hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290系定位討論
開啟左側

[問題] 290系定位討論

GW5878 發表於 2020-10-10 00:25 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2020-10-10 00:13
的確290系一定會淪為非為山下人服務㗎啦(或者好似我提及過嘅駁腳線)

#行山大法好嘢

講起行山大法好

今日 0800 電台報
將軍澳隧道龍尾環保大道迴旋處
新清水灣道龍尾井欄樹
另外寶琳路往連德道龍尾馬游塘村

寶琳路果個以往未聽過電台有報,而家都有埋電台官方認證都會塞,加上巴士塞寶達埋站太可怕,行山行邊條路都無可能快過行隧道

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
ViviTse + 3 大師級作品

查看全部評分

PC6429_JY6516 發表於 2020-10-10 00:33 來自手機 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2020-10-10 00:34 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-10-10 00:25
講起行山大法好

今日 0800 電台報

所以, 我以前都唔會話隧道一定好過行山, 但聽到閣下話連山路都會有電台報龍尾, 咁行山就更加不可取了(唔好忘記單線+燈陣, 同英皇道東行完全一樣, 好多人無視呢樣嘢我先對行山無敵派咁反感...)

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
 樓主| Waiyin12 發表於 2020-10-10 00:36 來自手機 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2020-10-10 00:13
的確290系一定會淪為非為山下人服務㗎啦(或者好似我提及過嘅駁腳線)

#行山大法好嘢

唔係為山下服務,咁
1) 何來「將荃」?
2) 咁692取消嘅意義係……

我都同意起碼要拆條將南特快
可以諗下行將隧同觀塘道,咁可以拉埋40 42C落水?
GW5878 發表於 2020-10-10 00:43 來自手機 | 顯示全部樓層
PC6429_JY6516 發表於 2020-10-10 00:33
其實係連鎖反應

因為隧道有事啲人就會走晒上山

提提你,安秀路都貢獻左唔少車流,仲有一頭一尾就係兩條山路九龍出口但各整支交通燈閘住將軍澳出黎既車

評分

ViviTse + 3 最主要係果兩枝燈

查看全部評分

ahken 發表於 2020-10-10 00:44 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-10-10 00:36
唔係為山下服務,咁
1) 何來「將荃」?
2) 咁692取消嘅意義係……

其實所謂將荃已經破產(290X勉強可以啦...), 變"山荃"就真(嗱, 我唔會話俾山上騎劫呢啲說話, 山上始終真係多客, 冇得拗)

但問題係咁樣搞法山下特快就真正破產, 唯有拆線行隧道(甚至行山完全唔停站)先係正路

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
 樓主| Waiyin12 發表於 2020-10-10 00:47 來自手機 | 顯示全部樓層

1234567 發表於 2020-10-9 23:02
290系的線都有流水功能 由其是 290/A做觀塘山將軍澳 290X做安達臣將軍澳不能改 因為已養了一大堆客 ...

無話要放棄貴價流水客
只係290系三條全日線幾十部車,絕對可以做好D個分工,比某D小區可以提速
好過而家將南可以無架快車,康翠可以叫三飛(=服務嚴重疊)
龍翔道無乜燈,就算停站都唔會搞到唔順燈拖長車程
但就可以做埋鑽石山、樂富

話說秀茂坪有電梯上安達安泰,290/A落車行上去都算合理步程
PC6429_JY6516 發表於 2020-10-10 00:49 來自手機 | 顯示全部樓層
PC6429_JY6516 發表於 2020-10-10 00:50 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-10-10 00:55 | 顯示全部樓層

PC6429_JY6516 發表於 2020-10-10 00:49
行山係慢
但係點解越來越多車要行山?
因為隧道塞

咪玩啦 隧道係塞 但如果行山快過隧道 咁隧道應無人無車再用先係 但實情呢?

就係因為大家都知塞隧道都快過塞行山 所以都去返塞隧道 日日早繁 98S 都追到上一班 98C 架。

而且 塞幹道點都好過塞普通街道
幹道大家一左一右,行到車既機會均等
一般街道,前面條龍郁,但sorry紅燈,你唔開得車,然後另一個方向車流就fill哂啲位,終於到你綠燈了但前面無位,繼續停係度,如是者loop左N次燈先出到少少位,所以塞幹道1km一定好過塞普通街道300m

評分

ViviTse + 3 精闢見解

查看全部評分