hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組九巴 41, 45, 46 線
開啟左側

建議重組九巴 41, 45, 46 線

KMB-E50D 發表於 2020-7-18 02:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現時 41 與 45 美孚至九龍城碼頭行車路線重疊,45 與 46 共同提供荔景至深水埗的服務,在主要路段以聯合班次提供每15分鐘一班的服務。
由於 41 與 45 往九龍城及 45 與 46 往荔景的班次開出後較難以聯合班次提供服務,造成服務資源重疊,所以建議重組 41, 45, 46 線,減少服務重疊:

1) 241X 全日服務取代 41
2) 46 轉特快
3) 44, 45 加班
4) 增設轉乘優惠取代部分路段

1) 241X 全日服務取代 41
葵涌交滙處後改行西九龍走廊,不經長沙灣、深水埗往旺角、何文田

長青開出
1. 長青巴士總站 $8.9
(41 原線)
12. 葵涌交滙處
--葵涌道--
--荔橋--
--西九龍走廊--
13. 鴉蘭街 $6.4
--彌敦道--
--旺角道--
14. 旺角道
(41 原線)
30. 九龍城碼頭

九龍城碼頭開出
1. 九龍城碼頭 $8.9
(41 原線)
19. 旺角站
--亞皆老街--
20. 旺角街市
21. 銘基書院
--西九龍走廊--
--荔橋--
--葵涌道--
22. 葵涌交滙處 $5.6
(41 原線)
35. 長青巴士總站

用車: 6 部        全日 30 分鐘一班
長青開出: 05:30-00:00         九龍城碼頭開出: 05:45-00:15

原因:
1. 提供青衣來往何文田、九龍城的特快服務
2. 減少與 45 的服務重疊
3. 提供青衣北來往旺角的特快服務,輔助 41A 線

2) 46 轉特快
美孚後改行西九龍走廊,不經長沙灣、深水埗往旺角、佐敦  

麗瑤開出
1. 麗瑤巴士總站 $6.8
(46 原線)
15. 蘭秀道
16. 美孚站
--西九龍走廊--
17. 弼街 $5.1
(46 原線)
25. 佐敦(西九龍站)巴士總站

西九龍站開出
1. 佐敦(西九龍站)巴士總站 $6.8
(46 原線)
7. 奶路臣街
8. 旺角街市
9. 銘基書院
--西九龍走廊--
10. 美孚站 $5.8
(46 原線)
24. 麗瑤巴士總站

用車: 5 部        全日 30 分鐘一班         
麗瑤開出: 05:45-23:45         西九龍站開出: 06:35-00:05                  

原因:         
1. 慳 1 部車,增加資源重組路線         
2. 提供荔景、美孚來往旺角、佐敦的特快服務         
3. 為 63X 線不經美孚鋪路 (視乎洪水橋及屯門乘客是否接受)      
4. 減少與 45 的服務重疊

3) 44, 45 加班

44 加 1 部車,加密繁忙時間班次
原因: 補償 41 繁忙時間深水埗、長沙灣往青衣的服務   

45 加 2 部車,加密全日班次  (繁忙時間: 17-18分鐘一班, 非繁忙時間: 20分鐘一班)
原因:
1. 補償 41 深水埗來往何文田的服務
2. 補償 46 深水埗來往荔景的服務

4) 增設轉乘優惠取代部分路段  

原因: 為補償未有直車或車資較原線貴的路段,建議增設轉乘優惠

41 補償路段
1) 涌美路->深水埗、長沙灣、美孚
    249M->青盛苑/長青巴士總站->42A: 減$2.4 (合共$8.4)

深水埗/長沙灣/美孚->涌美路
    42A->青盛苑/長青巴士總站->249M: 第二程免費

2) 青衣中/北部->長沙灣道、太子
    44->元州邨->42A: 補 $2 (合共$8.4)
   長沙灣道、太子->青衣中、北部
   42A->怡靖苑/東京街/長沙灣徑->44: 補 $1.6 (合共$8.4)

