hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 14X 上繁後繞經九龍灣商貿區,14/14X 調整班次 ...
開啟左側

建議 14X 上繁後繞經九龍灣商貿區,14/14X 調整班次

GU9338 發表於 2020-5-1 15:09 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2020-5-1 11:00
吓,依家 33 由油塘去 Megabox 要用成九個字?!
即係分分鐘油塘客搭 33 去荃灣要坐足 80 分鐘?!
咁嘅 ...

我諗九龍灣最大問題唔止塞車咁簡單 , 而係無定向風咁塞
某日可以塞 5 分鐘 , 另一日可以塞半個鐘 , 所以搭車係無晒預算

大塞車個陣見過既包括:
24 1810 特車 > 1910 先到宏天
234D 1830 觀塘 > 1940 先到黃大仙
33 (頭先講咗)
E22S 1735 超過一個鐘都未到 Megabox

但係 27/4 大塞完後過兩日 29/4
我見到 258X 1805 觀碼三個字已經行到臨華街 ......

好回正題
我覺得如果有心做觀荃特快既
起碼 40 要飛起美孚同唔好日日開 30 分先
做咗呢樣再諗荃景圍、點執 33 都唔遲 ......
請用文明來說服我。
SE7378 發表於 2020-5-1 21:01 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2020-5-1 15:09
我諗九龍灣最大問題唔止塞車咁簡單 , 而係無定向風咁塞
某日可以塞 5 分鐘 , 另一日可以塞半個鐘 , 所以搭 ...

觀塘碼頭同九龍灣商貿區塞車的確無定向,
但觀乎 33 個 case,似乎最大塞車黑點係喺偉業街,
有版友講過,33 平日油塘去巧明街用左 19 分鐘,30 分鐘先落偉業街天橋,
而同一時間,62X/259D 鯉魚門邨開出,19 分鐘都已經去到彩虹交匯處啦 ⋯⋯

我諗 14X 最大問題係,競爭對手實力實在太強,
除油塘山外,油塘嘅核心地帶係包圍住成個黨鐵站,
站位比 14X 方便,過海轉車去佐尖又比佢快同穩定,
相反 14X 點都避唔開如觀塘迴旋處、紅隧口等塞車位,
如果唔係兩繁金鐘同北角轉車太迫,分分鐘 14X 油塘渣都無得剩,
不過喺九巴眼中係成功嘅屎忽數,食咗條更蝕錢嘅 14C 吖嘛 ⋯⋯

個人認為 14X 出路可能真係好似麗港城條 219X 咁,
變成鯉魚門油塘藍田站出佐尖專線,用最少資源處理,
但又驚唔夠客,所以市區方向繞道後兜埋九龍灣商貿區先入機隧,
加埋上面提及嘅油觀荃真特快,咁就可以 free up 返條 33 出黎啦,
不過,都係嗰句,手尾好長,好多野要跟 ⋯⋯

P.S. 早前有版友提出透過 14X/215X 重組,
然後拆條類似 213X 嘅鯉魚門油塘藍田尖咀線出黎,
個人覺得還可以,但觀塘尖東要維持服務水平就有一定難度 ⋯⋯
Perfumess 發表於 2020-5-1 22:28 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-4-30 23:08
14X 無必要尖沙咀變順時針,一來逆時針有幫 215X 清客功能,尤其是 215X 客量其實值得下繁拆條觀繞特快, ...

其實一直都好懷疑14X究竟幫到215X幾多, 西行完全幫唔到, 東行繁時14X去到山谷道好多時都只係坐滿, 只係偶爾脫班脫到嘔先會企人
所以我先覺得要幫215X係要加班/開215P回程

依家嘅14X好四不像, 做佐敦特快, 一般嚟講14X會比14早10分鐘到佑寧堂, 但做唔到炮台街嗰邊嘅客, 又爭唔贏紅小
又做唔到特快去尖東, 油麗邨都仲話可以行去藍田站搭215X, 其他真係直接保鐵算

依家晚繁搭車返觀塘真係好惡夢, 一係就耋megabox彎位倒灌 (講緊係連宏通街站都埋唔到), 之後就係例牌創紀之城個站塞到懷疑人生
所以行天橋飛走埋創紀之城個站可能都係好事嚟
 樓主| S3BL100 發表於 2020-5-1 22:52 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2020-5-1 08:34
咁樣我對 14X 去程有幾多客會有疑問

因為主力客源得返

咁其實我係朝早十一點後開出班次先改道,十一點前唔受影響

同埋都係果句,14X 而家最大問題係班次。兜九龍灣換加班,到底會對油塘尖咀客吸引力增加定下降,好難下定論,可能真係要做左先知。至於九龍灣塞車,其實平日黃昏前都唔見得會係問題,放工塞車時段油塘出尖沙咀需求都唔見得好大,當然對回程班次影響呢點我暫時無其他辦法解決,係假日 Megabox 塞車可能麻煩少少

