hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解973沿線人口甚多,但都做唔掂?
開啟左側

[問題] 點解973沿線人口甚多,但都做唔掂?

castanopsis 發表於 2020-6-4 23:32 | 顯示全部樓層

數碼港流水客搞唔掂
流星☆雨 發表於 2020-6-4 23:58 | 顯示全部樓層
973應該改做173試下做大坑特快同108競爭

西南港島大流水就拆條73A同73搞聯合班次跳飛機
趕客路上 理_得你
castanopsis 發表於 2020-6-5 00:02 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-6-4 23:23
有南港島線,有議員試過78轉MTR
華貴去尖沙咀都係半個鐘行程
比70轉船都要快

華貴田灣香港仔
西隧尖沙咀線係無得打
無論去黃竹坑轉鐵,定107尖東落車行,都相當方便

但係唔係區區都係咁?明顯唔係

論尖東
華富條170,收呢個價錢,車程完全不能接受,數碼港置富都無紅隧線
若果有巴士行西隧去尖東,對比駁鐵要轉兩次車再行餐死,唔見得無優勢

至於廣東道/半島一帶
你都識講,薄扶林堆線越搞越頹,靠佢地去中環轉船或者港大轉鐵,觀感都好一般
回程無得預時間就更加同買六合彩無異
更何況無論尖沙咀碼頭定尖沙咀站,其實都有唔少位置唔就腳

973做唔起,主要原因係因為條線唔入邨,而唔係因為競爭力低

反而尖沙咀大,唔近碼頭,唔近尖東中間個堆就真係可圈可點6 M7 u0 G9 |: J! g  K4 X
但973偏偏就做尖東同廣東道,彌敦道都去晒搭地鐵

道路網絡所限
973要做彌敦道,南行就要塞柯士甸道,北行更加要到中郵轉出去塞燈陣
兩邊都唔討好之下,死守廣東道同尖東,可以理解

問題係,973連廣東道同尖東個走線站位都設得好差

往尖沙咀方向,改完一輪,結果漆咸道南最旺既幾個站完全做唔到
往赤柱方向,廣東道兜一個圈,尖東客唔走先出奇

若果條線想認真做尖沙咀客,漆咸道南兩個方向都應該要停
同時往港島方向,應該 漆咸道南>梳士巴利道>彌敦道半島>中間道>九龍公園徑 咁行
咁就兩邊客時間站位都有吸引力

gavrie01 發表於 2020-6-5 00:29 來自手機 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2020-6-4 14:27
紅磡西行,八點幾通道塞過海隧道,之後十點幾十一點左右就塞加士居道,塞到夜晚
有時會頂到上東九龍走廊, ...

塞5至10分鐘算啲咩,已經慳到簿扶林爬山時間
jpoon 發表於 2020-6-5 00:37 | 顯示全部樓層
gavrie01 發表於 2020-6-5 00:29
塞5至10分鐘算啲咩,已經慳到簿扶林爬山時間

你做緊咩客先?齋赤柱養得起973咩?
仲有就係你去九龍快都好,回程返港島咪又慢返
http://jpoon9394.blogspot.com/
gavrie01 發表於 2020-6-5 00:37 來自手機 | 顯示全部樓層
KMBe500 發表於 2020-6-4 19:49
尖沙咀上車,半個鐘仲未到隧道。明明隧道又唔係遠。上次坐入赤柱,以為省返一程車,點知坐咗個半鐘。 ...

自遊行年代,總站上車到要企人,兜+塞車咗差唔多成個鐘先個海,去到香隧都1小時50分
gavrie01 發表於 2020-6-5 00:43 來自手機 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2020-6-5 00:37
你做緊咩客先?齋赤柱養得起973咩?
仲有就係你去九龍快都好,回程返港島咪又慢返
...

早晚幾班車、假日幾班車絕對夠客,回車又快,最多咪加淺水深水灣轉乘優惠
gavrie01 發表於 2020-6-5 00:45 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-6-5 00:02
華貴田灣香港仔
西隧尖沙咀線係無得打

170真係唔好提,搭到你驚,由其是北行,深夜係九龍塘無選擇先搭n170
kay 發表於 2020-6-5 07:15 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-6-5 00:02
華貴田灣香港仔
西隧尖沙咀線係無得打

依家少左人搭巴士去中環轉鐵搭船
多左人去黃竹坑港大轉MTR

唔係獨市情況下,難做好多
香港仔搭4M既客都非常多

無鐵路既香港仔以西,其實呢5年都少左人搭巴士,或者由970改左去4/4X(華富)

973未有MTR前,客量都遠差過970/X
城巴有諗過改做泳季服務,不過沿線全部BAN晒

世界很簡單 人類很複雜
miklcct 發表於 2020-6-5 08:35 來自手機 | 顯示全部樓層

條線唔入邨所以做唔起?以南區嘅道路計,入得A邨就唔入得B邨,否則兜走晒啲客(例外包括薄扶林車上置富,同埋數碼港經華富去香港仔),例如數碼港架M49以前要兜華富結果兜到數碼港啲客唔搭,所以只可以全部靠路過服務。