hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 消息指屯門赤鱲角連接路將於聖誕節通車+青馬轉免費問題 ...
開啟左側

消息指屯門赤鱲角連接路將於聖誕節通車+青馬轉免費問題

kei_hk 發表於 2020-11-18 14:09 | 顯示全部樓層

你講緊的係現今政府重新研究﹐我講緊係港英政府年代放棄左計劃。

係2回事。

s3n370 發表於 2020-11-18 14:23 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-11-18 14:09
你講緊的係現今政府重新研究﹐我講緊係港英政府年代放棄左計劃。

係2回事。

一路以黎都係話要有路,等純粹路過嘅車不用再經中區,先至有條件去推
s3n370 發表於 2020-11-18 14:28 來自手機 | 顯示全部樓層
jackycsm 發表於 2020-11-18 12:07
對呀!政府根本冇心機做......廢官.

學唔到新加坡及英國做過電子道路收費在市區可以減少塞車.

香港同新加坡及倫敦唔同嘅係,
倫敦同新加坡有合理嘅道路,
俾純粹路過嘅車輛兜路走。

香港嘅中區响中灣及灣仔繞道通車前,
係完全無條咁嘅路。
JH_LE4612 發表於 2020-11-19 06:10 來自手機 | 顯示全部樓層

唔講都唔覺,其實政府幾錫啲揸私家車嘅人,咁多條政府隧道都冇點加過價,屯赤將藍又免費,之前仲冧住比錢西隧減價。揸車嘅成本低左,自然會有多啲人揸車啦。硬係覺得免費嘅屯赤 + 青馬係用嚟分流屯門公路,再配合埋龍鼓灘/屯南一帶嘅發展,當然亦有為東大嶼鋪路嘅可能。或者政府已經對東涌線/西鐵冇信心,寧願放任市民自己揸車算?
teddybus 發表於 2020-11-19 06:21 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-11-18 13:53
你呢段說法,只係講响中區實施嘅電子道路收費。
同其他收費道路無關。
磚家發表偉論前,麻煩查請楚呢D基本 ...

磚家不嬲都鐘意執人口水尾
長篇大論講啲幾隻字已經表達到嘅野
見到啲千字文真係唔多想睇
kitarolo 發表於 2020-11-19 07:23 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2020-11-19 06:10
唔講都唔覺,其實政府幾錫啲揸私家車嘅人,咁多條政府隧道都冇點加過價,屯赤將藍又免費,之前仲冧住比錢西 ...

似錫住汽車進口/代理商多啲

仲有背後諸如清潔、加油站、
停車場、維修、保險……等配套
當中亦創造咗唔少基層就業機會

燃油稅、牌費先係政府收入,
大幅提高門檻或電子道路收費
一直唔想做,過海現時除危險品
外已無汽車渡輪,但#13所講,若新界
往市區隧道收費加到逾百元,咁落去

清水灣道/寶琳北路(對應將隧)
大埔道(對應尖山及獅隧)
荃錦公路(對應欖隧)

後果就唔難想象,一係就呢啲舊路
都做埋龍門架式嘅電子道路收費。

樓上幾層喺度討論無代替
道路,就唔應該對途經但唔係
以某區為目的地嘅駕駛者徵費
最頂癮就係政府過往嘅研究中
一旦實施電子道路收費巴士也要繳

currypig 發表於 2020-11-19 09:21 | 顯示全部樓層

兜子 發表於 2020-11-18 12:12
等等先,青嶼幹線改雙向收費,唔係因為港珠澳大橋開,D車可以一去無回頭,所以先改雙向收費咩?關屯赤咩事 ...

你覺得會有幾多車一去無回頭
係就好行夾唔送啦!
行得港珠澳,九成半以上係香港車,
你幾可見「大量」大陸車來港?  澳門既更加唔多覺
改雙向絕對係配合屯赤,如果唔係,
個個青馬入,屯赤走就好大鑊
s3n370 發表於 2020-11-19 09:41 來自手機 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2020-11-19 06:10
唔講都唔覺,其實政府幾錫啲揸私家車嘅人,咁多條政府隧道都冇點加過價,屯赤將藍又免費,之前仲冧住比錢西 ...

早排執屋搵到本94年《車主》雜誌出嘅駕駛手冊,
入面列佐堆違例罰款,去到今日竟然完全無變過。

正路應該跟通賬調整下話。
s3n370 發表於 2020-11-19 09:42 來自手機 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2020-11-19 06:21
磚家不嬲都鐘意執人口水尾
長篇大論講啲幾隻字已經表達到嘅野
見到啲千字文真係唔多想睇 ...

吹賬嘅係唔少人將佢嘅亂噏,當做秘笈
兜子 發表於 2020-11-19 12:41 | 顯示全部樓層

currypig 發表於 2020-11-19 09:21
你覺得會有幾多車一去無回頭
係就好行夾唔送啦!
行得港珠澳,九成半以上係香港車,
你幾可見「大量」大陸車來港?  澳門既更加唔多覺
改雙向絕對係配合屯赤,如果唔係,
個個青馬入,屯赤走就好大鑊

https://ofomb.ombudsman.hk/abc/files/__25.pdf

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/106216/%E9%A7%95%E9%A7%9B%E8%80%85%E6%B3%A8%E6%84%8F-%E9%85%8D%E5%90%88%E6%B8%AF%E7%8F%A0%E6%BE%B3%E5%A4%A7%E6%A9%8B-%E9%9D%92%E5%B6%BC%E5%B9%B9%E7%B7%9A8-20%E8%B5%B7%E5%AF%A6%E6%96%BD%E9%9B%99%E5%90%91%E6%94%B6%E8%B2%BB
在港珠澳大橋啟用前,青嶼幹線是進出大嶼山的唯一道路。自一九九七年啟用後,青嶼幹線一直採用單向收費安排,駕駛人士往機場方向時無須繳費,但回程往九龍方向時須一次過繳付往返方向的使用費。當港珠澳大橋啟用後,青嶼幹線將不再是進出大嶼山的唯一道路,因此運輸署有需要在大橋通車前作好準備,把原有的單向收費改為雙向收費。

其實人地真係配合港珠澳通車先將佢改雙向,唔係「絕對配合屯赤」
利申:依舊唔明點解唔一早就將青馬改免費,到開屯赤先轉