hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 疫情下比慘淡更慘淡的長途通宵線
開啟左側

[純記錄] 疫情下比慘淡更慘淡的長途通宵線

chan6723 發表於 2020-8-13 20:29 | 顯示全部樓層

利申: 北區居民

老老實實, N373 死因
1. 貴, 仲要貴過紅 van 好多
2. 唔入銅鑼灣, 中上環 / 灣仔 (仲要菲林明道止步) 呢 D 商業區夜晚太靜

可見將來我真係唔覺得 N373 有得救, 就算條線入埋皇后山, 唔通叫班銅鑼灣客
搭倒頭車落灣仔 / 金鐘咩...... 咁我不如搭紅 van 入到粉嶺先算, 就算和興邨行返
華明, 步程都係可接受範圍。兜埋大埔就死得仲快......

我反而覺得, 真正需要全晚通宵線既係油尖旺, 甚至覺得用 N373 堆車推 270S (或者
正名 N270) 全晚雙向服務, 再改 N271 唔入沙田 (沙田入大埔用 N73 補位), 可能仲好過
N373 係度燒錢。真係要過銅鑼灣的話大可以出旺角轉 N122 或者搭紅 van。

另外, 紅 van 行車時間肯定唔洗個半鐘, 1 個鐘頭左右都行完。
教導子女遠離益童
S3BL417 發表於 2020-8-13 20:53 | 顯示全部樓層
tony 發表於 2020-8-13 01:12
一個月搭一兩次叫常客?

條線冇客你竟然係叫人去搭?你覺得好好笑?我覺得你好好笑。

條線無客唔係叫人去搭,咪叫條線去執笠囉,到時就笑唔出啦
S3BL417 發表於 2020-8-13 20:56 | 顯示全部樓層
tony 發表於 2020-8-13 01:12
一個月搭一兩次叫常客?

條線冇客你竟然係叫人去搭?你覺得好好笑?我覺得你好好笑。

好常架啦,好過啲鍵盤戰士連架巴士既車尾都未見過就話有好多人搭,唔知見到鬼又使唔使要笑?
樂仔〞 發表於 2020-8-13 21:10 | 顯示全部樓層

chan6723 發表於 2020-8-13 20:29

N271 唔經沙中,會變咗沙中無通宵線出九龍,除咗 N170
 樓主| volvo_chan 發表於 2020-8-13 22:02 | 顯示全部樓層
chan6723 發表於 2020-8-13 20:29

其實我覺得N373定價$40實在太高,灣上線收$28又近銅鑼灣,定線兩頭唔到岸的N373好難怪無人坐。

我在想其實新界東批通宵線根本要重組,有啲位就重疊如N170/N182,但同區又有真空位,我個人想法:
N170沙田區改經顯田-大圍-美田-沙中,唔好同N182重疊,N170見親仲少客過N182
N182維持原有定線
N373加停銅鑼灣,改經沙田文化館-沙中-源禾-大窩西(唔想經大埔經沙田又點?),新田圍又有直車過海
N73改為大埔墟站-元朗西,來回經廣福邨站,跟原線至落馬洲後行新田公路至元朗西,大埔-沙田段反正已有N271,
N373可做沙中直達北區,元朗又有通宵車去北區大埔,延長後N73加雙向分段為定位為新界北大流水。

至于你信不信,我反正信了
Oliver_ME16 發表於 2020-8-13 22:12 | 顯示全部樓層
volvo_chan 發表於 2020-8-13 22:02
其實我覺得N373定價$40實在太高,灣上線收$28又近銅鑼灣,定線兩頭唔到岸的N373好難怪無人坐。

我在想其 ...

N373加停大埔班北帝都問候得你咁勁,你而家加停沙田佢地咪仲反得勁?

我...
RH7685 發表於 2020-8-13 22:16 來自手機 | 顯示全部樓層

volvo_chan 發表於 2020-8-13 22:02

我在想其 ...

唔減價但係經埋銅鑼灣應該會好過而家
kitarolo 發表於 2020-8-13 22:41 | 顯示全部樓層

終於明前面點解有會員話北區特別好恰

成40蚊就唔好死去停沙田或大埔
一係就減到低過28蚊,唔怪得人哋咁㷫
唔好諗住「按收費表有權收咁嘅票價」

紅色小巴,一係就搏司機老化到
無人做/車主賣咗個牌唔玩,否則
N373真係停中圖或維園都無得傾

以前就話有飲宴、飲食業員工
或紅小經中大舊路,執到啲夜歸客
而家N373同紅小分埋僅餘嘅客量
話唔定係戰略之一。

N73延到元朗 …… 我計中港可
正常通關時 N76 N277 都養唔住
tony 發表於 2020-8-13 23:14 | 顯示全部樓層
S3BL417 發表於 2020-8-13 20:53
條線無客唔係叫人去搭,咪叫條線去執笠囉,到時就笑唔出啦

巴士公司賺定蝕你有份咩?你除咗唔抵得之外仲可以做到啲乜嘢?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
S3BL417 + 1 條線冇客你竟然係叫人去搭?

查看全部評分

坑灰未冷山東亂,劉項原來不讀書。
tony 發表於 2020-8-13 23:15 | 顯示全部樓層

S3BL417 發表於 2020-8-13 20:56
好常架啦,好過啲鍵盤戰士連架巴士既車尾都未見過就話有好多人搭,唔知見到鬼又使唔使要笑? ...

你竟然攞鍵盤戰士嚟同你自己嚟比,再笑。

一個月搭一兩次叫自己做常客已經好笑。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
S3BL417 + 1 條線冇客你竟然係叫人去搭?

查看全部評分

坑灰未冷山東亂,劉項原來不讀書。