hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯馬線巴士路線重組集中討論
開啟左側

[路線計劃/RPP] 屯馬線巴士路線重組集中討論

2076 發表於 2020-11-12 20:52 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2020-11-12 19:24
回應第3點:
你知唔知當年點解85X要全日?就係要打屯馬線!

誠然85X係成功吸引到大量紅土客選用,但未來有鐵路的情況下,85X沒有絕對優勢食100%市場,根據我的分析,樂觀來看,相信只能維持50%市場。當100%市場85X只係開20分鐘一班,只有一半客的85X只能再次減班,並減班後仍會有載客率下跌。

相反地看,85X走線深入紅土居民及大老山隧道轉乘客民心。有可能75X會改用85X走線入紅磡,保到轉乘客之餘,更可提升營收,亦不用倒走全部85X儲落的轉乘客。
抗議962B重組
還我962全日服務
2076 發表於 2020-11-12 21:18 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-11-12 19:46
對師兄大致上嘅睇法表示贊同
但係有幾條線嘅論述 我個人認為有啲奇怪 甚至喺居民嘅眼光係錯
尤其係鑽石山 ...

205M不受歡迎是事實,只係一班車未必能如實反映慈雲山客對205M走線的喜好。尤其有居民表示205M開太遲,又得一班車夾唔到就唔搭。加上屯馬綫未通車,慈雲山居民仍然習慣到黃大仙轉乘鐵路,未能反映205M的潛力。
慈雲山去尖沙咀基本盤我相信係有,從佐敦旺角紅小的需求來看,加上mikiki的客,值得一試。
上路因為有鐵,其實我盡可能唔想再比服務佢地,所以5P停站服務未必理想,加上5P經富山落,做唔到比較旺的鳳凰新邨一帶,在有5C的情況下,5C+5P組合亦都補唔到富山去下路的服務。上路基本上維持14+26已經好足夠。
至於富山方面,我希望upgrade佢地上$5.8,所以會想將5C改富山落山,加上5號提速令到富山全部客upgrade上$5.8。5快車+5C下路慢車的組合,算係用最少資源做富山客。

黃埔方面,8A十分雞肋......用其他路線特快路段食8P特快段,令8A/8P可以合併會較理想。
12A能夠維持現時班次已經很好了,當然夠客可以加班。

14抽走鯉魚門,推晒佢地用14X/14B轉乘不甚理想,雖然話油塘有鐵,相反,15仲可能有15X補位。
翠屏道抽走11B,用17換相信容易通過。
而21礙於$4.9價錢牌,九巴唔會輕易放過減班甚至殺線機會。

85X我的想法係,既然留下來的客都係懶行的客,85X或許應該與85M整合,用速度換取覆蓋,並節省資源。
抗議962B重組
還我962全日服務
Justshamxx 發表於 2020-11-12 21:31 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-11-12 17:53
沙中線二期對巴士影響, 應該有幾方面

1) 中環上環去土瓜灣一帶, 可以用東涌線+屯馬線直達, 或者去金鐘荃灣 ...

我只想反駁你最後一句:5A取消嘅機會係100%,因為運輸署行政指令嘅機會,同樣係100%
請見 #34,再講一次,唔係我無情,唔係運輸署無義,更加唔係九巴殘忍唔畀人搭平車。
只係你哋無理,睇唔清5A線喺延長去啟晴邨之後嘅定位,呢種平車根本唔應該存在。
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
xdxd 發表於 2020-11-12 21:36 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2020-11-12 21:18
205M不受歡迎是事實,只係一班車未必能如實反映慈雲山客對205M走線的喜好。尤其有居民表示205M開太遲,又 ...

比較想知師兄諗住點改85X 如果郁九龍走綫/掟走石門一城應該會被ban
8AP 合併 自己回應都講咗意願
15X嗰度 反而想諗諗有冇得駁埋去大本型/鯉魚門邨
xdxd 發表於 2020-11-12 21:41 來自手機 | 顯示全部樓層
Justshamxx 發表於 2020-11-12 21:31
我只想反駁你最後一句:5A取消嘅機會係100%,因為運輸署行政指令嘅機會,同樣係100%
請見 #34,再講一次 ...

