hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議將軍澳北重組 (1):93A/95M/98A/98B
開啟左側

建議將軍澳北重組 (1):93A/95M/98A/98B

fleetline 發表於 2020-4-21 08:01 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-4-20 23:52
唔需要兩條線減車,但非繁佢地出少兩部車已經幫到條數

至於全日,走入郵輪碼頭本身亦只係比牛頭角調頭用 ...

不過唔入郵輪碼頭, 298A班次可變成15-20分鐘一班,
最少可吸引到乘客.

你的建議298A開20-30分鐘,
以一條目標係轉車線來講根本係完全唔合格,
仲要坑口冇總站唔方便佢地預時間,
成個計劃似係搵野塞住把口多過服務居民.

儲錢
 樓主| S3BL100 發表於 2020-4-21 09:05 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2020-4-21 01:10
淨係重組98A, 98B算la,98A縮短至寶琳,班次改為12-20分鐘一班,取消所有特別班次,而98B縮短至坑口北,以 ...

咁咪斷左而家 98A 做緊既坑口 <-> 康翠/秀茂坪流水

更何況開 12-20 一班會令到山上好多人上唔到車

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2020-4-21 09:06 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-4-21 08:01
不過唔入郵輪碼頭, 298A班次可變成15-20分鐘一班,
最少可吸引到乘客.

唔入郵輪碼頭,非繁打劫唔到 5R 果兩部車。雖然只係非繁,但亦有幫助

再者,你有無反建議,可以做到同 102/102B 完全唔同站,盡可能避開馬亞木反對?

fleetline 發表於 2020-4-21 12:48 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-4-21 09:06
唔入郵輪碼頭,非繁打劫唔到 5R 果兩部車。雖然只係非繁,但亦有幫助

再者,你有無反建議,可以做到同 1 ...

非繁忙時間用車係完全冇問題, 5R冇左果兩架車到繁忙時間都要繼續用,
但你建議做法係搞到繁忙時間都要搵車做郵輪碼頭,
繁忙時間用車緊張得多,無謂浪費.

比我做我會建議寶林/翠林開經坑口出九龍,
另外, 甚至完全唔同站, 馬亞木一樣可以反對,

所以實際係睇運輸署做法及議員比唔比壓力.

儲錢
 樓主| S3BL100 發表於 2020-4-21 14:20 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-4-21 12:48
非繁忙時間用車係完全冇問題, 5R冇左果兩架車到繁忙時間都要繼續用,
但你建議做法係搞到繁忙時間都要搵車 ...

我又唔覺得果段路兩繁有幾浪費,況且非繁出少部車,繁忙時間出多部,人手應該係打和,車就大把但人先係問題

翠林經坑口就免,路程長左唔少,對比起我既郵輪碼頭方案,無慳過行車時間。除非你打算屈所有寶林客坐呢條新隧道線做駁腳,將 293A 變 295A 縮去翠林。但寶林一段班次唔會及得上 293A 之餘,亦對寶林邨乘客極不公平

反而擺寶林、一開車就轉出景林邨過坑口,仲有得考慮。但基於唔可以同馬亞木同站既原則(厚德商場有 102),同埋應該優先照顧坑口北/富寧花園呢個最遠離坑口站既位置既考慮,出觀塘方向成個坑口圈都唔可以擺站。然後,再基於優先照顧坑口北既原則,回程應該都唔可以跟 A29 入坑口半圈,只能行外圍返寶林。你又制唔制?

不過咁,只要其他營運商有好大反對聲音,而運吉又聽既話,RPP 都唔會上到,議員無從知道到底發生咩事

Phoenix 發表於 2020-4-21 14:57 來自手機 | 顯示全部樓層
293A收$6.1比較屈機
fleetline 發表於 2020-4-21 18:34 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-4-21 14:20
我又唔覺得果段路兩繁有幾浪費,況且非繁出少部車,繁忙時間出多部,人手應該係打和,車就大把但人先係問 ...

繁忙時間出多部已經係最大問題.
而家香港經濟只會有人冇野做, 好小會有工冇人做,
所以人手不是問題.

去寶林係我覺得較好選擇, 如果唔拉去郵輪碼頭,
咁用4架車已經做到15分鐘一班.

而拉上山路程長左, 但做到更多死位, 如怡心園一帶,
又可以慳番拉長93A/95M等路線.

另外, 我唔覺得小巴會因為同站就反對, 唔同站就唔理,
如果咁既話來回坑口圈只停南豐廣場就得.

儲錢
 樓主| S3BL100 發表於 2020-4-21 23:49 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-4-21 18:34
繁忙時間出多部已經係最大問題.
而家香港經濟只會有人冇野做, 好小會有工冇人做,
所以人手不是問題.

拉去寶林表面上四部車做到 15 分一班,但吞唔到 5R,非繁都要比我個方案出多部車囉

當然,如果坑口接受到條線唔做坑口圈,我無問題喎

至於拉上山就更加,亦唔會因此唔需要搞 93A 95M,因為而家 98A 做緊既流水遠至坑口來往秀茂坪,人地當緊呢條線係來往將軍澳醫院必須既工具

樓主| S3BL100 發表於 2020-4-21 23:53 | 顯示全部樓層
Phoenix 發表於 2020-4-21 14:57
293A收$6.1比較屈機

而家 98A 都收緊 $6.1

fleetline 發表於 2020-4-22 07:25 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-4-21 23:49
拉去寶林表面上四部車做到 15 分一班,但吞唔到 5R,非繁都要比我個方案出多部車囉

當然,如果坑口接受 ...

講多次, 非繁忙時間用車係完全冇問題, 大把路線S車中段冇野做留廠.

298A開到, 班議員自然會爭取到入坑口圈,

不過馬生如果要反對的話, 你入唔入坑口圈都可以嘈.

坑口到寶達流水, 如果做到雙向分段,
係290(唔係290A)搞已經可以, 連95M都可以唔駛延長呢.

儲錢