hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【炒埋一碟】(16/33/)40/234X/296C重組
開啟左側

【炒埋一碟】(16/33/)40/234X/296C重組

tonychow 發表於 2021-2-10 14:19 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-2-10 14:06
拉12A可以係解決方案,但海盈擺唔落,做法要係拆多條12B,同12A一夾一咁開

話說你建議33上路、38下路, ...

我未真係計過時間,但係 38 經下路美孚走,唔會慢得過兜返上去上路好多,特別回程落埋葵芳係 U 字形咁行
相反如果 33 經葵芳仲要經美孚,荃灣上車(我假設 33 有機會總站拉去其他地方),觀感上會差過上路直去。重點係荃灣唔係無客,唔係好似深井果種一定要陪兜其他區例如 234C 咁先滿載上公路
當然如果環宇肯用其他線換走,可能會比較易處理(例如新 40 經楊屋道落環宇、換走 33 行青山公路荃灣站一帶),甚至可以抽 238X 車

Waiyin12 發表於 2021-2-10 15:16 來自手機 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-2-9 16:48
你講到新界線九龍 $6.4 分段係太平,不如又數下有幾多條全日新界線出到九龍係貴過 $6.4,再搵下佢哋有咩 ...

我覺得大西北、新東線收$6.4分段反而太貴
(講緊各X線收$6.4做荔枝角去旺角 / 旺角去尖沙咀,個人認為$4。9/$5.1先合理)
但60X/238X收$6.4由美孚去到佐敦我冇異議

但40來回程美孚個分段我覺得似賣大包
東西行都係美孚後上公路,東行用九龍分段根本唔合理
更加唔好話西行長荔街$8.8 美孚站$5.6呢類荒謬定價
 樓主| Ricky403 發表於 2021-2-10 15:38 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-2-10 14:19
我未真係計過時間,但係 38 經下路美孚走,唔會慢得過兜返上去上路好多,特別回程落埋葵芳係 U 字形咁行
...

40行環宇海灣好尷尬,入唔到海濱無得代238X,又無得聯合班次,反而搞串個party
至於西站,海之戀已經投訴到運署封哂巴總後門,私牌車都唔畀出入
個態度明顯係想做總站,條條都跟33、荃灣西灣河,或者930A咁行

環宇海灣呢個位好難補,我自己亦認為唔駛改,起碼無同其他線重疊
感覺上,40麗城碌到美孚,滿樂之後就同33/290/42C互搶,自己又兜路問題大啲
33行上路,喺我角度睇係想陰乾42C先會咁做
.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-2-10 15:45 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2021-2-10 15:16
我覺得大西北、新東線收$6.4分段反而太貴
(講緊各X線收$6.4做荔枝角去旺角 / 旺角去尖沙咀,個人認為$4。 ...

所以我都幾好奇點解40東行分段無加
雖則同2A、2F、6D比,其實都貴過佢地半級
但40最遠去到麗港城,長過哂呢三條,真係有條件加

至於西行,似係荃葵青線收費結構問題
唔知點解幾乎每條深水埗以南開嘅荃葵青線,去到美孚都有分段
得33A、35A係過欽州街就畀分段
.
Snoopy@FB8617 發表於 2021-2-10 19:29 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-2-9 23:21
40行大窩口同葵涌問題係同38/42C/290重疊,就連荃灣都有少少同33爭客
反而觀深,而家直達巴士得條來回都 ...

咁倒返轉去睇
如果唔係要搞234X特快
觀荃葵lee組線又或者觀深係有更好既做法?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| Ricky403 發表於 2021-2-10 19:50 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-2-10 19:29
咁倒返轉去睇
如果唔係要搞234X特快
觀荃葵lee組線又或者觀深係有更好既做法?

點解我會忽然開呢個post,都係AV296兄出帖後發現原來係夾,唔係單純為咗改快234X而拉40補位
之前觀荃葵堆38 40 42C重組,其實一樣有流水問題要處理,而大家拆開快慢車就疏哂,或者要天降
至於觀深,相信唔係40轉個方式做番,都幾難搞,條6P做到咁樣,好難指望純觀深可以有乜作為

如果要追求無窿位補,好易變成捨本逐末
荃深、觀深、九旺、觀葵荃、荃灣油尖旺,呢五度巴士服務都有啲不足
用呢個方案,改四條線搞掂,其他方案起碼將觀深、九旺、觀葵荃同荃灣九西拆開
咁樣做,起碼要改七條線

100兄啲方案會選擇分拆上市,細化到各個小區去各個小區,好處係更度身訂造
但其實你睇野唔同其他人睇野,限米煮限飯出到黎實有取舍
到時實有啲人或站友話我地唔係要A喎要B,或者點解唔可以A B都有 (區議員慣常態度)
結果一樣都係重組不成... 不如盡量從簡,起碼唔使投放咁多時間
.
S3BL100 發表於 2021-2-10 23:49 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-2-10 19:50
點解我會忽然開呢個post,都係AV296兄出帖後發現原來係夾,唔係單純為咗改快234X而拉40補位
之前觀荃葵堆 ...

