hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 放手掣時"坐"低
返回列表 發新帖
開啟左側

放手掣時"坐"低

hkbw 發表於 2006-7-14 17:16 | 顯示全部樓層

原帖由 DA9195 於 2006-7-14 14:31 發表

我話只限尾轆車係因為我做車房時只係有做尾轆車同遇到依個情況,我無話頭轆車一定無wor,同埋你只係睇又無試,口講無憑
另你唔好下下一句就否定人地,依個世界凡事都有可能呀,細路

咁唔該你自己改改個句, 你個句講到FF車就唔會咁...
殺雞焉用牛刀?!
art0925 發表於 2006-7-14 17:19 | 顯示全部樓層
Well, what I notice is that, this is quite common in EU cars, but not as much in JP cars, my VW Jetta did that, my parents  Mercedes does that sometimes, and my sister BMW 550i does that too.

原帖由 DK5416 於 2006-7-13 23:27 發表
反而我見過有自動波車一入左D波就"座"低,唔知係咪一樣有事呢?
DA9195 發表於 2006-7-14 17:28 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2006-7-14 17:13 發表

我係外國學車時學手波, 係香港駕車用自動波, 兩個情況我都試過....

我肯定我學車時, 拉左手掣之後, 放手掣再開車部車係會 "坐"低, 而呢個
情況係uphill start既時候更加明顯.

而我d老師部部 ...

我知你駕過手波同自動波,不過依家講緊車種呀,你試過駕BMW未架?
uphill start(要有相當斜度)係一定會"坐"低一下,不論咩車,巴士都會la,依家講係行平路都有"坐"低呀,明未
依度唔可以真資料,會俾人插
DA9195 發表於 2006-7-14 17:30 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2006-7-14 17:16 發表

咁唔該你自己改改個句, 你個句講到FF車就唔會咁...

我一直都無講過FF車wor
註:FF車=\=只係頭轆車
依度唔可以真資料,會俾人插
hkbw 發表於 2006-7-14 18:47 | 顯示全部樓層
原帖由 DA9195 於 2006-7-14 17:28 發表

我知你駕過手波同自動波,不過依家講緊車種呀,你試過駕BMW未架?
uphill start(要有相當斜度)係一定會"坐"低一下,不論咩車,巴士都會la,依家講係行平路都有"坐"低呀,明未

請留意, 我係話平路都會, 不過斜路更加明顯..
仲有, 我由第一個回文開始都係想指出一樣野: 呢個動作好平常, 其他車都會有, 只不過係明顯與否吧了.
殺雞焉用牛刀?!
admin71 發表於 2006-7-16 22:30 | 顯示全部樓層
原帖由 DA9195 於 2006-7-14 14:31 發表

我話只限尾轆車係因為我做車房時只係有做尾轆車同遇到依個情況,我無話頭轆車一定無wor,同埋你只係睇又無試,口講無憑
另你唔好下下一句就否定人地,依個世界凡事都有可能呀,細路

發出警告(id=DA9195)

回文編號:#17
涉案站友:id=DA9195
違反站規:34(b)
理由:形容其他站友為「細路」,而此詞在回文內明顯指另一板友「唔識野」。
判決:警告
備註:如有需要,請經 appeal@hkitalk.net 向站長提出上訴

A4 板主:admin71
路人(HY671)
板務文章
S3BL121 發表於 2006-7-18 00:23 | 顯示全部樓層

之前我坐過豐田CROWN
都同樣地有咁的情況發生
當時我只係覺得可能係
大馬力FR車先有咁的情況
粵B 66645 311常用車