hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 討論運頭塘巴士服務
開啟左側

討論運頭塘巴士服務

GZ4031 發表於 2020-12-13 22:19 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2020-12-13 16:56
而家大埔對外線嘅行法係最有效率兼做到最多客嘅行法
為咗一個喺火車站隔離嘅運頭塘倒走前面堆客係唔值得
...

你有道理
咁所以個問題應該係,可唔可以搵線經南運路去運頭塘上公路
其實以73X 既密度, 學康城地鐵咁2+1/3+1 比運頭塘有車走都唔係壞事
反正你轉得入廣福街市, 同你入運頭塘再直接走人, 差唔遠, 前面班客又唔會慢左幾多, 本身都係咁上下

至於272P 全唔全日係有討論空間, 真係做既話我諗都運頭塘加埋2+1版本既73X (除番非繁佢地拎緊15-20, 廣福平均就10左右), 就已經冇咩野大執

再走多一步既話咪睇下74D 會唔會運頭角後入去運頭塘上公路, 再加埋同74A 聯合30分鐘一班 (大埔都好易夾開車時間, 例如74A 開00, 74D 開20 類似咁)
至於叫74X兜就太難, 因為太大影響會比人反抬

最終東九佢地勉強都有兩飛, 唔岩食既搭地鐵佢地都慣, 西九272P 如果全日都有多左選擇, 荃葵就靠3分之1條73X
當然啦, 如果有人話富蝶入伙乘機加車拆線, 咁就更加應該考慮送個正印比運頭塘尾站走人

東九既74X識得開枝散業整74BCDEFP, 其實最重要既都係真正拆兩條, 一條做富蝶富亨新興直掃上去新達上公路, 一條做番埔中廣福, 唔洗迫富亨善既人去埔中/火車見
但又不至於要74C咁即走, 加埋廣智同新達既客都值得做, 反正一大條直路掃上去, 都不失為一個好方法
andy1010 發表於 2020-12-13 22:39 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-12-13 22:19
你有道理
其實以73X 既密度, 學康城地鐵咁2+1/3 ...

以73X密度?
開足車既話其實都勉強
而且做廣福街市一定多客過運頭塘好多, 亦有唔少71K轉乘客都係個到轉乘
天空之神 發表於 2020-12-13 23:21 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-12-13 22:19
你有道理

74 係有T 字頭做運頭塘
ksmbh 發表於 2020-12-14 00:14 來自手機 | 顯示全部樓層

入運頭塘總站較花時間,
我覺得可以行南運路及達運路都得
村口同達運路兩站都夠
iseen 發表於 2020-12-14 01:20 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-12-13 14:19
你有道理

運頭塘真心值得多些少線行入去,尤其係未來東鐵線只會更爆。
用原有線無論行運頭街定南運路經達運路上公路最少都會慢5分鐘,好大機會改原有線會反檯。

依家最大個問題係 大埔中心 + 廣福道 + 廣福村呢個方程式係最多客,其他輔助線最多食餅碎

74X 拆 一個十字形 兩條咁做固然係好,富蝶同富亨抵有一條最少半個鐘一班既東九車。 富蝶+富亨+運頭塘應該做到三十分一班出觀塘。加埋白石角 (雙面刃) 應該加到班到二十分。

272P 全日方面,我覺得可以大膽少少,富蝶開,唔做廣福道,(富善總站可以考慮唔入,用新興代),經埔中總站,南運路直落達運路走,入白石角,盡做新客源,應該做到半個鐘一班,又未至於會整到 72 唔上唔落。甚至學270B 咁落奧運都唔係唔得,做新區  - 旺角西 / 大角咀 直車客

74A 做同新 74系 經運頭塘線 聯合班次都未必有用,74A 去到黃大仙,半個鐘後架特快隨時就入老隧

可惜達運路就上公路個位不宜設站,否則荔枝山腳班客都食到少少。

p.s. 天鑽係有居民後門 (密碼鎖細門) 去吐露港公路落斜位行落去運頭塘,但路程要行落行上去過河,唔係咁吸引。佢地隨時都係 小/村巴落埔鐵算

iseen 發表於 2020-12-14 01:21 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2020-12-13 16:14
入運頭塘總站較花時間,
我覺得可以行南運路及達運路都得
村口同達運路兩站都夠 ...

同埋三架巴士同時入去叫頂龍。再多一架車,出站個彎可能已經比燈位巴士龍頂住,出唔切燈
達運路個站真心要善用,家陣得條城隧村巴線用。
我係九巴,我可能會加開運頭塘總站早/晚 繁各一班,達運路上公路經白石角,收 $11.1 既 青沙 - 荔長深線 同埋晚繁兩班達運路落,經南運路返富善既 73X 特;去食埋條村巴

ksmbh 發表於 2020-12-14 10:44 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2020-12-14 01:21
同埋三架巴士同時入去同叫頂龍。再多一架車,出站個彎可能已經比巴士龍頂住,出唔切燈
達運路個站真心要善 ...

我反對加中途線兜入去,
因為中途線做尾站,
如果入一入前段乘客會好反感,
但總站線我系開放態度.

尤其而加多違泊都係因為條坑太多位又冇巴士擺,
於是個個去惠康都泊總站,
如果有總站線放車用左一條線,
得返一條線行就冇咁多違泊,
好似806AB開左之後,
806AB條坑就冇車再違泊咁.

ksmbh 發表於 2020-12-14 10:59 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-12-13 16:04
附近山塘路私樓項目天鑽的預計關鍵日期為下月31日, 運頭塘現有早繁線加班或新增路線往中區 九龍東係必要,  ...

其實而加火車路以南各屋苑
班客真系全港鐵
因為全區全日線得一條74A
另外極少數客行/+71K 廣福轉車

呢堆客對九巴搶到幾多都系新客
運頭塘15000人
新達廣場+富雅6000
新峰馬窩4500
天鑽估計約4500
碗窯3000
都有33000潛在客源
不過問題系分屬三個區議員選區
三位議員要團結爭取路線政治上可能有難度

iseen 發表於 2020-12-14 11:18 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2020-12-14 02:59
其實而加火車路以南各屋苑
班客真系全港鐵
因為全區全日線得一條74A

拉線都應該係運頭塘做阿頭,跟手新富做啦啦隊嫁啦。老實講,兩區對拉巴士線利益上無沖突。
大埔滘應該會專注大埔公路個邊多些少。
ksmbh 發表於 2020-12-14 13:47 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2020-12-14 11:18
拉線都應該係運頭塘做阿頭,跟手新富做啦啦隊嫁啦。老實講,兩區對拉巴士線利益上無沖突。
大埔滘應該會 ...

所以如果拉線可以運頭塘+新富最大聲
就會聲音大好多