hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港島綫延至小西灣新建議
開啟左側

港島綫延至小西灣新建議

樓主| newlife 發表於 2020-9-15 22:27 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2020-9-15 20:53
可唔可以睇清楚歷史先? 早期系統邊度無被採納?

有採納當時已起咗,唔使等幾十年後!
BUSMAN伯輋雯 發表於 2020-9-15 23:17 | 顯示全部樓層
newlife 發表於 2020-9-15 21:53
唔好太激動,冷靜啲,知你好鍾意巴士。我只係議事論事,如實將相關數據列出來,冇提九巴被洗街車撞擊,係 ...

師兄,搵幾張新聞相同埋做反辯其實一D都唔激動,定係我應該要加返D emoji?

第二,唔知點解你會將曾經發生過意外就定義為搭巴士危險,呢個論說牽強程度就算搵個鐵路迷都講唔出口,反駁呢個講法係同鍾唔鍾意巴士完全無關(所以,同理去解讀,馬航係咪好危險?波音係咪好高危?)//只將鐵路同路面交通所有好處與壞處羅列去客觀公正比較//
先了解咩係「客觀」再討論個問題
你開嘅主題係小西灣延線,人地話搭巴士平過搭黨鐵,你就喺五行字入面寫兩行半話巴士死傷幾多人,然後就話扶手唔多,咁到底呢D數據同起唔起小西灣延線有咩關係?
然後,你就用咗一段三行字去寫鐵路幾好幾穩定,咁點樣客觀法?
坦白講,之前回覆嘅都可以話係補充返所謂良好記錄嘅另一面姐,覺唔覺得立體咗?
再者,黨鐵會減價?
BTW提多樣啱啱見到嘅,//巴士繁忙時間未必有位坐//,我又想知繁忙時間黨鐵係咩環境?

----------------------------------------------------------------------
回歸主題,我諗呢個post唔係為咗討論地面vs地底交通優劣
----------------------------------------------------------------------

第三,西鐵延伸到屯門南,首先比較一下兩地人口,再睇下屯門潛在(或者已研究)嘅新發展區喺邊度,最後再比較埋個地理環境

最後,假定要做延伸,你又會點建議走線、車站?要杏花邨、柴灣轉行地底,你又會點建議改動?長遠又想點連埋佛堂澳去搞?
最最最後,打字唔分段都分返行丫……點睇呀?

aaron 發表於 2020-9-15 23:38 | 顯示全部樓層
newlife 發表於 2020-9-15 22:27

係囉,咁坐時光機問下70年代政府點解唔「採納」曬整套「早期系統」,而要分唔同階段去起囉
反而,2014年政府就真係無採納到小西灣鐵路線~

火車遲遲未到站
eternalflame 發表於 2020-9-16 00:26 | 顯示全部樓層

newlife 發表於 2020-9-15 22:27

成個早期系統係分期興建, 未有急切需要嘅/人口未達要求嘅放到較後期數先起, 所以唔存在採唔採納
石油危機亦多少影響到整個早期系統佈局, 先至有修正早期系統出現

eternalflame 發表於 2020-9-16 00:29 | 顯示全部樓層
newlife 發表於 2020-9-15 22:24
最早建議 (1970年代) 的確包括屯門,維基都有寫,到1996年方案先至建議由天水圍去深水埗。屯碼冇位起私樓 ...

維基不是可靠來源

樓主| newlife 發表於 2020-9-16 00:34 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2020-9-16 00:29
維基不是可靠來源

但有註明來源出處係1987年3月28日《元朗星報》,應該可信。
nwfb1001 發表於 2020-9-16 10:10 | 顯示全部樓層

newlife 發表於 2020-9-15 18:00
柴灣站雖然係高架,但都要經過砵甸乍山先去到小西灣,有足夠空間走落地底,情況如九龍灣入山後落地底去彩 ...

英治結束時小西灣的確仲發展緊,但有冇好似將軍澳咁仲有咁多地起樓、馬鞍山咁預留路軌/車站空間?
就算你講藍灣,都係多8座樓咁大把;基本上自94-97年幾個富__花園入伙之後小西灣都冇乜居住人口增長空間,
除非拆晒柴灣工業區起樓或者小西灣邨重建
letter_li 發表於 2020-9-16 10:29 | 顯示全部樓層
由杏花起支線最好, 類似康城站咁, 每3班柴灣1班小西灣.
EvilKo 發表於 2020-9-16 12:02 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2020-9-15 20:24
康城站係冇可能拉到去137區的,條線終點就係海邊,除非出咗海再繞圈,以車費計根本不附合成本效益。反而 ...

我又唔係覺得太難喎,康城地底出海上返岸都係幾百米,起條橋仔已經搞得掂。

同埋佛堂澳出海條隊道點都短過康城出海
eternalflame 發表於 2020-9-16 21:02 來自手機 | 顯示全部樓層

EvilKo 發表於 2020-9-16 12:02
我又唔係覺得太難喎,康城地底出海上返岸都係幾百米,起條橋仔已經搞得掂。

同埋佛堂澳出海條隊道點都短 ...

私人公司嘅規劃建議仲當真?