hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵有冇得做臨時飛站班次?
開啟左側

港鐵有冇得做臨時飛站班次?

cat666 發表於 2020-9-25 22:42 來自手機 | 顯示全部樓層

香港人的文化怎可接受,由當權到搭嗰個都唔接受新事物,下二世啦!
 樓主| gsrc0525 發表於 2020-9-25 22:50 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-9-25 21:10
早就講過,一班車飛得,難保後面啲班次完全跟得上,好多時後幾班都要再飛站
龜記其實可以開唔足班次 (之後 ...

唔一定,飛站都可以安排到避免對乘客產生更大不便,例如連續兩抽車要飛唔會順住行車方向飛,隔最少兩抽車,Let's say,我當去調景嶺方向,01車飛完牛頭角,下一班02同再下一班03車就唔會飛牛頭角觀塘同藍田,原則上02車都可以飛彩虹或九龍灣

再者,控制中心都可以安排同一時間兩邊月台有車飛站,不過飛完之後15分鐘內唔會安排啲車飛過另一方向嘅月台,否則啲客坐倒頭車嗰時又要遇上飛站。
Ricky403 發表於 2020-9-26 19:11 | 顯示全部樓層
gsrc0525 發表於 2020-9-25 22:50
唔一定,飛站都可以安排到避免對乘客產生更大不便,例如連續兩抽車要飛唔會順住行車方向飛,隔最少兩抽車 ...

即使要追時間,都唔係得飛中途站一條路
其他站友講過嘅青衣特遲大到直去荔景上客,都係可行做法
荃灣、調景嶺、北角呢類有兩條側線調頭嘅總站,可以參考
.
cky 發表於 2020-9-27 00:34 來自手機 | 顯示全部樓層

港鐵的設計由始至今都唔考慮飛站的問題吧,會的話早就在設計時諗埋避線設計啦。
b123as 發表於 2020-9-27 00:46 來自手機 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2020-9-25 21:33
而家假九係西鐵成日出事

Delay得耐既話

認同,港鐵為免麻煩,直接成車清客落月台再不載客飛幾個站,好過有客飛站。始終有客飛站會俾客覺得係列車/信號有問題唔識停站多於幫成條線追時間,到時又上A1。
dogdog002 發表於 2020-9-27 14:59 | 顯示全部樓層
gsrc0525 發表於 2020-9-25 22:37
其實深圳嗰邊直程係抽車去緊下一站先話下個站唔停,啲乘客焗住喺再下一個站搭返倒頭車,我個建議已經好過 ...

問題係現實唔會發生
如果部車真係Delay到兩三個站之前已經知道

咁即係好大獲先會咁

同埋港鐵算係密到一部頂住一部

繁時基本上係塞死晒慢駛咁擠

轉車站食正轉車客又慢幾秒

後面果部點飛都係被前面果部頂住
ViviTse 發表於 2020-9-27 17:12 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2020-9-25 12:37
前日先試過,青衣特車delay到左青衣之後去返4台無上客直飛香港(當時18:55,原本香港站開19:08) ...

似乎又唔太一樣,呢個case應該屬於車務調動/不載客列車,而非「飛站」?
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-9-27 17:14 | 顯示全部樓層
delay到臨時決定飛站似乎唔太可行,但如果由客量數據之中,分析邊個站咩時段少人上落 而制定飛站班次,會否更可行呢?

btw 彩虹應該未必飛得,兩繁都上到唔少人嘅
Sita1004-1017 發表於 2020-9-27 19:53 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-9-27 17:12
似乎又唔太一樣,呢個case應該屬於車務調動/不載客列車,而非「飛站」?
...

原本係載客,但埋到月台過曬鐘冇上客直飛香港
ViviTse 發表於 2020-9-27 20:33 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2020-9-27 19:53
原本係載客,但埋到月台過曬鐘冇上客直飛香港

我意思係無載住客飛站,應該未至於太大爭議