hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 真係世界級走線嘅914
開啟左側

真係世界級走線嘅914

GZ4031 發表於 2020-6-16 23:10 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-6-16 01:15
所以我非常懷疑究竟依度班人有無真係搭過 914?或者 905。
我已經唔係第一次下繁上唔到 914 過九龍,講緊 ...

914 沿線人口絕對唔係少, 客量唔差係岩
但根本應該拆線做重組, 換取936 直出

934 就真係先天性不足, 本身根本應該兜上荃景一圈用沙咀天橋落番黎做祈德, 而唔係搶930X 頭站客
934 even 兜埋一圈, 麗城上公路都不過係17分鐘既事, 對面條948 17 分鐘先岩岩到長康, 936 直頭岩岩先停完安蔭, much worse

936 冇客係抵_死, 梨木樹既朋友同我講, cwb 番屋企75-80係預左, 收人$18 又快唔起, 貴又貴絕荃葵青, 仲要停四小荔枝角, 白痴先同你玩

至於948, 比較叻既位係平衡到主要用家既需求, 只係成班長安客車左落海, 同埋得4班P仔叫做真係for 長安...
alan2011super3 發表於 2020-6-16 23:33 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2020-6-14 18:23
問心搭得914 一得唔快 全程預佢75分鐘
只不過求舒服咪由佢兜

75分鐘?

今日下午天后坐去東京街西尾二站落,車遲到押後至1356開到落車係1517,即係唔係最繁忙都要愈80分鐘

如果講再塞車D鐘數-如星期六下午,全程閒閒地粒半鐘(開車到怡和街可以行半個鐘,奧運行去海壇街又可以行半個鐘)

試過最high星期六下午坐全程坐左兩小時五十多分鐘
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
dennis28a 發表於 2020-6-17 01:28 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-6-16 15:25
914 十八分鐘一班車先頂到閘 (仲係有機會脫班積埋D客),隔離大西北9系單位數班次一班車已經頂到仲要長期 ...

肺炎期間,914 下繁做番緊 12 分鐘一班車一樣皇后街企緊人,
未有肺炎前,一樣頂到過唔到海,點解你唔去皇后街睇下發生咩事?

單係講緊上上個星期六下午五點,905 早 5 分鐘走左班車,914 去到皇后街坐滿全車 8 成位入西隧。
再上上上星期禮拜日 7 點,914 去到皇后街全部坐坐滿入西隧。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2020-6-17 01:34 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2020-6-16 23:10

拆線重組我唔反對,但點拆線重組依下頭痛。
當 914 咁既客量都蝕到咁樣,拆完線港島變相有兩條線港島同路,車可能用多左,一樣得不償失。

結果搞到一動不如一靜,下繁咪寧願搞 905A 都唔試 914 拆線。
Tummy 發表於 2020-6-17 01:58 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-6-16 23:10

我唔係好明厹點諗

934 就以為荃景圍啲人會行落去大路坐

反而 936 就寧願尾站唔坐 都要兜晒成個北葵

仲有 936 回程好惡啃

又要入海盈四小龍長沙灣 又要行葵涌道

食燈食到傻 :L

唔係介意做埋四小龍 但都唔好咁兜吖大佬 :L

不過講 934 936 好似有少少離題
Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
鐵甲威龍 發表於 2020-6-17 07:36 來自手機 | 顯示全部樓層
936 前晚9點果晚直頭消失左,打上cs回覆話因遺泊提早開車,心諗係咩低能藉口?
paul2357paul 發表於 2020-6-17 08:03 | 顯示全部樓層

Tummy 發表於 2020-6-17 01:58
我唔係好明厹點諗

934 就以為荃景圍啲人會行落去大路坐

慘在936A宜家都要搵埋笨拙既替代路線,與936冇乜分別:
https://www.youtube.com/watch?v=5Od-wVmi5hQ
mrm23 發表於 2020-6-17 10:02 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-6-17 01:34
拆線重組我唔反對,但點拆線重組依下頭痛。
當 914 咁既客量都蝕到咁樣,拆完線港島變相有兩條線港島同路 ...

其實 914 唔係客量問題,
而係太兜 + 塞車黑點多 + 兩巴時間問題

出六架車開四班,邊有可能唔蝕..
904/905/905A/914 兩巴肯做 BBI 其實已經可以多左好多玩法。

其實應該縮短 914,
914 大角咀後經深旺道去到南昌站/維港灣,(完全放棄深水埗內街)
海麗、富昌同深水埗內街俾新線做,
另一個可能係 905 美孚段縮短至東京街/蘇屋,
905A全日繞經四小龍,做深水埗/大角咀西特快。

mrm23 發表於 2020-6-17 10:05 | 顯示全部樓層
Tummy 發表於 2020-6-16 14:30
你嘅以前 係前到幾時

最起碼自從 2019 年 9 月起

你等多幾班睇下乜環境....

dennis28a 發表於 2020-6-17 22:48 | 顯示全部樓層

mrm23 發表於 2020-6-17 10:02
其實 914 唔係客量問題,
而係太兜 + 塞車黑點多 + 兩巴時間問題

成個問題倒轉黎睇,自從西港島綫通車,客源不足既 904 先係問題核心。

其實 904 都行到水街先上路,家陣疏成仲咁同 905 搶石塘咀客唔係好事,
但奈何電車路唔可以直接轉出正街水街,東邊街又唔可以直入電車路,905 變左被迫行到山道出入隧道。

結果 904 同 905 港島分工無得搞之餘,邊個做西營盤旺角特快都係問題。