其實大老山有超密 88 落市中心,反而大圍起步行河東上大老山會快過 88
Citcalag 發表於 2020-4-15 15:20 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-4-15 15:10
有,其實好多人本身入到沙田市中心都係轉車
入沙田市中心請繼續用 798
其他人可以善用大老山隧道/將軍澳 ...

其實大隧轉乘客佔798客都唔多 係有,但唔係大比數囉,好多時都只有全車一兩成左右,絕大部份都係沙田市中心落既 有無咁多人刻意要搭你架車轉乘 我好有疑問

至於九巴路線轉乘應該會多d既 始終bbi做得比較大 但係係唔係大到成為主要客源呢

而去北區、大埔呢d其實搭落觀塘轉更密既車都得啦 而家都解決到點解又要分呢堆客去大老山? 比著我都會去觀塘轉 朝早返工仲可以去食個早餐先再上車 大老山有乜
觀塘通勤時間74X又密

我唔否認有人會住將軍澳去大埔北區返工 但係唔係主流? 應該唔係囉

不過唔係話你條線一文不值既,只係主要賣點唔會只係轉乘,而係將軍澳直達城河東囉,所以我覺得繁忙時間開一兩班無問題既
 樓主| 天空之神 發表於 2020-5-15 13:56 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2020-4-15 15:20
其實大隧轉乘客佔798客都唔多 係有,但唔係大比數囉,好多時都只有全車一兩成左右,絕大部份都係沙田市中 ...

其實本身 85B 95M 都係廢線 , 只係同當年 796B 取消改 798 方法一樣根本就唔會輸得更多

長遠馬鞍山應該要有直出大老山隧道轉乘線
以 295 轉乘隨時比新巴做將馬線更著數

.
WN4156 發表於 2020-5-16 14:30 | 顯示全部樓層
295應用10部車行,不可以私吞了一部車
 樓主| 天空之神 發表於 2020-5-16 14:33 | 顯示全部樓層
WN4156 發表於 2020-5-16 14:30
295應用10部車行,不可以私吞了一部車

有一架車去左 95H
.
ViviTse 發表於 2020-5-16 17:33 | 顯示全部樓層

將軍澳來往沙田已有 798 或 88轉93A/K/M/95/M/98A/C/P/R/290/A/B/X等線,再開多條去沙田恐怕會造成惡性競爭。

如果去大埔可能唔同講法
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