我其實同意 14X 咁兜愈來愈唔配 X,但本身客量實在係唔掂。想增加客量,可以係加班,可以係增加服務範圍,可以兩樣同時做

想做九龍灣佐尖客,開新線只做佢地又唔值得,除左 14X 同埋我之前提過但收起左既全日山上將尖 98P 加兜九龍灣外,暫時另一個諗到既選擇係 296D,因為條線夠頹。(好似上面其他版友提出改 219X 就算吧啦,行車時間增長幅度太大而且難度應該比起 14X 高唔少)

但改 296D 會同 98P 碰到同一個問題,只係條同路既 110 綠小無馬亞木咁惡

如果改到當然都係一條出路,但 14X 尚且可以加兜同時加班做甜頭,296D 無呢個條件

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2020-5-1 23:03 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-5-1 11:00
吓,依家 33 由油塘去 Megabox 要用成九個字?!
即係分分鐘油塘客搭 33 去荃灣要坐足 80 分鐘?!
咁嘅 ...

反正 40 都係要入觀塘碼頭,我有諗過一個幾異想天開既重組方法

就係喺搵到另一條線補葵涌(38 拆線或改道)、同時搵到另一條線補美孚(38 改道或 42C 拆青衣南新線,但問題 RPP 出左 X42C 全日)既前提下,對調 33 同 40 觀塘區走線,40 麗港城後改經偉業街同九龍灣商貿區,同時飛起美孚,而 33 成條掟出觀塘道

33 荃灣上呈祥道其實唔比起 290/A/X 快,但最大價值係荃灣東堆新樓同工業區,同時 40 荃葵覆蓋比起 33 廣,只要葵涌同美孚搵到其他野補,行九龍灣意義比 33 大

但諗完之後發覺會搞到西約無車落觀塘道,同時麗港城出觀塘道尤其德福淘大果段流水會斷左(回程仲有 E22),暫時諗唔到解決方法

上面只係思考方向,非嚴謹方案,仲有好多問題要處理。不過至低限度,如果解決到觀塘道流量問題,小改既話,33 係值得改跟 15A 行法入九龍灣

樓主| S3BL100 發表於 2020-5-1 23:08 | 顯示全部樓層
Perfumess 發表於 2020-5-1 22:28
其實一直都好懷疑14X究竟幫到215X幾多, 西行完全幫唔到, 東行繁時14X去到山谷道好多時都只係坐滿, 只係偶 ...

無錯 14X 西行其實幫唔到 215X,幫 215X 係東行

但我依然認為 14X 既情況,逆時針好過順時針咁去,215X 東行似乎比起西行壓力更大

而我覺得與其開 215P 繼續塞落觀塘道,不如開 215E 跑繞道直接飛返藍田仲好,起碼以 215X 客量,真係有條件咁做

如果解決/處理到喜鵲樓,無咩反對聲音既話,14X 絕對可以東行啟福道天橋直飛

neoplan720p 發表於 2020-5-5 01:17 | 顯示全部樓層

有日約下午一點左右,係觀市出尖沙咀(去K11附近),坐215X又得,坐14X都得。
不過215X收車收到成20分鐘班(疫情前已經搞成咁),觀市已經無位坐,後車又有排先到。
咁就上左14X啦,反正我係彌敦道落車,時間上同215X應該差唔多。

點知,真係無諗過,原來停一停海濱道,係會浪費咁多時間架。
比起215X,停海濱道令14X用多左5分鐘先上公路。
不過呢,單單海濱道,又上左20幾30個客……

去到呢個位,我想講咩?
一、我認同S3BL100兄,觀塘、九龍灣商貿區去佐尖的確有需求,亦都應該諗方法砌線去迎合呢個需求。
海濱道Lunch Time都可以上20-30個,咁九商一定可以上更多客。

二、問題係,唔好講油塘咁遠,單單觀市,我下次都未必會再坐14X(除非215X上唔到車,又或者好累想找個位坐)。一條海濱道,已經比起215X直上啟福道天橋用多5分鐘。
如果兜埋九商,就應該比215X慢10分鐘。咁正常情況下,我等下架215X隨時仲著數。

三、換言之,如果14X兜埋九商,唔單止連僅餘既油塘客都趕走(咁兜落去,其實同坐14無乜分別,只不過14去唔到TST咁解),隨時連而家貪快去佐敦既觀市客都無埋。
咁就會應驗上面GU9338兄所講,吸到新既九商客,但就會趕走左觀市客,隨時得不償失。

如果俾我砌,某程度上296D可以廢物利用,
又或者過幾年安達臣石礦場起埋私樓,到時213X過寶達後,直上觀繞,兜一兜九商再去TST,反正而家213X停秀茂坪道,根本做唔到秀茂坪客……

