hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解41A唔跟238P走線行
開啟左側

[問題] 點解41A唔跟238P走線行

樂仔〞 發表於 2020-4-26 12:15 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2020-4-26 10:19
都係果句, 飛左葵涌交匯處先! 點解要去得最遠既60X/63X停葵涌交匯處? 應該搵52X/66X停葵涌交匯處就差唔多 ...

搞清楚時序先唔該
63X 由一開始已經停緊葵涌交匯處
60X 停葵涌交匯處係因為 66 補償方案,當時 59X 66X 67X 都未停轉車站,52X 亦都 cover 唔到原本 66 原線
咁搵 60X 停葵涌交匯處當然合理
shakugan2005 發表於 2020-4-26 12:53 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2020-4-26 12:15
搞清楚時序先唔該
60X 停葵涌交匯處係因為 66 補償方案,當時 59X 66X 6 ...

63X係補償68,68A, 自然要停葵涌交匯處, 仲要兜落尖沙咀, 但當縮短至洪水橋既時候已經冇兜落尖沙咀, 之後直頭叫人轉其他車落深水埗而改經西九龍走廊, 到依一刻斬唔走美孚但已經可以取消葵涌交匯處一站!

補償66方案係60M/66M轉乘234X, 咁234X一樣唔停葵涌交匯處一站! 如果拆得掂拎36A做轉乘就更加唔洗有車加停葵涌交匯處一站! 更甚者先唔計往九龍方向, 單係往屯門方向開到葵涌交匯處都冇分段喎, 點補償66? 66取消果陣52X已經停轉車站, 而66X就直接替代66, 點解52X/66X停葵涌交匯處又唔合理但60X停就合理?

歷史問題而導致有站冇站都算, 68X拆開68X/268X及265B加停葵涌交匯處後, 都更正到只係去柏景灣既68X/265B停葵涌交匯處, 去佐敦道既268X/69X唔停葵涌交匯處, 咁現時係唔係可以去大角咀果邊既52X/66X加停葵涌交匯處一站, 去佐敦既60X/63X取消葵涌交匯處一站?
天空之神 發表於 2020-4-26 13:31 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2020-4-26 12:15
搞清楚時序先唔該
60X 停葵涌交匯處係因為 66 補償方案,當時 59X 66X 6 ...

但我個人支持過橋抽板

以屯轉計應該只留 60X 停
以大欖計應該只留 68X 停
根本呢類路面車速咁快,入一入站浪費時間唔少

52X 要兜深井個人唔認同
.
miklcct 發表於 2020-4-26 13:49 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-4-26 13:31
但我個人支持過橋抽板

葵涌交匯處呢個站起碼有8成時間係直飛,根本對行車時間無影響。
進智公交
天空之神 發表於 2020-4-26 14:06 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-4-26 13:49
葵涌交匯處呢個站起碼有8成時間係直飛,根本對行車時間無影響。

問題係搭親 63X 都停
其他巴士讓車站既巴士
出黎都會影響效率

問題係唔少線得 1-5 個客咁計,小數怕長計
同樣情況豐力樓同畢架山花園都係咁
.
leo_ku 發表於 2020-4-26 17:41 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-4-26 19:45 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-4-26 17:41
笑話,你無站當然可以直飛,有站點同?有站你可以全速飛過巴士站?

我都未計呢個站長遠計要取消。 ...

無人落車,個站無人咁當然係直飛啦
進智公交
mrm23 發表於 2020-4-26 23:58 | 顯示全部樓層
bnr34 發表於 2020-4-26 10:23
行人天橋開通取消行人過路燈實際其實冇影響
行人過路燈都係等其他路口比車出先轉綠燈

幾組燈都執過 D 時間黎,
前排有一晚深夜飛的,行深旺道竟然可以一次過晒咁多支,由四小龍直出富昌,
咁多年都未試過..

acc1368 發表於 2020-4-27 00:52 | 顯示全部樓層
Kirino 發表於 2020-4-24 12:55
不停改路,最後都係行返上3幹就知直上青葵比出葵涌道方便直接

落旺角
你肯定3幹直接過5幹(西九龍走廊)????
灣仔地鐵站.紅頂特快.荃灣福來村
銅鑼灣
acc1368 發表於 2020-4-27 01:16 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-4-26 13:31
但我個人支持過橋抽板

52X 前身係52 兜深井合理

唔兜深井,紅頂又多謝你

(52X以前唔去旺角
青山公路客要直出直入旺角就一定要紅頂

52X如果連深井都唔行
紅頂就多謝九記)
屯轉計 52X + 60X
大欖計 維持原狀

灣仔地鐵站.紅頂特快.荃灣福來村