即係咁 你灌夠水未
仲有嗰條新5D唔入黃埔又係叻嘅 連執12A雞嘅機會都無埋
RyanPun 發表於 2020-11-12 22:38 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-11-12 20:52
誠然85X係成功吸引到大量紅土客選用,但未來有鐵路的情況下,85X沒有絕對優勢食100%市場,根據我的分析, ...

當年85C改85X,印象中聯合道、樂富嗰頭都嘈得幾勁,相信改快75X阻力唔會細過當年85X全日。九巴好可能睇中呢點,寧願保著85X嘅大老山轉車客,以85X譽港灣直上大老山嘅優勢去打屯馬線。

但當然,要85X 100%唔減班就冇乜可能,就算拉埋十四鄉同烏溪沙落水,都唔可能止到屯馬線全通嘅血,就算依家屯馬線落到啟德,收工時間喺譽港灣等85X嘅客、只係僅次於前面上秀茂坪同入將軍澳嘅數量。反而下路一帶掃到去黃埔嘅客,先至係最危險位。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
2076 發表於 2020-11-12 23:05 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2020-11-12 21:36
比較想知師兄諗住點改85X 如果郁九龍走綫/掟走石門一城應該會被ban
8AP 合併 自己回應都講咗意願
15X嗰 ...

同時郁九龍走綫+掟走石門一城
即係同85X/85M合併,同時配套係82X/84M/85A重組,比番第一城邊緣+石門去紅土的直達服務,至於譽港灣尾站,我會重組74A/74X/75X,比75X去做。
85X: 馬鞍山<>大老山<>鑽石山<>黃大仙<>土瓜灣<>紅磡
82X: 沙田圍<>富豪<>濱景<>廣源<>大老山<>鑽石山<>黃大仙<>聯合道<>土瓜灣<>紅磡
84M: 濱景<>第一城<>大老山<>鑽石山<>黃大仙<>樂富
75X: 大埔<>大老山<>土瓜灣<>紅磡
74X: 大埔<>大老山<>九龍灣<>觀塘
74A: 大埔<>大埔公路<>大老山<>鑽石山<>啟德<>九龍灣

15X改善到營收就當然會開,例如分走14/15/16的客,順手幫11X飛走成業街休憩公園。

抗議962B重組
還我962全日服務
kay 發表於 2020-11-12 23:09 | 顯示全部樓層
如果睇以前經驗,會有翻叮重組方案當重組

好似
82X+84M
85+85B 或 CUT 85B
281M改做區內線

呢D都值得之後做

然後其他線每條減1~2部車,積少成多

不過沙中線係最後一根稻草
影響的唔會只有沙田區土瓜灣
18區都有機會

但重組路線麻煩
可能客量跌左減班就算

紅隧轉車站會否一鋪清袋都係問題
其餘就係塞車問題
世界很簡單 人類很複雜
xdxd 發表於 2020-11-12 23:31 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-11-12 23:05
同時郁九龍走綫+掟走石門一城
即係同85X/85M合併,同時配套係82X/84M/85A重組,比番第一城邊緣+石門去紅 ...

紅磡咁荀一變三
我個人咁睇啦
一號走綫 紅磡↔下路↔十三街↔譽港灣↔石門↔… 呢個係keep住現有最多紅土客嘅走法 加入聯合道+黃大仙站次之
二號走綫 樂富↔聯合道↔黃大仙↔鑽石山↔…

師兄嘅新82X會太慢 直頭係85C翻生 紅土↔石門客完全比晒鐵 85X又唔可以做到雙向通勤 75X還可 只係又翻去老問題 紅土食唔食到咁多全日綫 我傾向悲觀
我個人嚟講得新84M個九龍走綫合理
紅磡人。
2076 發表於 2020-11-12 23:44 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2020-11-12 23:31
紅磡咁荀一變三
我個人咁睇啦
一號走綫 紅磡↔下路↔十三街↔譽港灣↔石門↔… 呢個係keep住現有最多 ...

新82X係屎忽數,正正係85C翻生,用來食埋11K用......有客搭足全程當bonus,竹園來往紅土就同鳳凰新邨一同處理。
當然,新82X絕對可以九龍城碼頭做總站,其他靠轉乘。

75X延長落去紅磡,其實主要係倒U型走線行車時間唔見得短,倒不如落埋紅磡......

呢堆線其實某程度上食埋區內客,紅磡先冇咁so......

抗議962B重組
還我962全日服務