如果213X真係可以寶達直上公路,交換條件就係要寶達放棄13X總站車。
213X:石礦場 -> 安泰 -> 安達 -> 寶達 -> 九商 -> TST -> 佐敦 -> 寶達 -> 安達 -> 安泰 -> 石礦場
13X:兩個方案
Plan A:中秀 -> 原線至淘大 -> 輔警 -> 佐敦 -> TST(但秀茂坪就要硬食曉光街,無得走上秀茂坪道坐而家既213X……雖然而家根本極少人咁做)
Plan B:裕民坊 -> 協和 -> 曉光街 -> 秀明道 -> 樂華 -> 淘大 -> 輔警 -> 佐敦 -> TST(俾秀明道直出巴士,唔駛兜個圈落曉光街再屈返去樂華;但問題就輪到曉光街慢左……)
224X全日:彩福 -> 啟業 -> 麗晶 -> 原線 -> 啟業 -> 彩福
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
 樓主| S3BL100 發表於 2020-5-5 02:22 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-5-5 01:17
有日約下午一點左右,係觀市出尖沙咀(去K11附近),坐215X又得,坐14X都得。
不 ...

多謝分享,原來海濱道已經儲到廿幾三十個客,比我想像中仲要多唔少

都係果句,我諗改 14X 既問題係,加兜九龍灣換取加到 20 分一班,對觀塘巿中心同油塘既吸引力係咪必然下降,定係打和,甚至會唔會因為變返正常班次而變得更吸引。呢個問題,我暫時好難畀到確切答案,但值得諗

而當中油塘係重點,觀塘巿中心只係用來做佐敦特快,無必要同 215X 鬥搶尖咀客

同時,如果個別時段可以執多幾十個客,觀巿油塘就算倒客,倒既數目有無咁多,都係一個問題。但至低限度,14X 日後應該唔會有機會飛得甩海濱道喇

至於你提到既兩個方案,正如我上面提到,固然 296D 都係一條出路

不過如果可以搞得掂條 110 綠小(相信尚德出站路線要做下少少手腳)搬一條 296 系入九龍灣既話,我反而會比較想 296D 非繁減到 30 分一班,畀 296C 全日拆線,296C 改經九龍灣商貿區去大角咀,做九龍灣往來旺角,同時滿足埋西貢區要求有巴士直達大角咀既呼聲;同時拆 296E 西行太子道飛橋,做深水步填海區特快,東行改經菜街兼再飛多幾個站,做深觀旺觀特快

暫時我諗唔到其他理想方法去做九龍灣旺角,我長遠願景係九龍灣入面有全日線去佐尖、旺角大角咀,同埋深長荔

即係類似我幾年前既建議,但幾年前貼出來既版本,今日睇返,有細節要再修改

而你提到 13X 213X,咁岩我上個月都有篇建議拎埋 213X 去重組

但實情係 213X 因為比 13X 快太多,都吸到唔少秀樂秀程樓乘客,加上樂華係既得利益者,所以我果篇建議都要搵條 93D 去代 213X 做果個位;反而我係有諗過山上將尖經觀繞入九龍灣,但因為其他原因而暫時收起左呢個諗法

13X 我就覺得無必要再搞,一來真係無理由影響曉光街客,二來本身揹住堆區內流水,而無其他理想替代方案
GU9338 發表於 2020-5-5 09:01 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-5-5 01:17
不 ...

見閣下建議 213X 飛樂華入九商 ,
我係 Google Map 試一試,結果可能令閣下失望:

213X 寶達邨 > 啟祥道經樂華:13 分鐘
213X 寶達邨 > 啟祥道經觀繞、宏照道:16 分鐘 (唔塞車就係 16 分咋)

相信全程要減價到 $7.5 同加班去補償先叫有望過到

反而 S3BL 兄提到樂華我覺得易搞
因為有條近 100% 重疊既 89A,出城亦有平靚正 28

但係 224X 全日我覺得機會已經近乎 0
一來前景不明朗,二來 13X 區內流水已經俾麗晶 ban 過一次
請用文明來說服我。
GU9338 發表於 2020-5-5 09:21 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-5-5 02:22
多謝分享,原來海濱道已經儲到廿幾三十個客,比我想像中仲要多唔少

都係果句,我諗改 14X 既問題係,加 ...

九商往來旺角
我偏向賣大包俾 24 做就算

$5.1 個兩班特車就算有 296C(P) 入九商都唔會飛得走
但呢兩班特車偏偏就搞到全線班次亂龍 (i.e. 塞到俾後兩班正常車爬頭)

反正九商客源同啟麗出入時段相反,加上而家有 20 分客
24 以現有資源食到九商客有餘

深長荔無既有包袱,會唔會飛太子道西個條 (i.e. 閣下 296E) 入九商會更適合 ?
請用文明來說服我。