hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【最低限度】建議 68X/69X/265B 重組
開啟左側

【最低限度】建議 68X/69X/265B 重組

樓主| SE7378 發表於 2020-7-31 05:59 來自手機 | 顯示全部樓層

題外話:其實 112 區同 115 區有無預留空間起新巴士總站?
 樓主| SE7378 發表於 2020-7-31 06:33 來自手機 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-7-30 17:25
69X服務得天水圍1/4範圍兼尾站同西鐵直接競爭, 客量不足正常.

269B服務人口夠多, 不過尾站又同西鐵直接 ...

正因 69X/265B 服務範圍分佈不均,導致兩線客量懸殊,
所以 69X 需要做埋翠湖居、天頌苑,甚至天華路生意,
一方面有助改善 69X 客量,另一方面亦可以減輕 265B 壓力,
分流 265B 原有客源,製造空間改行 112 區同 115 區做新客,
仲有去濕地公園嘅旅客,盡量填補濕地公園巴士空缺。

至於 269B,即使逆走都只係天華路同嘉湖北快左,
但天南段變成頭站應該更加載空,亦有版友指兩味時段天南客量尚可,
所以個人認為一係按兵不動,一係就玩大佢完全放棄天南同天祐苑,
總站搬上天恆邨,轉型做天北、天華路同嘉湖北出尖咀特快,
又或者總站繼續擺市中心,但去到迴旋處後轉上天北同濕地公園,
做 112 區同 115 區直出特快,睇吓客量仲有無得上升,無就無辦法。

最後,我亦同意天水圍北巴士服務未如理想,旺角特快絕對可以考慮,
但另一方面,巴士公司對該區資源調撥嘅取態其實亦好重要,
例如荃景圍出西九同油尖旺特快,版友嘅建議都反映出其實可以各有各做,
唔係好似 RDP 咁二擇其一有你無我,但九巴就係唔想放資源落去,又有咩辦法?
David_hk 發表於 2020-7-31 09:10 來自手機 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-7-31 05:59
題外話:其實 112 區同 115 區有無預留空間起新巴士總站?

並冇預留空間
David_hk 發表於 2020-7-31 09:49 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-7-30 21:52
69M 265M無需改動,現時走線已足夠

269M改跟69C兜天水圍北(但落埋天慈)係想做到濕地之餘,想做返天秀路 ...

當然,如果265B可以行彌敦道去到佐敦都會好過冇,
不過69X九龍段要點解決?

69X要縮短嘅話,我會建議擺去旺角東,否則一動不如一靜。賣點就係大欖-旺角東係獨市位嚟,有一定谷班次嘅作用,較有機會令班高貴天南人接受到69X九龍段縮短。
因為大角嘴嗰邊嘅垃圾分站同總站佢哋係唔會要。
除此之外,亦要68X改行荔枝角道同新填地街,分流三條長荔深線係旺角嘅站位,製造獨市位。

所以簡單啲講,就係難以將265B改去佐敦。
要求天北擁有一條正常嘅長荔深線
David_hk 發表於 2020-7-31 12:41 來自手機 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-7-31 06:33
正因 69X/265B 服務範圍分佈不均,導致兩線客量懸殊,
所以 69X 需要做埋翠湖居、天頌苑,甚至天華路生意 ...

認同想救269B最理想就係要修改走線,放棄天耀圈,做天華路同嘉北,甚至搵埋天北一齊做。

只不過,班高貴天南人只要一見到冇咗條線必然會嘈。
所以條線都係留返比佢哋算。
而且每晚返天水圍嘅班次都可觀,所以我嘅建議係269B縮去天富總站同大致維持現有班次就算,每一程車可以慳到8-10分鐘行車時間不等,做到節流效果。
(嘉北同天晴可以喺大欖轉269M/265B)
HJ8388-S7 發表於 2020-7-31 21:42 | 顯示全部樓層

玩大佢 將打算加俾 276A+276B 嗰5架車 (可以既話) / 265M 嗰1架車抽出嚟開條 65M (號碼是旦)
泊天澤邨巴士站 > 112, 115 區濕地公園路直出 > 大欖 > 荃灣站 > 大河道 > 荃灣西
回程就停完濕地經天恆後面天影路兜返去天澤邨

20分鐘,四至五架車一定夠做
咁濕地有車直出大欖荃灣
天恆天澤俊宏軒又有超特快上大欖荃灣、又有車去荃灣西
HJ8388-S7 發表於 2020-7-31 21:46 | 顯示全部樓層

David_hk 發表於 2020-7-31 12:41
認同想救269B最理想就係要修改走線,放棄天耀圈,做天華路同嘉北,甚至搵埋天北一齊做。

只不過,班高貴 ...

