hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 35A、35X 調整分段收費
開啟左側

[服務調整] 九巴 35A、35X 調整分段收費

kmbdennis 發表於 2020-12-12 08:57 來自手機 | 顯示全部樓層

若果31M都有呢個分段收費都好啦!
ccicoltd 發表於 2020-12-12 13:19 | 顯示全部樓層
kmbdennis 發表於 2020-12-12 08:57
若果31M都有呢個分段收費都好啦!

31M 與 35 系完全不同路。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
ccicoltd 發表於 2020-12-12 13:21 | 顯示全部樓層
samuelho668 發表於 2020-12-11 11:10
我見網頁已經改左
只有$2客唔會等
上山都好D有分段

留意非白卡 $2 客付的是 $1.6 而不是 $2。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
shakugan2005 發表於 2020-12-12 17:13 | 顯示全部樓層

cong 發表於 2020-12-12 00:12
你先至堅離地,好似未買過餸咁,果班死等平車既係要慳錢,咁點解落山比上山人少? 佢地未買野係會行落去,但買 ...

唔知邊個先至堅離地, 買到成手未行多幾轉, 邊個叫你買到成手? 叫D人買定一星期既野之後一星期唔好出街睇下D人肯唔肯?
要慳錢未講左行上去, 就算係葵芳甚至美孚都冇話冇路比你行, 唔通葵芳行到石蔭拎分段搭上安蔭? 你想慳得到幾多? 比$3.5定$3.2又好, 個價值係石蔭搭上安蔭相比起比四蚊係葵芳搭上安蔭甚至$5.6係深水埗搭上安蔭係唔係貴先? 35A剩係北河街同埋麗閣個分段價都差唔少, 但北河街一樣大把人上35A, 反而麗閣少人上35A, 冇咩人係北河街行返去麗閣先上35A, 反映安蔭班人有錢搭巴士唔會同你行多幾步

cong 發表於 2020-12-13 00:53 | 顯示全部樓層
kiwai 發表於 2020-12-13 08:23 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2020-12-12 17:13
唔知邊個先至堅離地, 買到成手未行多幾轉, 邊個叫你買到成手? 叫D人買定一星期既野之後一星期唔好出街睇 ...

見到「買到成手未行多幾轉」呢句, 明眼人一睇就知邊個係堅離地

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
sq285 + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

MCMoore 發表於 2020-12-13 09:49 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2020-12-12 17:13
唔知邊個先至堅離地, 買到成手未行多幾轉, 邊個叫你買到成手? 叫D人買定一星期既野之後一星期唔好出街睇 ...

買過餸未㗎,行多轉返得去晏得一兩個鐘啲貨色都唔同晒
EX-TL 發表於 2020-12-13 17:46 | 顯示全部樓層
呢篇嘢, 非師奶真係唔好亂入, 師奶的性價比理論比任何人都要強, 係不變定論.

做仔女嘅, 真係要同屋企最盡責最親愛的媽媽致敬, 做巴迷嘅, 亦都要多啲用心體會普羅師奶嘅搭車心法, 買餸係師奶嘅天職, 但同市民返工返學有好大分別.
天空之神 發表於 2020-12-13 17:50 | 顯示全部樓層

你做過人地老母未?未就今晚食飯問候一下老母做野有幾辛苦啦
要人地行幾轉,是咪傻左同有錢搭車
.
sq285 發表於 2020-12-13 19:27 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-12-13 17:50
你做過人地老母未?未就今晚食飯問候一下老母做野有幾辛苦啦
要人地行幾轉,是咪傻左同有錢搭車
...

佢話可以行多幾轉嘛,不過上山條路老人家行都唔係人咁品,就算學佢話齋「行多兩轉」都會行到腳軟
仲未計如果嗰晚想煲湯要準備幾多功夫
呢啲嘢搵日喺留喺屋企留意吓就會知

北葵涌街市多嘢賣好多,老字號又多,買慣真係要落去
唔通下下幫襯Ox便利店或者惠x咩(不過連大x活都做唔住摺埋咗呀陰公)

同埋呢個分段減價當區區議員都講咗好多年,原來一路都未減架

康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