hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [浴火重生] 建議 261X, 276, 276C, 276P重組
開啟左側

[浴火重生] 建議 261X, 276, 276C, 276P重組

天空之神 發表於 2021-1-22 22:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前言
上回提及 276P 唔兜山水樓

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1180324-1-1.html
今回建議同 276 , 276C 同 261X 重組
一直以來276 系止於上水
而 76K/77K 縮短後只有 261X 能直接前往粉嶺
與此同時 261X 需要塞博愛同十八鄉交匯處
276C 只此一班往上水 , 東頭同朗屏只能忍受 76K 或步行出大馬路搭 276/276P
一併建議重組, 各取所需

詳細建議

大幅延長至 天水圍站 - 皇后山邨 , 經東頭 , 朗屏 , 粉嶺南
往皇后山邨方向
https://goo.gl/maps/v3N2n3viW235C2xA8
往天水圍站方向
https://goo.gl/maps/9GgBVwpS2UqaEsBj9
*仍需來回兜博愛醫院

改為全日 20-30 分鐘一班
派車 8 部 , 剩一車調往 276P 行走

全程收費增加至 $13.2 (>25 公里)
元朗上車可於上水廣場增設回水機拍卡 , 為 $9.2

276C

取消 , 派車調往 276P 行走

276P ,

由 276, 276C 各抽回一車加密班次
*取消早前減少派車方案

261X ,

來回不停元朗
由 263C 抽調車輛 (4 輛)

並從 261 抽調一車 , 合共使用 5 車
提供非繁忙時間 , 晚間及假日服務

由 7 時至晚上 8 時
每 30 分鐘一班

收費不變

歡迎討論

.
jocosben 發表於 2021-1-23 00:34 來自手機 | 顯示全部樓層
261X應該盡快分拆元朗屯門兩線,但需求不足以做全日
m_rd08 發表於 2021-1-23 01:09 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2021-1-23 00:34
261X應該盡快分拆元朗屯門兩線,但需求不足以做全日

261X就算唔拆線先,去北區都應該盡快改經宏達路去形點
下繁經常響十八鄉迴旋處塞死

順帶一提,E36A依家建議咁行,下午應該會脫班脫得好勁
仲未計元朗德業街總站隔離就係加氣站,唔知會唔會有段時間會比的士小巴頂死出唔到站
AVBWU291 發表於 2021-1-24 14:01 | 顯示全部樓層

師兄,276個地圖壞咗喎,天水圍站後變咗經洪天路直上元朗公路、新田公路。

同埋減到咁,屏廈路收唔收貨?仲要276出大馬路平過鐵巴(回水機),2大問題分分鐘令屏廈路反枱。

另,276兩繁隨時吸到東頭返工客,廿分班未必夠做,建議276C改開車時間同路線,上繁皇后山開,行你條276,唔入博愛醫院,東頭工業區後入元朗工業邨。下繁掉轉
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
 樓主| 天空之神 發表於 2021-1-24 18:26 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2021-1-24 14:01
師兄,276個地圖壞咗喎,天水圍站後變咗經洪天路直上元朗公路、新田公路。

同埋減到咁,屏廈路收唔收貨? ...

請用電腦睇,電話會同你拉直線屏廈問題根本 K65 53 可以解決到

276 呢個行車時間最盡已經係 20 分一班
上水去東頭就算同276P 都賺一截時間,同紅小比就更加賺
兜入東頭朗屏另一個好處係兩邊返工都通吃

如果要276C 加班,都唔知邊度抽車做

唯一一樣野係無改變係繼續兜博愛
.
AVBWU291 發表於 2021-1-24 21:34 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-1-24 18:26
請用電腦睇,電話會同你拉直線屏廈問題根本 K65 53 可以解決到

276 呢個行車時間最盡已經係 20 分一班

認同276入東頭可以食雙向客,只係驚廿分班載唔哂,所以先建議開埋276C幫手,可以用12.8米車清客。
 樓主| 天空之神 發表於 2021-1-24 22:15 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2021-1-24 21:34
認同276入東頭可以食雙向客,只係驚廿分班載唔哂,所以先建議開埋276C幫手,可以用12.8米車清客。
...

除非天降否則開多班都死

無左 276 大馬路,得返276P 都唔知會唔會企車頂
再抽 276P 條數我唔識計
.
RV9019_276 發表於 2021-1-24 22:44 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-1-24 22:15
除非天降否則開多班都死

係唔會嘅,根據我坐開呢兩條線嘅經驗,大馬路唔少人都死等P仔,加多啲搞牌落元廣起載嘅班次仲實際
RV9019_276 發表於 2021-1-24 23:05 來自手機 | 顯示全部樓層
拿,粉嶺啲人去元朗,十有八九都係要去大馬路,如果唔係大馬路嘅話啲人寧願坐返區內線轉276/P
AVBWU291 發表於 2021-1-25 21:49 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-1-24 22:15
除非天降否則開多班都死

作為日日喺元朗大馬路出現嘅人,我可以話你知,係唔會。成條276冇咗,P線都車得哂