hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議擱置
開啟左側

建議擱置

Commy 發表於 2020-5-21 13:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

del

louis2018 發表於 2020-5-21 15:18 | 顯示全部樓層

2 要加停堅拿道東分站,8X 可考慮用加路連山道入東華東院,順便服埋銅鑼灣
mingfai31 發表於 2020-5-21 15:34 | 顯示全部樓層
又多個PO

首先你又唔分段全部黏埋一舊真係好難睇

你條8X改做8H個時間表..好
你又踢條6-10分既密線入去做乜
我個PO舊方案一條全日線都俾人問入東華東院做咩
雖然我回佢係因為拎黎擺..但我舊個條都係30分唔算過份
入面個圈一黎多違泊..二黎又多學神..你仲塞咁大量既車流入去係咪嫌唔夠塞?

其次你CUT左原2A入老銅俾條2仔入..你又有冇諗過你咁做同搶23客有咩分別..新巴會咁傻咁樣改?
更何況我見你呢度你冇講話改18X同720又可以抽到4部車出黎又幾勁架wo (25A我就睇埋你點改先回)
仲有新巴東行行告打一單用65分你同我講你走入去軒尼詩道塞燈可以慳一分鐘出黎
下繁已經可以令到你條2仔斷晒鏈20分鐘冇車出
用你75+64分鐘黎計..12分鐘班你呢13部車我就真係替2仔車長趕鐘趕到可憐

鰂魚涌好慘架啦..次次改線都要佢地埋單削服務
明明去灣銅咁多需求又要CUT人班

另外寶馬山走線我自問改到冇得再改
期待你點CUT走成條27 (我都想既..寶馬山我都覺太多線)
不過提提你寶馬台, 炮台山道同天后廟道都要有車..而且服務地點要覆蓋到東區同至少炮台山MTR
Busmtr 發表於 2020-5-21 15:58 | 顯示全部樓層

一個好大嘅問題,鰂魚涌至炮台山去希慎/北海都要入大坑,慢咗好多,仲要畀人cut班, 完全唔可以接受,反而東華東院有個位數班次... 就算有條可以做同樣功能嘅23,價錢上唔可能當作合理補償,鰂魚涌就連23都冇...

你可以話攞嚟擺,但係我諗唔明英皇道↔東院流水要咁密車做乜?但係最有需求嘅希慎反而會畀人cut班嘅道理係咩...
mingfai31 發表於 2020-5-21 17:15 | 顯示全部樓層
頭先趕住出去都冇睇到你好壞處

1,2,5唔講我仲以為東華東院個頭起樓定加建
而家一日幾千一萬人入去咩..
6就冇改到19點樣更方便?

你成個方案唔夠車做就係度亂抽資源
做既範圍冇多到反而好多線搞慢晒

最大受害者鰂魚涌冇啦啦又俾人CUT班開左條唔關佢事既特快
條特快東行又只得太古呢個單一客源 (耀東繼續都係2X轉車)

仲有23只要存在一日..你條2仔西行唔駛旨意入怡和街同軒尼詩道
brianso198 發表於 2020-5-21 20:12 | 顯示全部樓層
一句, 唔好以為2P係萬能...
kmb71k 發表於 2020-5-21 20:50 | 顯示全部樓層

2A又縮東院
8X又縮東院
本身東院已經有5B
你當東院個站好大
可以塞到三條全日線?
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| Commy 發表於 2020-5-22 16:27 | 顯示全部樓層
louis2018 發表於 2020-5-21 15:18
2 要加停堅拿道東分站,8X 可考慮用加路連山道入東華東院,順便服埋銅鑼灣
...

8x嗰度冇問題
可以參考其他版友意見
但鴨仔做乜無端端加站?

樓主| Commy 發表於 2020-5-22 16:46 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2020-5-21 15:34
又多個PO

首先你又唔分段全部黏埋一舊真係好難睇

首先唔好意思唔知點解無端端冇分段( 我打嗰陣時係分曬段)

跟住條2a只係做返筲箕灣至天后去東華東院
順便上埋耀東
我承認擺條6至10分鐘嘅線入去唔理想

跟住2仔係會搶23客
但而家真係比新巴搶到上23嘅客又有幾多(甚至係冇)

而18x同720
如果你有留意我第一部分就知道我減咗呢兩條線嘅車
喺實施呢個方案嘅情況下就會抽到車
雖然我呢個建議可以只實行其中一部分或兩部分
但只係畀個例子大家睇下點抽 啲車嘅啫

至於鴨仔東行慳咗一分鐘真係唔出奇
就算以一般嘅交通嚟講
部分時候直行軒尼詩道的23真係可以快過兜灣北嘅2
呢一點其實有部分板友都講過
你唔信可以試下搭下呢兩條線同或者check下個eta嚟睇
至於啲時間
我係用下繁差唔多最塞嘅情況計
所以大部分時間都未必需要咁耐
而我預一單連休東行72分鐘+西行84分鐘

鰂魚涌係慘
所以我諗緊如果2A大幅削減服務至30分鐘
剩餘嘅車盡可能加密2(希望加到7-8分鐘一班)
定先就跟返而家呢個走線
又可唔可能呢?

至於寶馬山嘅線就敬請期待
不過我覺得寶馬臺未必需要線
嗰個站成日飛站
(我以前日日都係咁行)

樓主| Commy 發表於 2020-5-22 16:50 | 顯示全部樓層

Busmtr 發表於 2020-5-21 15:58
一個好大嘅問題,鰂魚涌至炮台山去希慎/北海都要入大坑,慢咗好多,仲要畀人cut班, 完全唔可以接受,反而 ...

你講咗個成個重組一個最大嘅問題
正如我頭先樓上咁講
用而家呢個走線
大幅加密2然後大幅削減2A又可唔可行呢
(呢個問題希望大家一齊討論)

東院我只係諗住用嚟擺2A順便補償8H取消啫
其實我嗰陣時都發現呢個問題
只不過嗰陣未諗到個plan啫