hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴app有新update
開啟左側

九巴app有新update

ccicoltd 發表於 2020-12-10 00:39 | 顯示全部樓層

andy1010 發表於 2020-12-9 20:10
新城比左DATA咁耐, 九巴仲唔肯比
學人地咁唔比距離咪都仲有人會用你個app囉
新城咁樣其實應該告得

只要不違反資料一線通的規定,數據誰都可以用,新城可以怎樣告對家?

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
eternalflame 發表於 2020-12-10 09:31 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2020-12-10 00:39
只要不違反資料一線通的規定,數據誰都可以用,新城可以怎樣告對家?

...

補充多句: 九巴唔放data只有政府/TD可以規管得到

278x 發表於 2020-12-10 11:57 | 顯示全部樓層
講開個app, 有冇人同我一樣update咗之後check唔到有幾多積分?
左上角個心心button click完之後無反應
kei_hk 發表於 2020-12-10 12:22 | 顯示全部樓層

278x 發表於 2020-12-10 11:57
講開個app, 有冇人同我一樣update咗之後check唔到有幾多積分?
左上角個心心button click完之後無反應 ...

check 到

註 : 個apps (google play) 可以在同一日叫我做update 幾次﹐唔知係唔係開發者自己撈亂左version﹐攪到不停放番正式出街的version 上play store。

053h4 發表於 2020-12-10 12:47 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kei_hk 發表於 2020-12-10 12:58 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-12-10 12:47
此數據集的知識產權擁有人: 新世界第一巴士服務有限公司

新巴的實時抵站時間及相關資料 | DATA.GOV.HK

佢同政府簽左協議﹐批准政府再分發資料。
用家向政府取資料﹐又符合政府的要求﹐新城就唔可以用 "告"。
因為新城容許政府再分發資料﹐已經送左個使用權出街。

to be fair﹐其他人可以在政府手中取資料使用﹐為何九巴唔可以同其他人一樣在政府手中取資料用?唔好將九巴唔放資料出街混埋一齊講﹐講到九巴唔放data出街﹐就唔可以用其他人的data。

極其量只係同政府講﹐睇下可唔可以唔容許個別用家提取資料使用。
又或者﹐在可能的情況下取消同政府的協意﹐全面不再將data分發給所有人使用。

eternalflame 發表於 2020-12-10 13:31 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-12-10 12:47
此數據集的知識產權擁有人: 新世界第一巴士服務有限公司

新巴的實時抵站時間及相關資料 | DATA.GOV.HK

是否有權使用同佢有無交data係兩回事
放左上政府open data, 只要使用一方遵守open data的規定 (例如citation)
不論是否競爭對手都用得

九巴唔公開data無損佢使用其他open data嘅權利

ccchhhuuunnn 發表於 2020-12-10 13:44 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-12-10 12:58
佢同政府簽左協議﹐批准政府再分發資料。
用家向政府取資料﹐又符合政府的要求﹐新城就唔可以用 "告"。
因 ...

樓上冇錯
就算可以re-use唔代表無限制
要睇返公平條款/T&C
(不過新城可能都未必畀Legal望過/定落條款)

另外九巴自己唔開API 但用人哋API
有可能違法壟斷法
TeX 發表於 2020-12-10 14:05 | 顯示全部樓層
kk12120 發表於 2020-12-8 17:42
蘋果手機還沒有更新喔

今日有更新
EX-TL 發表於 2020-12-10 14:08 | 顯示全部樓層

平時bookmark響下面第二個icon, 而家要向右轆, 但又唔係轆到盡, 要好溫柔咁轆.

大佬, 搭巴士可以係趕車, 原本第二格變左你個垃圾九巴頻道都算, 起碼俾我一下撳到個bookmark出黎睇ETA都好, 第三格搜尋冇變, 就係要調走左個bookmark先安樂?