hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) ASU真係咁差
開啟左側

[車型及機械] ASU真係咁差

Waiyin12 發表於 2021-1-1 20:35 來自手機 | 顯示全部樓層

SaintAngolmois 發表於 2020-12-30 23:47
最近都經常坐到ASU@42C
無錯爬龍翔道有力
但真係好chok

之前夏天嗰陣坐過ASU@42C,全程蒸籠
Kirino 發表於 2021-1-1 20:36 來自手機 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-1-1 20:25
一半咋喎,基本上?

基本上淨係得39A會出 ASU掛牌,其他基本上都唔會行掛牌線,日日週圍走
ML3941 發表於 2021-1-1 20:47 來自手機 | 顯示全部樓層
當年係因為屯廠要慳油車先調哂入去,之後因為長期行公路線搞到經常要換啤鈴先調哂出荔廠
HV9990 發表於 2021-1-2 02:23 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2021-1-1 19:09
係某會員眼中,只要無啪啪啪,就係好車!
咁請問ASU有無啪啪啪?

其實雞乸啲組件碰撞聲都唔弱,個主因就係架車又搖又chok又浪
加埋停車打冷震又係搞到有啲噪音出咗嚟

KCRC . Keep Moving
KC6831 發表於 2021-1-2 03:19 來自手機 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2021-1-2 02:23
其實雞乸啲組件碰撞聲都唔弱,個主因就係架車又搖又chok又浪
加埋停車打冷震又係搞到有啲噪音出咗嚟

雞乸避震硬到咁,基本上唔識搖同浪咖啦
只係 caetano 唔知點解裝雙層同單層車啲手工好似兩個世界咁
ky26042008 發表於 2021-1-2 03:52 來自手機 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2021-1-1 18:58
真係唔好意思,搭過一次PC6429@40,同埋平時間唔中坐開ASB,完全唔覺有閣下既體驗,只能夠講一句「所有雞 ...

近幾個月有ASU改咗轉波程式,行車波波盡波波有,成功名列荔廠快車名單(加速度甚至快過部份E50D),另外冇頭閘鎖同尾閘開關快都係卡佬至愛

不過都要揸得慣先得,智障手掣擺位同零舍不同腳掣都係雞乸嘅敗筆

Btw...而家個人荔廠快車第一名竟然係ATEE1(配合特殊踩法,分分鐘ATSE都唔夠佢快)可惜識欣賞 (揸) 佢嘅人唔多
rickywk 發表於 2021-1-2 12:25 | 顯示全部樓層

ky26042008 發表於 2021-1-2 03:52
近幾個月有ASU改咗轉波程式,行車波波盡波波有,成功名列荔廠快車名單(加速度甚至快過部份E50D),另外 ...

個腳掣真係老師傅都攪唔掂,個個開到半路都想劈車
JM3928 發表於 2021-1-2 16:45 | 顯示全部樓層
想問下ASU同ASUD行車表現分別大唔大?
THX
ky26042008 發表於 2021-1-2 17:08 來自手機 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2021-1-2 12:25
個腳掣真係老師傅都攪唔掂,個個開到半路都想劈車

其實揸慣咗都冇乜野,班老師傅分分鐘入行廿幾年都未揸過金雞咪雞手鴨腳,MAN個腳掣咪又係咁

雞乸零舍不同腳掣係只限專利巴士,出面貨車其實好多都係用吊掛式腳掣,揸慣咗有時反而鐘意揸雞乸,軚輕又穩迫力又適中又唔算慢,好過E50D震感軚盤同E500石頭迫力,又快過綠蛋

唯一係揸親雞乸係要慣用小手掣,佢個智障手掣擺位係用黎鍛練你嘅二頭肌同促進你嘅手部勞損
HV7025 發表於 2021-1-2 17:24 來自手機 | 顯示全部樓層

Kirino 發表於 2021-1-1 20:32
唔多關邊度砌事,E400 咪又係一樣珠海砌,凳還凳,但冇啪呀,本身E500 mmc個車身設計就有問題,你邊度砌 ...

E400點會唔啪
城記啲70xx咪一樣交響樂
38xx一樣啪,好過三擔少少咁解
但避震比起三擔仲要差一截

好似唔少巴士迷都討厭E500mmc,但少兩個車轆嘅E400就話正呀
其實最正嗰樣咪係少見少坐,但坐落E500有嘅缺點,大部分喺港版E400唔只搵到,仲有過之而無不及