46 補償路段
1) 荔景->深水埗、長沙灣、荔枝角道               
    45->元州邨->36B: 回贈 $6.3 (兩程合共$5.8)

2) 海壇街/欽州街->美孚、荔景
    31B->荔枝角站>長沙灣徑->45: 第二程免費

3) 佐敦/彌敦道->海壇街、欽州街
    46->旺角街市/銘基書院->18: 回贈$0.4 (兩程合共$5.8)

重組前用車        重組後用車
41           8                   6 (-2)
45           7                   9 (+2)
46           6                   5 (-1)
44          17                 18 (+1)

總數       38                  38 (0)
無敵風火輪 發表於 2020-7-18 11:54 | 顯示全部樓層
46轉特快系唔可行,客量肯定少過而家。荔景人已經夠少。
麗瑤:車密 ge 35A更吸引,仲有36B
祖堯:行去荔景站唔遠
荔園舊址一帶:美孚站更吸引,而且仲有班次更密ge 6 /171

46而家收5.8 , 特快完起碼收7.5 十分趕客,而且46本身都係靠流水客揾食。有幾多傻人會為左特快,而搭你所謂 ge 46?
 樓主| KMB-E50D 發表於 2020-7-18 13:52 | 顯示全部樓層
無敵風火輪 發表於 2020-7-18 11:54
46轉特快系唔可行,客量肯定少過而家。荔景人已經夠少。
麗瑤:車密 ge 35A更吸引,仲有36B
祖堯:行去荔 ...

46轉特快後只加1蚊收$6.8,唔咁大咬博過到荔景嗰關

的確轉特快後應該冇乜人會專登等46,不過其實主要目的係可以令46減一部車出嚟俾44加班,特快客只當係bonus (反正本身46都頹)。如果青衣接受到44唔加班嘅,可以唔使改46都得。

基本上46沿線除咗荔景都有其他替代品,荔景可以搭密咗嘅45出深水埗,想平或者荔枝角道懶得行嘅可以用轉乘優惠。長遠嚟講,46真係少人嘅可以順便取消埋佢,45加車同埋加大量轉乘優惠去油麻地、佐敦,密車轉密車代替

荔景本身唔算多人搭巴士,而家個方案出深水埗每個鐘頭減咗一班車,但係整體出九龍每個鐘頭會多返一班,而且又有條快線出旺角,所以整體上都有著數

反而係怕過唔到深水埗嗰關,一次過抽走兩條線但只係45每個鐘加返一班,所以盡量加啲轉乘優惠補償返

無敵風火輪 發表於 2020-7-18 20:58 | 顯示全部樓層

KMB-E50D 發表於 2020-7-18 13:52
46轉特快後只加1蚊收$6.8,唔咁大咬博過到荔景嗰關

的確轉特快後應該冇乜人會專登等46,不過其實主要目的 ...

46可以改行荔枝角道,起碼令成條路睇落去好似冇甘頹。
S3BL100 發表於 2020-7-18 23:21 | 顯示全部樓層
大方向可取,但最大問題其實係九巴本身個 241X 方案主要目的就係減車。如果到頭來減唔到,佢地可能寧願留低 41 做流水,直到條線自然消失

所以如果咁做,我會做盡少少,241X 變帝線,擺青衣站,長安後直出;九龍段縮短至海逸豪園,不入土瓜灣,唔落紅磡兜圈,唔入忠孝街。應該可以慳多兩部車。另外九龍方向我會考慮唔入旺角道,改行上海街直落油麻地,再左轉窩打老道往何文田

46 已經不能再頹,來回改行西廊,盡地一鋪,相信係一條出路,就算衰左都無輸,仲提供條件畀 63X 飛美孚;如果真係全日都做 30 分一班,其實可以減多部車

但最近睇返原來 45 有部分時段應該要派 10 部車先可以維持到廿分班,即係 46 多減出來一部可能要畀 45

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| KMB-E50D 發表於 2020-7-19 01:02 來自手機 | 顯示全部樓層
無敵風火輪 發表於 2020-7-18 20:58
46可以改行荔枝角道,起碼令成條路睇落去好似冇甘頹。

