hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 尋日補考﹐搞掂左~
開啟左側

尋日補考﹐搞掂左~

mkfung2 發表於 2006-7-20 20:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

考大巴﹐跟 HKSM﹐走元朗工業村線。

雖然好彩 passed 左﹐但算係驚恐的一個考試。

好衰唔衰﹐響場內做斜路開車果部份﹐
考官事先講明整個過程裡面﹐唔好死火﹐
就係死鬼左火﹐事因吊極力子吊得太高聲太沉﹐
一鬆手掣震左一震﹐無左動力死左火﹐
我就即刻踩腳掣拉埋手掣﹐之後先識得呆左~
5 秒後清醒返﹐心諗打定輸數﹐
著返車再黎過﹐過得到﹐
之後他話 - 我地出街做埋個路試先~
聽到做埋呢兩個字﹐我有預感係為左交功課姐~
可能已經判左我死刑了﹐
出左街﹐沿途都無咩事發生﹐尚算順利﹐
只係一 D 路口等出等耐左少少﹐
但整個過程都好輕鬆返到考場﹐
雖然係0甘﹐但我信心都已經完全無晒﹐
他落車都無同我講過 D 乜﹐只係叫我入去等成積﹐
我開始心跳得好離譜﹐講真﹐真係手震。
「得罪人多 ‧ 稱呼人少」
bus_ng 發表於 2006-7-20 22:36 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| mkfung2 發表於 2006-7-20 22:46 | 顯示全部樓層
有 D 官係好鬆手架﹐
我第一次考果個官﹐聽 HKSM D 人講係最嚴果個﹐
第二次考呢個﹐他們話以前都好嚴好緊﹐以家鬆手左好多~
亦都有 D 死左火 4-5 次都比你及格既﹐真係撞彩數~
virus 發表於 2006-7-21 01:19 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
s3bl453 發表於 2006-7-23 11:00 | 顯示全部樓層
死火會不會立即 S,要睇O下你死O左火之後再著返車O既步驟,首先當然要拉手制先,
OFF波,望O下鏡,再入波,再望鏡,開車  . 如果你死 火之後唔拉手制做其他O野就即肥,
lee D o野係個教車呀sir講O既

我都係去HKSM學,考元朗工業村線,不過要兜埋去球場後面果條街,鬼死O甘多死車,
重要有架車係間車房入面彈出,O黎嚇鬼死 ,好彩都順利PASS
 樓主| mkfung2 發表於 2006-7-23 14:07 | 顯示全部樓層
原帖由 s3bl453 於 2006-7-23 11:00 發表
死火會不會立即 S,要睇O下你死O左火之後再著返車O既步驟,首先當然要拉手制先,
OFF波,望O下鏡,再入波,再望鏡,開車  . 如果你死 火之後唔拉手制做其他O野就即肥,
lee D o野係個教車呀sir講O既

我都係去 ...

好彩夠鎮定﹐踩停部車拉埋手掣 OFF 波﹐先識得呆左囉~
如果係他踩停既話﹐已經唔使玩~
他一早講明話整個斜路開車過程唔好死火﹐但係死左火先得人驚嘛~

我反而唔使兜球場﹐洗車屋路口轉右就去喇~