hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [走火入魔] 建議重組 37 37M 分拆油尖旺特快 37X 及 237 ...
開啟左側

[走火入魔] 建議重組 37 37M 分拆油尖旺特快 37X 及 237E

tonychow 發表於 2021-1-14 11:53 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-1-13 23:40
如果我無理解錯,你應該係打算旺角西洋菜街後調頭,即係類似隔離帖 Ricky403 兄既做法

呢個行法六部正字 ...

依家 37 本身行咗入深水埗內街,固然會塞車過直行長沙灣道,仲未計旺角至奧運一段會塞死
就算休息要 105 分鐘,用 7 正 1 蛇點都 keep 到 15-20 一班

然後留意返我早前 30X + 238X 嘅方案會將尖沙咀段 234X 撤出彌敦道,兩條循環線可以用咗配額佢
而東葵涌本身人口足夠,當 35X 都開到幾個鐘,自己夠客拆一條線
我當真係重組唔成,要葵涌用循環同埋唔經彌敦道等方案,重點係,梨木樹不論點走都好,最快都只會係行葵涌道,但直上公路唔會夠客
而兜入去東葵涌好易變咗 936 走線,本身無尖沙咀線下亦唔見得兜新區差過兜東葵涌好多
本身大窩口新區呢段仲可以同梨木樹甚至石圍角夾,又或者行落葵芳停新都會架空返葵盛圍轉頭都好,都算用直接走線上公路,而唔係兜上葵盛
你將快線拉咗落葵涌邨,即係大窩口葵涌邨一段唔會再有機會有特快線(特別係孤立咗大窩口邨一段大窩口道),之後重組咁困難,俾我係區議員一定唔收貨
2019 年後區議員無咁山頭主義,坐埋一齊傾唔見得咁難做到

當然最後以前有版友提出過西約 + 石圍角梨木樹做尖沙咀特快(即 234C 走線),如果拆得恰當嘅話我都睇好,但唔見得係主流

neoplan720p 發表於 2021-1-14 15:33 | 顯示全部樓層
237E同時做葵涌邨同葵盛,半粒一班,客應該可以儲到;
但37X單做葵盛,九龍區範圍得太子同旺角(仲有非繁無客既大角咀),20分一班,客量會唔會有好大隱憂?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
S3V1742C 發表於 2021-1-14 17:19 來自手機 | 顯示全部樓層
boco1211 發表於 2021-1-14 17:28 | 顯示全部樓層

一次過一拆三會唔會大想頭咗啲

唔搞其他街坊線但係就抽走37M零補償
 樓主| S3BL100 發表於 2021-1-14 23:37 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-1-14 11:53
依家 37 本身行咗入深水埗內街,固然會塞車過直行長沙灣道,仲未計旺角至奧運一段會塞死
就算休息要 105  ...
然後留意返我早前 30X + 238X 嘅方案會將尖沙咀段 234X 撤出彌敦道,兩條循環線可以用咗配額佢

呢個例子正正就反映左你既方案既問題所在

你要將 234X 由尖咀段彌敦道搬走,先可以搬條葵盛特快入彌敦道;咁如果人地反對搬走自己條線呢?你打算點?

你個建議改到跟 12 咁行,事實係唔會快過 234X 由美孚碌到尖咀幾多,人地無義務要放棄自己本身有既站位

你既聚焦點係效果,但我既焦點係現實入面做唔做到。我會將呢樣野同效果兼顧,反正唔係一定要將咁多個區攬炒都可以做到基本要有既野

事實係自從區域性重組後,唯一一次見過將咁多個區攬炒既重組係屯赤通車;但道路網、出入口唔同晒,情況根本好唔同。除左屯赤之外,過去五年你幾時有見過呢種將咁多個唔關事小區拉埋一齊重組、一環扣一環、架床疊屋既建議上到 RPP?

無既話,即係咁做根本係不切實際,現實入面唔會咁做。就算區議員唔係山頭主義,亦唔見得有空間將成個網絡推倒重來

東北葵問題,我上面咪講左,36X 做梨木樹石蔭、35X 做安蔭石籬。安蔭唔使兜石蔭,而 36X 回程更因此可以旺角後跟現時 35X 行下路直飛石蔭,再返梨木樹,放 35X 回程行上路,根本就唔會出現 936 式嘔血走線

至於大窩口問題,我覺得唔係一定要行果段大窩口道先做到佢地生意。你可以睇下我隔離帖條 234E 點行

不過大窩口會比起葵涌邨同葵盛邨都更難做,始終有條鐵要對打唔容易。而本身葵盛葵涌邨既 priority 都係排喺荃葵其他小區之後,無其他辦法

而今次因為係用左 37M 交換,葵盛後經葵芳直出先係合理,至少唔可能係類似 castanopsis 兄逆走搵葵盛笨;亦因為用左 37M 交換,來回方向都要做晒葵盛圈,包括回程高盛臺樓下要落客,葵涌邨幾乎係唯一合理總站選擇
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2021-1-14 23:42 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2021-1-14 15:33
237E同時做葵涌邨同葵盛,半粒一班,客應該可以儲到;
但37X單做葵盛,九龍區範圍得太子同旺角(仲有非繁無 ...

我諗重點唔係單獨一條線本身有幾多客,而係成組線加埋做到幾多客

而我好相信 37X 食到既旺角客會多過 37 唔少,快一截之餘站位亦靚好多

仲未計今次 37 變 37+37X 慳到一部車,37X 一轉行車時間大概等於 37 一單行車時間

樓主| S3BL100 發表於 2021-1-14 23:47 | 顯示全部樓層

S3V1742C 發表於 2021-1-14 17:19
離地脫節係美國既人係甘
覺得大窩口唔會有客去旺角以南
覺得大窩口人一定要係坐黨鐵先得

你含血噴人之前,唔該你睇下我早十日個帖入面條 234E 點行

事實係唔一定要同一條線做晒大窩口同葵涌邨,其他區亦無義務為左大窩口而被搵笨

樓主| S3BL100 發表於 2021-1-14 23:48 | 顯示全部樓層
boco1211 發表於 2021-1-14 17:28
一次過一拆三會唔會大想頭咗啲

唔搞其他街坊線但係就抽走37M零補償 ...

37M 既補償咪就係全日尖咀線 237E 囉⋯

搞其他街坊線難度仲高,34 43 44M 各自都有其他小區持份者,唯一可行既係之後再酌量減班

S3V1742C 發表於 2021-1-15 10:30 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
boco1211 發表於 2021-1-15 10:40 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-1-14 23:48
37M 既補償咪就係全日尖咀線 237E 囉⋯

搞其他街坊線難度仲高,34 43 44M 各自都有其他小區持份者,唯 ...

咁點去葵興站?硬食237E?唔係有37/37X/237E就唔需要搭地鐵

cut左部車,加比34拉落去葵興站都得掛?