hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 108 增設盛德街往銅鑼灣早繁特車
開啟左側

[路線消息] 108 增設盛德街往銅鑼灣早繁特車

phykk45 發表於 2020-4-18 01:19 來自手機 | 顯示全部樓層

去啟田108轉215X有機會快過603
rickypapa 發表於 2020-4-18 01:19 | 顯示全部樓層
108轉 98D好吸引喎 !!!!!!!!
好過日日等 690等到燥
EX-TL 發表於 2020-4-18 01:28 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-4-17 21:34
與其企係度食塵等半粒鐘後嘅690,我一定會轉第二樣方法
另外,105/98C出去轉嘅速度,冇你想像中慢,亦肯 ...

睇ETA, 或者跟班次表估算開出時間, 寶林上車都唔會太難預嘅, 除非係勁趕時間, 又大機會做到車駁車先會考慮, 畀貴咁多換來唔係快好多嘅車程, 搭10M出觀塘或17出藍田轉601 619應該尚算正常.
dennis28a 發表於 2020-4-18 02:48 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-4-17 21:34
與其企係度食塵等半粒鐘後嘅690,我一定會轉第二樣方法
另外,105/98C出去轉嘅速度,冇你想像中慢,亦肯 ...

睇時段,不過好多時快唔過 690 依點係真
灣仔消防局去觀塘警署,平均只係 25 分鐘,去到新都城頂盡 35 分鐘。

同時間搭 101/107/111/116,25 分鐘去到譽港灣,
轉埋 98C 或 105,起碼要 40-45 分鐘先落到車。

除非你車駁車,否則等 20-25 分鐘下班 690 同你係九龍城食 15 分鐘西北風無咩分別。
dennis28a 發表於 2020-4-18 02:59 | 顯示全部樓層
phykk45 發表於 2020-4-18 01:19
去啟田108轉215X有機會快過603

時至今日,以偉業街塞車精彩表現,都足以搞到 215X 山谷道去創紀之城車程竟然同 14 / 101 平手。
除非撞正興發街同東隧塞車,否則 108 轉 215X 唔係想像中咁快。

仲未計 215X 未必上到車。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2020-4-18 03:01 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2020-4-17 22:33
網頁見唔到11B/11D/13D/14有變
查1A時發現原本 219X  2 變成可以轉埋 1/1A/6/7

新聞稿一早寫左
http://www.kmb.hk/tc/news/press/archives/news202004173595.html

另外 219X 轉 1 / 1A / 6 / 7 係 Old News
dennis28a 發表於 2020-4-18 03:21 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-4-17 18:17
116 619 都係九巴時段先疏車,佢想搶人就真係諗多左,本身聯營線見到九巴時段都唔想搭,
690 都有唔少時段 ...

你問我,因為我對時間敏感,兼港鐵站月台行上路面事實上唔快,我會用 BBI 既。

之不過咁,601 / 619 平均講緊 25-30 分鐘由銅鑼灣返觀塘,101 都只係 30-35 分鐘,
除非你係堅拿道上 108,否則係怡和街上車,我唔覺得家陣 601 / 603 / 619 / 690 有幾唔吸引。
215X 同 98D 出晒名山谷道門都無得企,山谷道轉車隨時因小失大。

另一個問題係 215X 曲街轉 108,108 疏都算,曲街行返去平治街成 5 分鐘,仲要睇埋曲街唔塞車,
搞完一大頭煙,用既時間同直接等 101 / 619 無咩分別。

大熱天時又肺炎,除非九巴大幅度加到 108 10 分鐘一班,否則依類 BBI 其實無咩太大實際作用,
夾到 BBI 咪幫襯下,當係轉部少人既車防中招(例如去到九龍城揀部最少人既車返觀塘道)。

PS:我試過 215X 轉 115,結果同我直接等下班 619 時間所差無幾。

avianwind 發表於 2020-4-18 07:35 | 顯示全部樓層

睇怕新巴唔夠膽早繁開694特班去老銅,下繁去將軍澳

Commy 發表於 2020-4-17 17:18
為咗霸住盛德街,唔俾城巴再開新線?

以前未延長前
朝朝都有部長泊站尾
適當時間時開木廠街起載(101多)

某國肺炎期間多左人home office+彈性上班
巴士公司都開少左車
唔知仲有冇
10598C 發表於 2020-4-18 07:41 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-4-18 01:28
睇ETA, 或者跟班次表估算開出時間, 寶林上車都唔會太難預嘅, 除非係勁趕時間, 又大機會做到車駁車先會考 ...

通常係送車尾而又趕時間先用...
極端情況真係試過夾ETA搭的士衝落藍田站轉隧巴落灣仔(抱歉小弟唔想比全程過海的士)
10598C 發表於 2020-4-18 08:09 來自手機 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-4-18 02:48
睇時段,不過好多時快唔過 690 依點係真
灣仔消防局去觀塘警署,平均只係 25 分鐘,去到新都城頂盡 35 分 ...

去程同回程又唔同講法,而690 20分鐘時段同30分鐘時段又係另一個講法
多數真係送車尾,夾到紅隧線ETA,又唔想食塵等半粒鐘先會咁做

去程101/111多數5-7分鐘內有車
回程如果去新都城就山谷道轉咗98D,唔會去到九龍城轉車
返山上先會土瓜灣轉,但回程都會睇有冇601/619/619X跟住嚟,去到觀塘法院/警署/秀暉樓轉車