hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議E41來回增設長安及城門隧道分站,及調整E32服務 ...
開啟左側

建議E41來回增設長安及城門隧道分站,及調整E32服務

miklcct 發表於 2021-2-10 18:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

2021-02-12 修訂:因E42客量過多,故修改建議改用E41加站服務同樣目的,並提供青衣來往大埔一程過之服務。

由於現時青衣北缺乏來往沙田之特快線,其唯一來往新界東之路線49X極度迂迴,於荃灣繞路超過15分鐘,以致長安乘搭49X往沙田所需時間比從新界偏遠地方之元朗(形點)乘搭269D更長,故我建議E41於青衣繞經長安,並增停城門隧道轉車站,以令全青衣之乘客均可使用E41作為來往新界東之特快線。與此同時,為配合此改動及方便青衣之乘客,我同時建議E32線不再繞經長安,往赤鱲角之乘客可改乘E41線,並全日按現時中午路線來回繞經青衣其餘地方,繁忙時間另設特別路線E32X代替現時不經青衣中部之服務。
E41改動詳情如下:
增停城門隧道轉車站。往大埔方向收費2.7,往機場方向收費10.8。
繞經及增停長安巴士總站,往大埔方向收費13.9,往機場方向收費10.8,並增設相關轉乘優惠。從青衣開出之41、41M/41P、42C、42M、43B、44、49X、243M路線,或往青衣方向之41A、44M之島內分段於該站轉乘E41往大埔方向,次程只需補回差價;乘搭往機場方向之E41,於該站轉乘41、41M/41P、42C、43B、44、49X/49P、243M往青衣方向,次程則獲免費轉乘。

E32改動詳情如下:
全日劃一青衣內之路線,經青康路及楓樹窩路,而且不再繞經長安總站,並於大部分時段縮減至20分鐘一班。由於代替路線E41赤鱲角往長安之收費比E32高,故增設E32往葵芳方向,於楓樹窩體育館之轉乘優惠,乘客可於該站免費轉乘41A或44M往長安總站。

新輔助路線E32X,來回於大嶼山及葵涌按E32線行走,但於青衣只停長安總站一個分站。服務時間為每日機場開出07:30-09:30及15:50-19:50;葵芳開出05:20-09:40及16:00-19:00,每20分鐘一班並與E32線實施聯合班次。其餘時間乘客可乘搭E32線,往長安之乘客則可乘搭E41線。
進智公交
kitarolo 發表於 2021-2-10 18:19 | 顯示全部樓層
249X已經唔係密車
E42加停城隧雖然唔足以
完全覆蓋249X喺青衣嘅範圍
但點都分薄咗,咁條青沙線存廢成疑
 樓主| miklcct 發表於 2021-2-10 18:35 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-2-10 18:19
249X已經唔係密車
E42加停城隧雖然唔足以
完全覆蓋249X喺青衣嘅範圍

青沙嘅價值只係對青衣南有用,對青衣北而言行返城隧較直接。長安長亨長宏就北橋城隧,長康長青美景就南橋青沙,碼頭就兩邊一樣。

如果E42加停長安,249X改行青衣市中心,咁49X喺青衣已經無存在價值,可以縮短唔入青衣島(因為青衣市中心出發,249X會快過49X到沙田市中心)。
進智公交
kitarolo 發表於 2021-2-10 18:53 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2021-2-10 18:35
咁49X喺青衣已經無存在價值,
可以縮短唔入青衣島(因為青衣市中心
出發,249X會快過49X到沙田市中心)

城隧咁大個轉乘網
請問49X點樣不入青衣島?

例如 73X 278X 往荃灣方向,城隧轉
你講嘅E42加停中途站,總計收幾多?
 樓主| miklcct 發表於 2021-2-10 19:11 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-2-10 18:53
城隧咁大個轉乘網
請問49X點樣不入青衣島?

呢個重組可以分階段進行。

• 首先E42加站,目的係吸引乘客俾錢轉E42。
  • 然後九巴可以陰乾49X,以「青衣段載客率低」為理由,加開荃灣尾站嘅班次。
  • 因為249X改行青衣市中心之後已經完全覆蓋49X喺青衣嘅服務範圍,然後就以「青沙回贈轉乘」做藉口令到轉車後同城隧轉車同價,將49X完全撤離青衣;與此同時再喺E42加BBI,兩程合共收$13.9。咁49X就順利撤出青衣。

進智公交
kitarolo 發表於 2021-2-10 19:23 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-2-10 19:11
與此同時再喺E42加BBI,兩程合共收$13.9

北區咪可以 278X>E42 嘅方式
$13.9去東涌? 載通會唔會容許?
 樓主| miklcct 發表於 2021-2-10 19:55 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2021-2-10 19:23
北區咪可以 278X>E42 嘅方式
$13.9去東涌? 載通會唔會容許?

咁當然如果首程係73X或者278X就會唔同價,沙田出發嘅城隧線加BBI之後兩程$13.9,甚至278X唔整BBI,轉車收足$10.8都得,要平就行270B轉249X。不過返北區方向呢個就無得避免,兩程收足都係$18.8。

如果載通想掠水,咁只要做得低個載客率,49X陰到同短棍1:1都得,咁已經慳到幾部車,慳到嘅數目應該多過E42因為多咗客而增加嘅用車。
進智公交
kitarolo 發表於 2021-2-10 20:00 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-2-10 19:55
要平就行270B轉249X

270B太疏車+服務時段短過278X
(尤其往北區)絕唔係一個合理嘅替代
 樓主| miklcct 發表於 2021-2-10 20:04 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-2-10 20:00
270B咁疏車,加上服務
時間無咁闊一樣出事。

青衣來往北區已經有279X,比行城隧更快更直接,所謂嘅青沙BBI只係用來塞住價錢問題。
49X嘅城隧網絡主要係喺沙田、馬鞍山同大埔用;沙田去東涌BBI $13.9對載通無損失,馬鞍山同大埔出發嘅話收貴少少都得(合共可以收例如$14.9或者$15.9,同回程東涌出發無BBI睇齊),當係特快附加費。

呢個計劃載通最大嘅目的係想沙田往青衣嘅乘客位位$13.9,回程位位$10.8,換取乘客唔兜荃灣。
進智公交
KW2523 發表於 2021-2-11 11:10 來自手機 | 顯示全部樓層

長安非繁就算嫌49X荃灣食燈, 有249X都夠做
而上下繁我建議49P加早啲既回程班次同去程
冇需要咁樣搞E42東涌後勤區班客