如果你講純粹觀荃葵重組,我大半年前提過一個 38/40/40A 同 40P/42C/X42C 分拆上巿方案,大部分流水位都補得返;不過當日無建議搞 33,因為 33 本身走左入商貿區,比較難搞,況且九龍灣有客時段,長過上下繁果一粒鐘

我而家最新既諗法,係 14X 33 交換走線,畀 33 出返觀塘巿中心,但九龍灣照入

不過觀荃我會眼光放遠少少,過多幾年六幹通車,係應該將 33 40 其中一條掟入去;如果而家就走左去將 40 拉返落界限街太子道西,到時就無空間咁做

今次方案你改左四條線;無錯好似你話齋,其他做法要改起碼七條。但唔係七條同時改,全部可以分拆上巿,每組一次過燒到既範圍都差好遠

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| Ricky403 發表於 2021-2-11 16:46 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-2-10 23:49
如果你講純粹觀荃葵重組,我大半年前提過一個 38/40/40A 同 40P/42C/X42C 分拆上巿方案,大部分流水位都 ...

如果講改行六幹,都係2025後嘅事,運署做法感覺似到時再算
如果唔考慮環宇海灣<>黃大仙無咗車,33確實有潛力行六幹,甚至條走線明顯似舖哂路隨時改得

不過33行咗上六幹,甚至出番觀塘道,40會更麻煩,到時得觀美同西約係獨市生意
如果290AX喺黃大仙同彩虹有得搞雙向分段,40會更加靠執雞搵食,無乜存在意義
塊餅夠大,可以保住合理班次,就無乜所謂;但萬一大河道/眾安街客都畀33/290夾走咗絕大部分,而西約認為目前走線唔夠吸引唔多支持,最終40呢條老牌線都係要再換個方法搵食

其實架構上面睇,區議會只係諮詢角色
如果運署真心想做,係可以「參考地區人士的意見後,運輸署決定支持巴士公司的方案」
由上面角度睇重組不成,分分鐘班官會覺得係塞錢入你袋都唔受,加上振英哥已經退朝,於是懶得再搞重組,巴士公司想做就抽車開特別線,唔想做就減班
我就認為好多時唔使為補而補,重組個概念比較緊要
S3BL100 發表於 2021-2-11 23:38 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-2-11 16:46
如果講改行六幹,都係2025後嘅事,運署做法感覺似到時再算
如果唔考慮環宇海灣黃大仙無咗車,33確實有潛力 ...

當然,33 40 掟一條上六幹,環宇海灣同西約會是但一邊無左直車往來黃大仙,應該都係要靠 BBI 補

但理論上 40 掟上六幹會好過 33 少少,然後 33 拉返出觀塘道同改去麗港城、40 改去油塘(前提係要拆我之前提出既 40A 全日,同埋今日要先做左 14X 33 對調走線);正如你話齋,40 同其他路線重疊較多

如果中九幹仲有十年先通車,我會同意而家計劃定係太早;但仲有五年,差唔多可以諗點樣鋪路重組,反正有個別項目可能要分兩階段做

近年可以見到既趨勢係:有別於呢度部分版友,為左補位而拉多一條線重組,然後又多左位要補、多左人受影響,又再拉多條線,架床疊屋;運署/巴士公司一般做法會係,少客既位真係會塞 BBI 就算,至少唔將重組影響範圍擴到咁大

但量度重組受影響範圍,除左睇路線數目以外,都要睇埋受影響地區數目同人數。就算牽涉路線數目少,如果太多區受影響,都好可能會出問題,所以見到近年一般係幾個細區問題自己解決

同時,政治現實係,重組拉倒好多時就係因為一D細位;所以我既哲學係,只要唔影響重組規模,細位我搵到方法補既都會盡量補,盡可能做到最多野

fb.com/scientisthk2usa/
Snoopy@FB8617 發表於 2021-2-12 21:29 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-2-10 19:50
之前觀荃葵堆 ...

就算用而家流行既講法
只要各條線自己唔係炒埋就得
本身如果各自有更好既做法
就唔太需要搞埋一齊

事先聲明
我覺得意念上好innovative
不過33夾左行葵芳係浪費左
另一方面如果條荃深觀係俾荃景圍再郁條30X
或者更match幾邊既需求(當然變左用唔到40既資源)

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過