hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 要求40號巴士不停美孚,縮短行車時間
開啟左側

要求40號巴士不停美孚,縮短行車時間

直角=1507 發表於 2020-7-13 21:19 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2020-7-13 21:25 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-7-13 15:20
40美孚都唔少客,個人方案會夾荔景取代,冇記錯之前GW4866兄都提過夾長沙灣填海區
不過點都好美孚東九特快一 ...

九龍自己夾到車出黎自己做緊係最好

問題係無車爆比佢
價錢方面宜家再計下又唔係問題,九龍特快都收到$7.6(等同美孚40來回價)

如果美孚淨係夾荔景係就係有車,但客唔會多
兜埋落四小龍又對美孚/荔景慢
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2020-7-13 21:28 | 顯示全部樓層
直角=1507 發表於 2020-7-13 21:19
可以不停美孚的話40跟290行法就得
唔洗搞咁多野

路線重疊
同埋東行變相直接搶290 $10.7黃大仙客

直接將40飛咗美孚咁邊個替?
3BL1 發表於 2020-7-13 21:28 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2020-7-13 21:13
講到口臭系列:38同40對調葵涌走線,收工!

至於咩40轉2A/6D根本唔係留線理由,大把線替代40轉乘 ...

咁你個口要繼續臭落去...收工

其實應該要加番40轉33嘅BBI
GW4866 發表於 2020-7-13 21:39 | 顯示全部樓層
3BL1 發表於 2020-7-13 17:18
想40號唔停美孚?真係發夢都冇咁早啦!淨係頭班車響美孚都有成7-8個人上車 (我返工嘅唯一交通工具)
你話冇 ...

點解唔飛得?只要有合理替代
例如40A(關上葵條40P咩事 )

美孚有客上就代表荃灣可以慢碌到美孚先上公路?
同埋我想講就係因為咁慢荃灣先唔多人搭40來往東九

要做既應該係好好分工而唔係由得一條線碌飽佢
如果得既13年就唔使改線繼續行長沙灣深水埗石硤尾大坑東九龍城新蒲崗啦
直角=1507 發表於 2020-7-13 21:41 | 顯示全部樓層
chak 發表於 2020-7-13 21:54 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2020-7-13 20:02
西行荔枝角道上橋位同長沙灣內街都唔係順,又要食多一堆燈,「40飛美孚快唔到幾多」完全係亂吹
不過補位方法 ...

我有朋友住美孚,都係靠呢條線往返九龍東上下班,如果冇替代方案,美孚居民一定會堅決反對,我就暫時未諗到,除非40A增設上繁往九龍東,下繁往葵涌
HR1377 發表於 2020-7-13 21:54 | 顯示全部樓層
直角=1507 發表於 2020-7-13 21:41
1.

留290位俾將軍澳客唔好咩?

九巴想荃灣去東九特快收10.7掠水

一係開290C,起屹點同290,290A一樣,將軍澳中心後直接行將隧落觀塘道
直角=1507 發表於 2020-7-13 22:02 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2020-7-13 22:19 | 顯示全部樓層

直角=1507 發表於 2020-7-13 21:41
1.

留290位俾將軍澳客唔好咩?

1)
290系黃大仙落一浸比黃大仙客上車返TKO又唔好?

2)
問緊你美孚東九特快有咩替代呀
荃葵落美孚轉乘固然大把替代

3)
下路攬哂290,仲要左擁38右抱40?
繁時仲有40A幫手

上路只係由38交比40
而38做返哂下路,唔好唔記得宜家38係唔順向

42C本身同40所謂既撞位都係得大窩口咁大把
加上42C拆咗X42C後必然少咗車,加上40本身都唔係密
上路唔係特別多車,下路又唔係特別少車喎
40同42C呢段同路或許有協同效應