hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 為舒緩觀塘區內交通問題 建議東西線走線 ...
開啟左側

[建議] 為舒緩觀塘區內交通問題 建議東西線走線

JX9097 發表於 2020-7-19 22:35 | 顯示全部樓層

TToday 發表於 2020-7-19 20:40
等我一次過回覆先

將軍澳段其實唔需要考慮

1. 寶林站擴建
因為依家寶林路軌設置係側式月台
(現時月台廣告板後就係側線路軌)
一嚟要起雙月台,即係要向外擴展
但路軌後面已經係新都城總站
即係冇位

同時,側式月台亦不利實際運作
因為乘客好難知道最快開出月台
cross過去隔離月台又要上上落落
(類似情況係紅磡站轉線一樣)

再者,假設一解決到,二唔理會
都仲有一個問題,就係C出口有一半時間廢咗武功
which is對康翠轉車而言好唔方便

tonychow 發表於 2020-7-20 10:48 | 顯示全部樓層
其實仲好似諗漏咗樣野
如果條線入青衣中,不論係咪入大西北,青衣中 - 南昌一段點喺唔影響貨櫃碼頭情況下動工呢
用天橋定海底隧道都值得深究
用隧道似乎比較合理,但青衣中站應該會挖得好深,山上居民唔方便
天橋嘅話青衣中再落南昌都怪怪地,亦唔知起喺邊,南橋附近定昂橋以南呢
最後假以時日解放軍撤出昂船洲,會唔會喺昂船洲一帶填海起新市鎮?
LH797 發表於 2020-7-20 20:51 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-7-19 22:35
將軍澳段其實唔需要考慮

1. 寶林站擴建

利申:非樓主
1. 寶林站擴建

我諗到個方案就係向下發展,
喺現有嘅月台下面起多一個島式月台,
原有月台改為備用

始終寶琳站嘅月台闊度係足夠擺四條扶手電梯同埋一部升降機,
但係要擴建就必須要先封站大概一個月,
即係話M(C)TR要安排免費接駁巴士接駁,
將軍澳交通陷入短暫黑暗期
LH797 發表於 2020-7-20 20:58 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2020-7-20 10:48
其實仲好似諗漏咗樣野
如果條線入青衣中,不論係咪入大西北,青衣中 - 南昌一段點喺唔影響貨櫃碼頭情況下動 ...

利申:非樓主, #4 方案提議者

其實我本身係想以海底隧道嘅形式起,
亦都預咗要好似港大站咁起咁深,
同港大站嘅設計基本上一樣

其中幾個出口要用高速升降機連接,
另外嗰啲直接由大堂連接

我相信如果係山上居民嚟講,
佢哋係會prefer行多啲路但更加穩定嘅交通,
而且都唔係要行好耐,
就同西營盤站差唔多
JX9097 發表於 2020-7-20 22:06 | 顯示全部樓層
LH797 發表於 2020-7-20 20:51
利申:非樓主

其實睇番依家
貿業路(行人路)係闊得過份
所以我估計原裝設計應該冇C出口
而月台就係島式月台
(即係依家1號月台向新都城一/ 三期方向移)

至於喺現有車站範圍向下發展,相信難度極高
呢個情況同港島線西延唔同
因為西延係同水平,即係將現有路軌同西延段駁埋就可以
但係寶林站唔同,要移落一層的話既要遷就現有建築
同時又要將個站重新改裝,最簡單要起「車立」/ 樓梯/ 扶手梯
呢啲應該唔可能一頭半個月搞得掂
 樓主| TToday 發表於 2020-7-21 01:05 | 顯示全部樓層
喺現有嘅月台下面起多一個島式月台,
原有月台改為備用

同時又要將個站重新改裝,最簡單要起「車立」/ 樓梯/ 扶手梯

如果真係要向下發展,就冇話唔得既,不過起既成本會好高。
如果起既話,我prefer下面起個側式月台就算。如果起成個島式月台可能會仲嘥時間。
不過營運上要花多少少心思。

想簡單d,唔知用主線1+1模式又得唔得? 一架去寶琳,另一架去坑口清客去個側線調頭去接客,梅花間竹咁開。
LH797 發表於 2020-7-21 13:36 | 顯示全部樓層

TToday 發表於 2020-7-21 01:05
如果真係要向下發展,就冇話唔得既,不過起既成本會好高。
如果起既話,我prefer下面起個側式月台就算 ...
想簡單d,唔知用主線1+1模式又得唔得? 一架去寶琳,另一架去坑口清客去個側線調頭去接客,梅花間竹咁開。

呢個站嘅設計就奇怪少少, 因為由雙線段到寶琳站有一小段係單線雙程,
亦都令到個信號系統更加複雜, 難以再加密班次,
就算用到都隨時發生中環站事件

所以除非你話喺地底唔爬上嚟咁樣起,
否則呢個問題根本無解

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
LH797 發表於 2020-7-21 13:45 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-7-20 22:06
其實睇番依家
貿業路(行人路)係闊得過份
而月台就係島式月台(即係依家1號月台向新都城一/ 三期方向移)
Totally correct!
我知道係難起,
所以我估要兩階段封閉車站

首階段大概半個月就係起嗰啲臨時結構, 同埋打通坑口站個牆
支撐個車站之後邊營運邊開工,
到起得七七八八之後再封過個車站,
起嗰啲連接設施

其實如果東九線起得成嘅話,
甚至可以起埋跨月台,
咁樣嘅話成本效益會高啲,
唔使再另外搵位起新月台,
就同荔景站差唔多
JX9097 發表於 2020-7-21 19:23 | 顯示全部樓層
LH797 發表於 2020-7-21 13:36
呢個站嘅設計就奇怪少少, 因為由雙線段到寶琳站有一小段係單線雙程,
亦都令到個信號系統更加複雜, 難以 ...

正正就係由車站月台到分岔口(上下行)一段
令到寶林方向經常性要停車
等北角方向列車駛過第二個岔口,完全進入往坑口路軌先可以放行
所以要喺咁嘅情況下進行咁大型嘅改建
不論喺日常運作上,財政上,回報上都唔可能說服到人咁做

與其花心機去改寶林站
不如諗下點樣將東九龍線發大嚟做
(例如向西拉出旺角,南昌/美孚,甚至乎荃灣/ 大西北)
從而令到寶林(even坑口)非過海乘客「完全」分流
咁樣都可以減輕到坑口站難上車嘅問題

至於將軍澳站,sorry,幫你唔到
xdxd 發表於 2020-7-21 20:10 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-7-21 19:23
正正就係由車站月台到分岔口(上下行)一段
令到寶林方向經常性要停車
等北角方向列車駛過第二個岔口,完 ...

咁搞法東九龍綫咪同呢條重疊????