hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議城巴開辦7P及新巴開辦971P
開啟左側

建議城巴開辦7P及新巴開辦971P

chunglau 發表於 2020-8-22 03:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如題

7P 石排灣>中環碼頭
停站:
7號走線至薄扶林村、心光學校、瑪麗醫院、山道、中山紀念公園、港澳碼頭至中環碼頭(7號走線)

https://goo.gl/maps/XNYtY2wQXNgcD51AA

用車 :6部11-12m雙層巴士

星期一至六
0700-0900   15

7號及90B用車各+3
與7號聯合,兩者約7-8分鐘一班
配合改動,7號用車更改至與上述相同,部分用車行畢7/7P後繼續行走7號,部分會行走90B金鐘開出頭幾班車至尾車,90B其餘班次使用原有巴士至尾車
7號石排灣開出從頭車至0900前開出班次會繞經華富,原繞經置富班次不變但先經華富
4號華富頭車改為09:10,
0700-0900之間,4號用車改為加密4X,4號田灣開出之班次不變
0700-0900 70早上香港仔開出班次改為70P並由石排灣開出,並合併原有70P班次黃昏時間70A改為70P上石排灣
71P取消,有關班次改為71班次,乘客改為搭71代替,田灣乘客改搭4號早繁田灣開出之班次

971P 石排灣>海麗邨
停站:
7號現有走線至山道、然後970X走線至長沙灣徑、長荔街、碧海藍天、海麗邨
https://goo.gl/maps/VJSHe1WX5pv8qfg89

用車:各類長度雙層巴士來自971及970X
971及970X用車各+6

星期一至六
0700-0900 10

部分用車行畢971P後返回行走971,餘下嘅行走970X

7:
1.更改用車以便行走7P嘅需要以及解決10.5/11.3m用車有限而經常短缺
2.有效運用此線
7P:
1.石排灣往薄扶林至中西區多個一選擇
2.分散70P往中西區之乘客
70P:
1.預留部分巴士空間以疏導70號香港仔巴士總站嘅人潮
2.避免過多未開出之70號巴士堆積於香港仔巴士總站或多部70號巴士同時到達香港仔巴士總站造成的混亂3.黃昏時間方便中西區灣仔區客有車番石排灣
90B:
1.頭幾班車用7P之用車,以彌補原有用車未能及時返抵金鐘所導致金鐘開出班次延誤
2.減輕90B線車長早繁太趕急

4:
1.騰出更多用車予4X,解決4X早繁華富缺乏足夠特快班次往中西區

971P:
1.縮短早上往九龍的時間,解決970X經置富及971經域多利道至石塘咀所增加嘅時間
2.分散970X客源

m1210h 發表於 2020-8-22 10:42 來自手機 | 顯示全部樓層
唔係叫970P好D咩
 樓主| chunglau 發表於 2020-8-22 13:44 來自手機 | 顯示全部樓層
m1210h 發表於 2020-8-22 10:42
唔係叫970P好D咩

都得嘅
kay 發表於 2020-8-22 14:30 來自手機 | 顯示全部樓層

朝早應該無咁大需求到開7P, 去中環有70P, 剩低上環客亦唔會介意兜西營盤,一係搭90B, X970都未打爆,朝早香港仔都打唔爆970X
 樓主| chunglau 發表於 2020-8-22 15:20 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-8-22 14:30
朝早應該無咁大需求到開7P, 去中環有70P, 剩低上環客亦唔會介意兜西營盤,一係搭90B, X970都未打爆,朝早香港 ...

我建議開7P係想將中環客同灣仔客分開,留啲70P空位比香港仔巴士總站上車嘅有位坐,朝朝香港仔巴士總站上70嘅都"罰企"多過坐,香港仔開嘅又同華貴田灣開前嚟嘅又同一時間,鬼死咁亂,而且一堆車咁停係香港仔巴士總站又惹塞車,唔係因為介唔介意兜西營盤

而971P係輔助970X較多,因為970X班次要十幾分鐘一班,同埋X970只有一班又去唔到佐敦至旺角以南嘅彌敦道
kay 發表於 2020-8-22 17:49 來自手機 | 顯示全部樓層
去中環因為價格差異,坐70會多過7,而且成堆路線上繁未嚴重飽和
 樓主| chunglau 發表於 2020-8-22 18:33 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-8-22 17:49
去中環因為價格差異,坐70會多過7,而且成堆路線上繁未嚴重飽和

兩者只差$0.6,價格差異影響不存在,只係因為車程
kay 發表於 2020-8-22 19:17 | 顯示全部樓層
chunglau 發表於 2020-8-22 18:33
兩者只差$0.6,價格差異影響不存在,只係因為車程

但同時又差個少少,D人搭72唔搭76呢
價格係其中因素,當然亦有其他野影響

但好似華富4X落中環都要25分
7都係要半個鐘,慢過70
係可能比37A好少少
但37A內街站就腳
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| chunglau 發表於 2020-8-22 20:18 | 顯示全部樓層
因為76唔行隧道,時間多咗兼唔就腳
kay 發表於 2020-8-22 20:44 | 顯示全部樓層

chunglau 發表於 2020-8-22 20:18
因為76唔行隧道,時間多咗兼唔就腳

所以點解70朝早咁多加班車
7仔只開到16-20分一班
就算行山道天橋,唔係快好多但又要比附加費
點解唔搭70?

90B朝早依家都無咁爆
91/94可能坐滿到香港仔
71就半車
7因為上石排灣,當然不是加車首選
世界很簡單 人類很複雜