hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 交諮會今日已檢視各專營巴士公司加價申請 ...
開啟左側

交諮會今日已檢視各專營巴士公司加價申請

LN9267 發表於 2021-1-26 23:28 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-1-26 22:41
政府唔批加價,巴士執笠。

其實九巴不耐煩,所以之前才在記者會出聲,認為政府要就加價一事給答案。
可能因為如此,所以加快有關步伐。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
053h4 發表於 2021-1-26 23:34 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-1-26 23:52 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-1-26 23:34
以深圳為例,上下繁企滿非繁載空,唔計返工放工時間,非繁客量只佔深圳巴士總客量三成。

而日本其實都有呢個情況。

所以深圳要政府貼,日本就高定價及出定期票,通過屈生客錢從而降低通勤客費用。

與其講到「屈生客」咁露骨
我反而傾向交通費封頂制,例如每月
700蚊左右,多咗就用PTFSS回贈制
但過該數目後長線短搭問題可能更嚴重

日本我唔知有無用公帑資助巴士啦
因為好多城市都當係公眾服務嘅一種
係香港咁「公用」事業但私營較少見
基本上車輛載客率低於50%係必然,如果
唔係 307 673 978 無需入新界頭班車咁晏

另一篇帖你先至話無幾多人熟
車務運作。我認我唔識,但尤其
沙士後招聘嘅員工價低又行MPF,
舊一層僱主要攞錢俾退休金嘅人數,
近年係去到高峰(嬰兒潮問題)呢一點,
作為會計人員可以解釋一吓嗎?
053h4 發表於 2021-1-26 23:55 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-1-27 00:00 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-1-27 00:01 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-1-26 23:55
屈生客有幾露骨?人人均人價先唔公平。

有咩理由巴士公司作為公共服務唔係以社會運作即返工返學為先,要 ...

舉例說地盤工人
或者早排我家幫襯驗窗
但該僱員要自己搭公共交通
周圍去先視察,好難話固定某一條
巴士線常規咁來回乘搭,而且人數唔少。
053h4 發表於 2021-1-27 00:03 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2021-1-27 00:05 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-1-27 00:00
就勞工法例問題,據我了解基於長期服務金係有上限事實上你講的MPF對沖左8-9成,所以而家旅遊業界以炒人為名公司補尾數比長期無工開的人過年。

所以唔明你想講咩。

重有,重講嬰兒潮?香港運輸行業面對成本高已無得做,無遊客下人手就過盛。

我意思係話,MPF已對沖
長期服務金,基本上攤分咗做
每月僱主供款部份,講直啲僱主
即時倒閉,遣散費也是對沖的。

但始終有2000年前入職嘅人,僱主
要另外付退休金,再大嘅企業都係用
現金流支付而唔會責死一舊錢,此年齡
層前線員工的確所餘無幾,反而管理層
吓吓要俾7位甚至8位數字先至大問題。
053h4 發表於 2021-1-27 00:29 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-1-27 00:41 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-1-27 00:29
不論入職年期,最多39萬封頂,無你講的問題。
都係個句,實踐上無壓力。
...

長服金還長服金
舊制退休金係假設一間
企業持續增長嚟支付嘅
祗係MPF將兩者合二為一

所謂近日新城管理層地震
當中約滿酬金甚至倒下前攞錢走
呢舊錢明顯係無封頂、無上限。

講返正題,即係話密密做
載唔晒都好,一來機場A線
收益絕非便宜路線可以抵償返,
二來無薪假放過龍,都係貼舊制居多。