hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 平田區議員重申對88X延長至油塘立場
開啟左側

[其他] 平田區議員重申對88X延長至油塘立場

pccpkl 發表於 2020-11-26 22:52 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-11-26 12:28
平田區議員及居民想平田做總站, 但係九巴同常理話俾我地知, 油塘總站開出經碧雲道及平田, 對藍田區民同埋 ...

215x行法?
去到平田會唔會冇位坐?
S3BL100 發表於 2020-11-26 22:53 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2020-11-26 18:30
一係拉返277X上平田
88X改全日觀繞興田碧雲道油塘

以 277X 班次密度,拉返上平田要加既資源,隨時已經夠 88X 一開二

而且 88X 去沙田巿中心同火炭,比起 277X 更有用

fb.com/scientisthk2usa/
pccpkl 發表於 2020-11-26 22:55 來自手機 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2020-11-26 17:54
正經攪條觀塘道-大老山-沙田線好過啦
坐得88X經平田去觀塘,坐89唔好?

89x?
88>89x都快過搭88x
pccpkl 發表於 2020-11-26 22:59 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-11-26 22:51
其實而家觀塘道西行上繁暢通,觀繞下繁塞成咁,平田堅持要做頭站兜埋油塘先走,係會慢過雙向觀塘道有限度停 ...

油塘有得開新線
就唔好開呢個post la

開新線問
80/80x/89/89B拎車
每線cut 2部
都有8部lu
石頭 發表於 2020-11-26 22:59 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-11-26 22:36
咁比著你果區有架有位坐又通勤時間直上公路既車,你都會死攬啦

麗港城219X延長對車程沒有影響,只是有機會無位坐,
但其實班次唔密,延長去油塘、多左人搭、班次多左,都唔明有咩唔好!

但尚德唔同,幾次延長都保留尚德總站,

但又製造出係世界級走線,車程慢咁多,唔反對就奇!
石頭 發表於 2020-11-26 23:03 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2020-11-26 22:59
油塘有得開新線
就唔好開呢個post la

好簡單,89C飛濱景同286M取消係有車多,

開條線火炭+濱景來往九龍灣至觀塘,

88X就來回改觀繞去油塘~
天空之神 發表於 2020-11-26 23:07 | 顯示全部樓層

石頭 發表於 2020-11-26 22:59
但其實班次唔密,延長去油塘、多左人搭、班次多左, ...

人地就算 30 分一班都要自己總站,總站直上公路
都唔要分享條線

同樣例子有村巴ACD
減班就由得你減,但佢地要總站直出隧道
想搭就黎總站上

有少少似一村一線
坑口流哂口水都無機會架啦
.
pccpkl 發表於 2020-11-26 23:12 來自手機 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2020-11-26 22:59
但其實班次唔密,延長去油塘、多左人搭、班次多左, ...

班次既野
九巴好鐘意出爾反爾
我望下88/213M
開線果日
同而家爭左幾多?

88我最記得
88而家下繁牛池灣幾乎班班頂閘
但班次都加唔番2017年7月9日
開線首日既班次

頭站直出就算20/30一班
你起碼都叫做班次準兼特快
時間又易就

總站變尾站
班次一定唔及總站
仲要大機會冇位坐

所以219x/296D
就算比九巴陰到全日30
都應該唔會放線走
88X都係一樣

其實呢區區佬冇做錯
你當年踢走左277x
補番88x做總站
留佢都有理據

情況同9號走唔甩黃大仙總站一樣道理
當年cut 6B揾9仔補償
而家咪唔放9仔走
四彩硬食9仔碌黃大仙lol
znc1911e 發表於 2020-11-26 23:15 來自手機 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2020-11-26 22:50
我果區極品了
11x聽聞就快比人跟上安泰
呢個區佬同平田果個

我覺得88X同11X下場類近
等一等扮聽你意見
過一排照延長可也
pccpkl 發表於 2020-11-26 23:17 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-11-26 23:07
人地就算 30 分一班都要自己總站,總站直上公路
都唔要分享條線

坑口距離黨鐵站近過尚德好多
坑口巴士直出都無肉地
你98A/98C靠寶琳路先夠客
你早上觀繞望下98c/98s客量爭幾多先