hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討大埔墟 - 大埔工業村服務 (72A/73/74K/75K/小巴26) ...
開啟左側

探討大埔墟 - 大埔工業村服務 (72A/73/74K/75K/小巴26)

樓主| iseen 發表於 2020-12-15 14:21 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2020-12-15 01:31
我覺得75K全日服務工業村應已成定局,除非你有能力說服九巴重開72K, or 72A繞經太和站
(我覺得工業村遲早 ...

如果要集中做72A 而同時要 72A 服務到火車站,可能要72A 來回都停大埔消防局都應該解決到 (甚至北行,係新廣福橋起好之後,停政府合署去汀角路舊墟都得)
例如話,南行停翠怡新站,跟住跟72行安祥路落新墟;北行過寶鄉橋就去消防局,後轉汀角路返埔工。
停正太和總站應該會好趕客

S3bl430 發表於 2020-12-15 15:36 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2020-12-15 14:21
如果要集中做72A 而同時要 72A 服務到火車站,可能要72A 來回都停大埔消防局都應該解決到 (甚至北行,係 ...

又或者可以係73改動路線, 廣福道後繞經大埔墟站,再經南運路直到汀角路,往華明方向改為服務原有75K服務區域,不直接出汀角路
相信繞經大埔墟站時間應能抵消再次繞經大埔北所浪費的時間

維持73班次和服務工業村時間不變,另外平日下繁開辦73工業邨至大埔墟站短途班次, 聯合提供15分鐘一班服務

錯字連篇
Oliver_ME16 發表於 2020-12-15 18:23 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-12-15 09:31
我覺得75K全日服務工業村應已成定局,除非你有能力說服九巴重開72K, or 72A繞經太和站
(我覺得工業村遲早 ...

經大老山落旺角早五年或者有市場,
但今時今日咁塞法根本零吸引力
我...
Oliver_ME16 發表於 2020-12-15 18:46 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2020-12-14 23:06
首要條件係,個地方多唔多競爭大中商場同大中總站要分開做 明顯係因為有K車呢個太平既搶客線,而同時人口 ...

問題係大埔沙田市中心慢有72,快有W3,小巴有28K,仲有火車,
踢多部72A落去有乜用?

而且你仲未解釋倒點解老九要放生20M/P但要同28K片過.
學你話齋老九開返74K都冇用嫁喇,20K唔車海咩?26唔車海咩?

仲有大中商場同大中總站要分開做,你可以點分開?
唔比人係商場行出去附近上車?

我...
 樓主| iseen 發表於 2020-12-15 19:12 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-12-15 07:36
又或者可以係73改動路線, 廣福道後繞經大埔墟站,再經南運路直到汀角路,往華明方向改為服務原有75K服務區 ...

其實又唔洗要73兜大埔墟站,太和站都係鐵路站
如果73 最後唔離開埔工既話,只要簡快大埔走線 (跟假日走線行南運路,之後右轉汀角路返埔工),太和站去埔工車程唔會比大埔墟站去埔工長,可以接受到。
不過,最好73都係縮去埔中,做好大窩西接駁線好過
 樓主| iseen 發表於 2020-12-15 19:21 | 顯示全部樓層
Oliver_ME16 發表於 2020-12-15 10:46
問題係大埔沙田市中心慢有72,快有W3,小巴有28K,仲有火車,
踢多部72A落去有乜用?

同鳳園唔同,埔公係已經有原有巴士服務,而鳳園係新市場。72 係埔公人心中係一條埔公-沙田主線,28K 係比較似出火炭站車多少少 (當然,都有人會坐佢出沙市,睇邊架黎先)

72 同 72A 係一對孖寶,如果做到南行聯合十分鐘一班車,做好埔公 - 沙市會有得打,尤其是28K 火炭走線令 28K 唔會比 72 快好多到沙市。72 本身做大埔 - 沙田有客底,用72A加密佢去沙市會有機會多些少客。 72A 得乙明同大圍獨市位,乙明本身係要左轉右轉先去到,72A 兜多個沙市唔會倒走太多乙明客。

如果你話72A 同72 重疊浪費,你係咪應該踢72A唔行源禾路,過富豪,順手殺埋74A?

至於 20K  (三門仔), 26 (教大) 小巴 同 74K 問題。首先,係2011年,九巴自己放棄左只去教大既 275 線,之後先廢物利用去比 74K 全日。
九巴係無用到新資源落去

至於鳳園,以個度人口你可以開幾密? 15分鐘一班做唔做到? 如果做唔到,而同時又無小巴咁快去到埔中 / 埔鐵,點拉到客去唔坐小巴呢?

S3bl430 發表於 2020-12-15 20:56 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2020-12-15 19:21
同鳳園唔同,埔公係已經有原有巴士服務,而鳳園係新市場。72 係埔公人心中係一條埔公-沙田主線,28K 係比 ...

如果唔係歷史原因(72,72A,73A,74A開線時仍没有吐公),我諗埔公唔係有咁多線,依家佢地仲經大埔公路只不過係鄉紳唔比依堆線改行其他地方,
(例如73A曾被建議行白石角科學園,後來被ban)

埔公沿途人口小,按九巴處理鄉郊線的邏輯,加上沿途有紅小,綠小, 有條類似76K的巴士線已經偷笑

錯字連篇
 樓主| iseen 發表於 2020-12-16 00:04 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-12-15 12:56
如果唔係歷史原因(72,72A,73A,74A開線時仍没有吐公),我諗埔公唔係有咁多線,依家佢地仲經大埔公路只不過係 ...

都可以咁講,不過九巴都已經夾硬黎,2012/13年 將 72A 同 74A 個服務時間同班次減到好少。
基本上 74A 同死左都無分別。

老實講,埔公得番一條密既大埔 - 沙田市線,同大窩西差唔多,可能仲好
Oliver_ME16 發表於 2020-12-18 17:58 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2020-12-15 19:21
同鳳園唔同,埔公係已經有原有巴士服務,而鳳園係新市場。72 係埔公人心中係一條埔公-沙田主線,28K 係比 ...

你講黎講去,都係解釋唔倒點解72A打28K就合情合理,打20P/M就點做都做唔起

72好疏要條仲疏既72A補?
72A拉落去沙中做多左客定繼續行乙明做多D客?
28K差到班班爆要72/72A救?
72A沿線有必需靠72A去沙田駁鐵?

呢四個問題既答案都係否定既
反而諗資源去全日做鳳園先係做大個餅

仲有你話覺得72A 同72 重疊浪費,我係讚成74A拉去工業村換取72A資源加落去,
而唔係72A食74A

不過我覺得再講都o徙氣,
睇你居然支持71C/D取代71K,
都知你根本完全離地,
完全唔理解正常大埔人出行既模式
我...
S3bl430 發表於 2020-12-18 20:11 來自手機 | 顯示全部樓層

Oliver_ME16 發表於 2020-12-18 17:58
你講黎講去,都係解釋唔倒點解72A打28K就合情合理,打20P/M就點做都做唔起

72好疏要條仲疏既72A補?

與其做大72A,不如諗方法做大74E/F
區內線無可能夠小巴黎