其實46頹就預咗,呢個方案本身都唔係為咗救條46,只係想喺46抽車先順便改快,但係行荔枝角道未必快得幾多,可能慳唔到車之餘仲要補返轉乘優惠俾長沙灣道 (如果唔係搭45會貴咗,荔景會嘈)

而且行荔枝角道未必會多客 (行荔枝角道嘅32都頹頹哋),跟其他線行長沙灣道都仲可以執下雞,但係未必有咁多人會特登喺荔枝角道等半個鐘一班46。而且深水埗麗閣嗰頭已經有2來往油尖旺,荔景(唔計祖堯、麗瑤)出荔枝角道有條貴價42
 樓主| KMB-E50D 發表於 2020-7-19 01:35 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-7-18 23:21
大方向可取,但最大問題其實係九巴本身個 241X 方案主要目的就係減車。如果到頭來減唔到,佢地可能寧願留低 ...

如果係為咗減車嘅其實都冇得點搞,本身車已經唔係多但係有好多位要補

241X 本身改法係想盡量行返原線,避免各小區嘅補償問題,但如果青衣接受,改行上海街、窩打老道亦未嘗不可,始終青衣無直車。其實本身諗過跟241X現有走線開拓奧運、富榮花園一帶嘅客源,不過只係怕飛走旺角會唔夠客

241X 變帝線嘅話,只係補轉乘優惠應該過唔到關,可能要還返車畀青衣中、南,咁樣可能就冇咗三架車 (青中兩部、青南一部),特別係對青衣中嚟講241X走線唔差,好難就咁放棄

唔入土瓜灣嘅話,青衣未必肯接受冇咗直車去土瓜灣,而土瓜灣冇咗條線亦都未必肯過,之前 241X 想全日縮去愛民都過唔到

唔入忠孝街嘅話,愛民未必肯,本身雖然每個鐘少咗一班車出深水埗,但係加埋241X都叫做整體上每個鐘多咗一班車出旺角 (雖然可能冇乜用),不過如果抽走埋241X嘅話,愛民可能接受唔到成條線冇咗,始終45加返密少少之後都仲係幾疏 (而家兩條線部分時段齊齊開25,但45加密之後都推唔上15分鐘一班) ,不過愛民肯嘅話可以唔入忠孝街嘅

如果241X嘅改路真係做得成可以慳多兩部車嘅話,都可能要還返畀青中青南,土瓜灣忠孝街都仲可以話45加密返,青中青南直頭成條線冇咗,好大機會要攞返車補償,咁樣已經要將慳到嘅車嘔返出嚟

如果46真係可以減多部嘅話就加返俾45,不過長遠嚟講可以睇下46有冇機會再減少少班,嘔多部車出嚟俾45部分時段推上密過20分鐘一班

無敵風火輪 發表於 2020-7-19 10:36 | 顯示全部樓層
KMB-E50D 發表於 2020-7-19 01:02
其實46頹就預咗,呢個方案本身都唔係為咗救條46,只係想喺46抽車先順便改快,但係行荔枝角道未必快得幾多 ...

行荔枝角道只系廢物利用,46冇必要救
ky927 發表於 2020-7-19 12:08 | 顯示全部樓層
我都有相類構思,46做特快荔枝角/美孚<>油旺;我構思係46做循環線,西九龍站後就屈返西九龍走廊,頭站美孚。

繼續行上海街。循環線好處唔係慳車,係上落客同點,同埋食朗豪坊班客。但美孚往九龍就一定要入個總站圈。
 樓主| KMB-E50D 發表於 2020-7-20 00:49 | 顯示全部樓層

無敵風火輪 發表於 2020-7-19 10:36
行荔枝角道只系廢物利用,46冇必要救

荔枝角道嗰邊都冇話好大需求要拉多條線過去,46可以留返第時其他線要重組嗰陣,先拉去荔枝角道當補償(例如32要重組,先補返條46行荔枝角道)