其實 269B 夜晚咁好客
天北特班可以試下夜晚開回程
唔使轉車應該吸引到西鐵客回流
fleetline 發表於 2020-7-31 23:18 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-7-31 06:33
所以 69X 需要做埋翠湖居、天頌苑,甚至天華路生意 ...

69X/265B問題大家講過好多次,
基本上增加69X範圍, 減少265B天水圍兜路已成同識.

269B經營情況比69X更差,
而頌富一帶加埋嘉湖北人口比天耀一帶更多,
加上果頭冇西鐵直達,
估計因路線變得吸引而新增乘客,
會比流失乘客更多.

天南區議員有機會反對269B改路,
不過佢地同樣會反對69X延長,
如果佢地堅持反對,
就只有增加資源才可以解決265B兜路和濕地公園問題.

儲錢
 樓主| SE7378 發表於 2020-8-1 11:56 來自手機 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-7-31 23:18
69X/265B問題大家講過好多次,
基本上增加69X範圍, 減少265B天水圍兜路已成同識.

我覺得至少天南無左 69X 頭站同 269B 都有野換到俾佢哋,
例如 264X,跟 269B 行法出入元朗,順手滿足元天大埔特快願望,
仲會考慮將 B1 延長至天瑞邨,等天水圍南有頭站車去皇崗同福田口岸,
天慈去落馬洲就交翻俾 276B 做,而且我建議入面,
69X 朝早亦會有幾班天瑞做頭站,唔似得當年 69M 延長係一班不留,
上面有版友指 269B 夜晚返天水圍客量可以,保留幾班行天南亦未嘗不可,
加上 967/969 重組等,對天水圍南嘅補償已經算係盡善盡美。

其實 269B 改去天恆,跟 265M 行法至頌富再轉入嘉湖北尾站走,
的確可吸引更多依家嘅頭站客回流,但可惜做唔到第 115 區生意,
加上去咗鐵路嘅客應該無咁容易回流得到,所以我傾向總站擺返市中心,
天華路後逆走上天瑞路同濕地公園路,112 區同 115 區尾站直出公路,
一來嘉湖北同頌富嘅車程都會比現時快,二來天恆天澤天逸更快上到欖隧,
三來基於第 112 區同 115 區係豪宅,出入商業區嘅需求應該唔會低,
但同時又偏遠天水圍西鐵站,巴士尾站直出會大大提升競爭力,
所以用 269B 做佢哋嘅尾站線,濕地公園路嗰兩個站嘅客量分分鐘有驚喜。
 樓主| SE7378 發表於 2020-8-1 12:20 來自手機 | 顯示全部樓層

HJ8388-S7 發表於 2020-7-31 21:42
玩大佢 將打算加俾 276A+276B 嗰5架車 (可以既話) / 265M 嗰1架車抽出嚟開條 65M (號碼是旦)
泊天澤邨巴士 ...

一來天影路好似會拆,二來第 112 區行到天恆坐 265M 都算係合理步距,
即係無線嘅地區得翻第 115 區,我諗九巴就唔會為左佢開 65M 啦 ⋯⋯

要做第 115 區來往荃葵,我傾向建議 269M 來回加經,
去程天秀路轉上天葵路北行,再轉右停第 115 區的巴士站,
然後濕地公園路落橋底轉入天華路,先轉返入嘉湖北,回程相反,
但唔停天華路美湖居(去程)同湯國華中學(回程),
兼且取消所有同 265M 重疊嘅巴士站,盡量維持而家嘅行車時間,
一來天北有條 265M 超特快應該容易接受 269M 減速,
二來比起 65M 荃灣西站止步,第 115 區有直車去葵涌返工行街,
三來基於第 115 區客量增長,九巴幫 269M 加班嘅可能性會增加,
分分鐘連帶天秀路、嘉湖北同天慈來往荃葵嘅班次都會有改善,一舉多得。