hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議]取消 57M , 重組 258D / 258S
開啟左側

[建議]取消 57M , 重組 258D / 258S

ATENU135 發表於 2020-11-8 22:30 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2020-11-7 08:42
兩條線朝早平均每班都 7/80人,個別班次企人

57M 朝早荔景方向斬左,但 66M 唔加車邊夠載 ? 

66M用12.8?
THomas20010808 發表於 2020-11-8 23:21 來自手機 | 顯示全部樓層
首先,258P係入兆康站南,不是北。其次,267X同58D服務範圍不相近(267x主要做青山公路),258P唔會食得晒267X啲客(其實最理想繁忙時間258P分家,258A + 267X各自搵食)
 樓主| 天空之神 發表於 2020-11-9 07:34 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2020-11-8 23:21
首先,258P係入兆康站南,不是北。其次,267X同58D服務範圍不相近(267x主要做青山公路),258P唔會食得晒2 ...

258P 你岩係入南

267X 除咗兆康以外都係同 258P 重疊
但 258A 本身唔夠客又唔夠資源,
而家 1 班車頂盡企幾個

1800 果班 267X 都係疊住行哂氣

.
Sita1004-1017 發表於 2020-11-9 08:17 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-11-8 21:17
你漏左欣田
兆康自己十幾座樓都叫人口唔多,多謝哂

兆康除非好似63x 68A直出 否則邊條路線都唔吸引,依家67M 67X主力都唔係兆康

黎緊屯馬全通 兆康去東九只係轉一次車 咁你條58D只係等同66M/66X,仲慘過62X全日
54區你自己都拉左258D入去
andy92 發表於 2020-11-9 11:15 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2020-11-9 08:17
兆康除非好似63x 68A直出 否則邊條路線都唔吸引,依家67M 67X主力都唔係兆康

黎緊屯馬全通 兆康去東九只 ...

屯馬線開通又如何 ? 去鑽石山都 46 分鐘,轉埋線去觀塘一個鐘

非繁計根本快唔過巴士,企一個鐘同坐一個鐘感覺都差好遠啦

新果批列車一排得三個位,有得坐既機會更少,仲要 $24/程

除左月票客真係諗唔到原因要搭鐵去東九
THomas20010808 發表於 2020-11-9 12:10 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-11-9 07:34
258P 你岩係入南

267X 除咗兆康以外都係同 258P 重疊

267x 下繁可以傾吓點樣執

但係上繁267x 258P各自可以企人,如果267x直接取消而不加班,258P唔會食得晒

258A企幾個已經夠有賺,更何況258P同258A就同當年未完全分拆嘅68X 268x一樣,最繁忙一小時分拆應該冇乜問題
tonychow 發表於 2020-11-9 12:13 | 顯示全部樓層

想問點解 259D 要減班
早繁 259D 做緊碼頭上轉車站特快,再減班碼頭搭咩?
 樓主| 天空之神 發表於 2020-11-9 12:16 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2020-11-9 12:13
想問點解 259D 要減班
早繁 259D 做緊碼頭上轉車站特快,再減班碼頭搭咩?

寫明係非繁忙時間
請問你睇錯左邊度?
非繁唔入市中心車程慳5分但已經無左差唔多半車客

.
 樓主| 天空之神 發表於 2020-11-9 12:20 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2020-11-9 12:10
267x 下繁可以傾吓點樣執

但係上繁267x 258P各自可以企人,如果267x直接取消而不加班,258P唔會食得晒

成個屯門北根本唔夠資源拆267X 258A
下繁返屯門要執哂咁多區先岩岩坐滿

點夠拆線
拆線又搵 67M 68A 笨
對青公而言都係輸
.
tonychow 發表於 2020-11-9 15:23 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-11-9 12:16
寫明係非繁忙時間
請問你睇錯左邊度?
非繁唔入市中心車程慳5分但已經無左差唔多半車客

我見你非繁減班,但你個減車係淨係非繁抽走用車定係全日先
另外市中心點都無半車客咁多,非繁仲有區內流水(我用月票出市中心果陣,幾乎每次都有 3-5 個人落車)
重點係你夾硬拉疏咗碼頭班次,碼頭唔係一定要同你拆線玩的
如果轉車站 259D 同 59M 同時到步,基本上 59M 仲喺海趣路口等燈架 259D 已經兜完 VIP 區泳池到埋兆禧苑落客
加上轉車站無可能即刻上到,好彩都要等 3-5 分鐘下,碼頭泳池 VIP 就減班成就你開新線