hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 【經驗分享】西鐵綫 下繁盛況
開啟左側

【經驗分享】西鐵綫 下繁盛況

cky 發表於 2020-7-12 23:14 來自手機 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2020-7-11 13:05
西鐵咁好客係因為運吉偏幫鐵路先係問題

當年鬧既不外乎車站偏離市中心,同車費貴

最唔近市中心,不外乎天水圍
屯門,美孚係市中心
兆康算係屯北市中心
朗屏行去元朗市中心係合理範圍
元朗算係新區市中心
荃灣西、南昌已經形成新市區的中心位
尖東,南昌,美孚同紅磡可以轉車方便前往其他區
走線係冇問題喎
再者天水圍講巴士也算完善
唔近鐵路轉坐巴士大有人在
cruisesnet 發表於 2020-7-12 23:22 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2020-7-11 13:05
西鐵咁好客係因為運吉偏幫鐵路先係問題

當年鬧既不外乎車站偏離市中心,同車費貴

一條重鐵依賴其他路線接駁有咩問題?
dogdog002 發表於 2020-7-12 23:47 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2020-7-12 23:14
最唔近市中心,不外乎天水圍
屯門,美孚係市中心
兆康算係屯北市中心

所以當時鬧咪就係西鐵係服務未來上蓋為主多過現有居民囉當荃灣線都逼到上車頂既時候仲要求佢接駁
自己又無能力運輸

例如旺角東都可以疏導到旺角返新界東既人流
西鐵除咗尖東之外其他站都做唔到
例如美孚至柯士甸同東涌綫平排簡直浪費
如果起到個旺角西站就真係幫輕好多
可惜而家走線已經俾膠鐵搶咗俾做

美孚係市中心?
唔好玩啦
有幾多居民會轉上轉落西鐵番去都成問題
中環番美孚22分鐘
香港番美孚經西鐵17分鐘
尖沙咀番美孚 16分
尖東番美孚10分
加上要行長隧道先番到去
大部份居民都會搭紅色番去
呢個咪係問題囉

Ricky403 發表於 2020-7-13 16:43 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2020-7-12 23:47
所以當時鬧咪就係西鐵係服務未來上蓋為主多過現有居民囉當荃灣線都逼到上車頂既時候仲要求佢接駁
自己又 ...

荃灣線去到2025前始終最最最多人都係過海,深水埗至太子段都係其次,
所以當年無論九鐵定地鐵方案,都會接駁機場鐵路,只係直通港島定係開新路去紅磡咁解
出到去深水埗填海區再屈番入西廊橋底去塘尾道,難度太高,成本太高...

西鐵站位就確實唔靚,不過定位行130均速80嘅區域快線,
太過顧慮站位反而會降低效率,正如新幹線都唔會喺非都心區設站
.
barking 發表於 2020-7-14 17:13 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2020-7-8 20:53
你太睇少班港女港嬸

好多人都唔鍾意什至睇唔起臭汗阿叔阿伯

點解東鐵較多呢類乘客,而西鐵較少?
Anonymous 發表於 2020-7-14 17:36 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2020-7-8 20:53
你太睇少班港女港嬸

好多人都唔鍾意什至睇唔起臭汗阿叔阿伯

點止臭汗阿叔阿伯,就算冇位企近小小都會避到有幾遠得咁遠。所以以後搭巴士有得坐都係會搭番巴士
ViviTse 發表於 2020-9-9 20:06 | 顯示全部樓層

疫情下,西鐵已經唔少乘客,若疫情穩定後,可能會更迫人。
陸路基本上得屯公、欖隧兩條,一條塞、一條貴,除屯赤外,似乎亦無可能起到第三條路,
應否盡快考慮屯荃鐵路的不同方案呢?
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
Kaix 發表於 2020-9-9 23:59 來自手機 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2020-7-11 12:27
當年批評西鐵係大白象班人, 唔知依家去晒邊??

當年比人日鬧夜鬧話起西鐵無用既政府高官, 有冇人依家會多謝 ...

新界西北120萬人口得一條線,又唔係開得密,繁時車廂好難唔多人

西鐵每日客量其實只有44萬,同東鐵的70萬本地客相比,仍然差一大截

新界西北出市區的鐵路佔有率仍然係全港最低
Kaix 發表於 2020-9-10 00:02 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-7-12 18:11
當年西鐵係因為只到南昌,加上成堆上蓋物業商場都未有,所以客量先至處於中低水平,邊有得同而家比 ...

依家(佔中前)都只係得44萬,以新界西北120萬人口黎講算好差
AVBWU291 發表於 2020-9-12 12:35 | 顯示全部樓層

Kaix 發表於 2020-9-9 23:59
新界西北120萬人口得一條線,又唔係開得密,繁時車廂好難唔多人

西鐵每日客量其實只有44萬,同東鐵的70 ...

咁係因為西北嘅巴士服務掂,而西鐵又貴,所以市佔率先咁低。假設西鐵收東鐵價,可能連268C都變成非繁半粒鐘一班。馬綫都貴,但巴士服務都唔掂,一個亞公角街同第一城已經趕咗班客上鐵
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論