hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 47A 提早頭車及 47X 調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴 47A 提早頭車及 47X 調整班次

Tummy 發表於 2020-9-12 16:14 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-9-12 15:47
欠缺宣傳所致啫。

最好嘅宣傳係 47A 同 47X 班次對調囉

條綫全日咗差唔多成兩年
你估沙中等車啲人見唔到站牌上面有條 47A 去葵芳咩
但就係次次都撞唔正 咁咪坐返 47X 算數囉

更何況沙中沙角非繁有幾多個客畀你執呀
最多咪十零廿個客排隊
畀盡你全部上晒 47A 點坐到半車滿呀 :L

坐過 47A 出葵芳尾車 沙中係多人上車呀

上到城隧咪又係窗口位任揀

尖沙咀 37X
MCMoore 發表於 2020-9-12 16:52 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-9-12 13:07
較準時間行去坐47A 咪得,落葵涌車都唔駛轉。

係啊,撞啱咪啱囉,但全日得30分一班,相較10分甚至更密嘅49X,邊樣多人揀唔使問啦。不過非繁係荃灣客多定葵涌客多,相信客流自有公論
leo_ku 發表於 2020-9-12 17:06 來自手機 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2020-9-12 17:57 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-9-12 13:04
政策放寬並非不可能,你睇下20 22 608。

不過聽聞自啟德線開標後,運輸署收緊新招標線開標規定,中標者只能按BRPP列出的服務時間營運。
moonchan 發表於 2020-9-12 19:03 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-9-12 17:06
47A 南行開1705咋,根本滿足唔哂個需求。

夜晚水泉澳去城隧有幾大需求?
下繁西行點睇都係火炭科學園去城隧需求大而現時服務不足
5-7pm任何時間求奇汁放工客都汁得爆一部車

講到水泉澳咁多人要去城隧,建議抽288車做夠全晚
288 6部車計埋47A本身個堆夠全晚雙向15

唔想抽288就47A 夜晚對開60
leo_ku 發表於 2020-9-12 20:58 來自手機 | 顯示全部樓層
4eyesryo 發表於 2020-9-12 22:43 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-9-12 20:58
抽288 囉,反正可以位位由4.3 upgrade 變8.1。

咪FF啦
S3BL100 發表於 2020-9-13 00:05 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2020-9-12 12:02
米已成坎
47A 仲要再兜乙明村街,過到水泉澳先奇

除左拉上麗瑤外,我仲諗過改跟 73P 葵福路直入楊屋道去如心廣場。47A 而家行車時間過多,拉埋去如心應該都唔使加車;本身開咁疏,轉車從來唔應該係主要功用,不如畀人一程過去多個大區仲好

不過無客就係無客,但的確學你話齋,米已成炊,畀左出去既野收唔返,沙田段我都唔知仲可以點搞

fb.com/scientisthk2usa/
Tummy 發表於 2020-9-13 00:21 | 顯示全部樓層

九巴都唔會同佢癲啦 邊會有人吼 47A 落新城市
先唔計 47A 冇一大堆 BBI

唔做水泉澳一期嘅 288A 都做到成個貓樣咁

何德何能抽 288 車開 47A 然後推沙中客上車

嫌錢腥咩
尖沙咀 37X
Tummy 發表於 2020-9-13 00:30 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-9-12 17:06
47A 南行開1705咋,根本滿足唔哂個需求。

嘩依家 47A 由執雞變做有需求咁大胃口呀 ?
47A 有邊啲地方係 47X 做唔到㗎
唔係想講嗰個人影都唔多隻嘅 葵芳南 呀嘛

更何況旣然少人會由 47X 轉駄上 47A
一係就大家都上葵盛/新區
一係就大家都唔介意由智芳街行過去

簡單啲講大家寧願密密有車/早啲上車 落車行少少
都唔想等 47A 直達門口 ;P
我都寧願 47A 尾車開 1705
都唔好頂到 47X 沙中條隊打晒蛇餅咁嘞

以前條隊閒閒哋都會兜返轉頭
依家減咗班都唔知點算
尖沙咀 37X