hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 回顧九巴3A,6B
開啟左側

回顧九巴3A,6B

WongKinYat_WKY 發表於 2021-2-12 19:18 來自手機 | 顯示全部樓層

hongkonger1997 發表於 2021-2-12 19:00
下繁開幾班3S有幾難?咁多人搭又唔會蝕本,再唔係3B回程兜鑽鐵,或者203E總站搬去鑽鐵,咪解決到小巴供不 ...

其實唔係話唔支持你話開3S,係九巴未必肯囉,你睇205M就已經係一個失敗例子,但係搵3B丶203E等其實個人認為效果唔大囉,本身班次疏落,架車咁啱嚟到先或者有機會清到

當然你話黃大仙個case就唔一樣啦,咁3C同2F夾埋嘅班次的確都可以做到疏導效果嘅
WongKinYat_WKY 發表於 2021-2-12 19:20 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2021-2-12 19:16
但RDP同運輸處講既野次次都係咁嫁喎, 係到地鐵真係迫爆先死死氣開一兩班繁時單向線救濟下
...

其實問題源於根本九巴心做好區內客,你睇吓九龍東啲M線有幾頹就知啦
 樓主| hongkonger1997 發表於 2021-2-12 19:20 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-2-12 19:14
應該無幾多人會怨 3M 延長去彩雲

得果個版友先會

3M延長去彩雲無問題,不過鑽鐵下繁得小巴接駁明顯供不應求,所以最好辦法係3S下繁開幾班車疏導
WongKinYat_WKY 發表於 2021-2-12 19:21 來自手機 | 顯示全部樓層

hongkonger1997 發表於 2021-2-12 19:20
3M延長去彩雲無問題,不過鑽鐵下繁得小巴接駁明顯供不應求,所以最好辦法係3S下繁開幾班車疏導
...

現場去彩雲又未必衰晒嘅,至少3M最大客源就係彩雲班學生客
WongKinYat_WKY 發表於 2021-2-12 19:21 來自手機 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2021-2-12 19:21
現場去彩雲又未必衰晒嘅,至少3M最大客源就係彩雲班學生客

*延長
LH797 發表於 2021-2-12 19:26 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2021-2-12 19:17
秀茂坪啲小巴都日日排長龍, 但係啲巴士路線竟然可以幫到手,變咗雙赢,而且秀茂坪條條巴士線起碼都唔會 ...

應該話係唔會蝕

(Except 11C,13M,93K)
 樓主| hongkonger1997 發表於 2021-2-12 19:26 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2021-2-12 19:18
其實唔係話唔支持你話開3S,係九巴未必肯囉,你睇205M就已經係一個失敗例子,但係搵3B丶203E等其實個人認 ...

205M失敗係因為慈雲山得中心一個站,又唔經富山,又唔經慈南,但3S就唔同,起碼蒲崗村道沿線都有站,客量一定多過205M很多

至於3B上山兜鑽鐵其實只係影響鳯德客,講真鳯德已經有5C,仲有邊個等3B?

同樣地203E如果總站搬去鑽鐵,只係影響彩虹客,彩虹本身已經有3D/3M/5上山,彩虹搭203E的乘客少之又少
Quanta 發表於 2021-2-12 20:00 來自手機 | 顯示全部樓層
hongkonger1997 發表於 2021-2-12 19:26
205M失敗係因為慈雲山得中心一個站,又唔經富山,又唔經慈南,但3S就唔同,起碼蒲崗村道沿線都有站,客量 ...

203E 改總站唔係冇得諗嘅
但我至少留意到富佑大厦一段嘅蒲崗村道得203E,冇3D 3M 5
EX-TL 發表於 2021-2-12 20:08 來自手機 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2021-2-12 19:17
秀茂坪啲小巴都日日排長龍, 但係啲巴士路線竟然可以幫到手,變咗雙赢,而且秀茂坪條條巴士線起碼都唔會 ...

觀塘去秀茂坪的巴士站位非常靚, 觀塘市中心 和樂邨不在話下, 連物華街13D個站都擺正街市巷口, 想冇生意都難.

斧山道嘅問題係一邊彩虹, 另一邊鑽石山, 鑽石山已經成為斧山道小巴集中地, 舊居民一向喺呢度搭車, 新居民就跟埋喺呢度搭.

彩虹站搭3D係非常方便, 3M只係副選, 可惜3D繁時客量非常龐大, 下繁返歸沿途都有登車困難情況, 而且3D作為觀塘道通勤首選路線, 基本上裕民坊上車, 定富街已經開始有人落車, 我最極端試過有兩個麻甩佬非兩蚊客創紀之城已經落車.

觀塘至彩虹一段被非斧山道居民霸佔, 兩睇, 九龍灣站好彩仲上到車, 唔係靠呢班短途客, 都幾難返到屋企, 慈雲山幸福少少, 宏照道就有15A, 兼唔駛同人迫.

樓主講到嘅鑽石山, 一方面除咗小巴, 就近的巴士站係志蓮淨苑3B, 其他巴士站係唔就腳, 另一方面鑽石山站已經貴為新界東及啓德的直達車站, 地位不能同日而語.

雙線車站加上居民日常習慣, 叫人行去或者搭車去另一度轉車上山, 除咗講句可能性/可行性不大, 已經冇其他.

外區人由鑽石山站穿過大磡村出彩虹道返工, 同佢住嗰區, 搭完鐵路要穿出去搭5 116係兩回事, 冇得比較. 正如33開辦時, 有板友話搭33偉業街落車行上瑞和街打羽毛球絕對唔辛苦, 同對一個觀塘居民咁講, 觀塘居民絕對唔會做呢種傻事一樣.

斧山道路面有幾斜, 我相信行過一定知, 要具體形容, 宏景花園對開一段斜度大概同寶達邨外一段寶琳路一樣斜, 人哋都有升降機塔用吓, 斧山道除咗行人天橋過馬路, 係冇.

斧山道先天不足就係人口唔夠多, 因一部份是墓地用途, 建屋用地冇秀茂坪咁多, 慈雲山有三條路上落山, 唔能夠集中資源做埋斧山道, 唔能夠完全跟慈雲山享用公共交通, 就近鐵路站的接駁路線在繁時卻不敷應用, 或者切合唔到居民出行習慣, 令資源未能被運用.

2F 3C做黃大仙沙田坳道接駁上慈雲山, 都係近年九巴落力宣傳先多咗人由小巴過檔, 在在說明即使巴士站跟小巴站近在咫尺, 居民出行習慣對路線使用有非常大的影響, 跟我之前在另一篇講到13S開辦後, 絕大部份居民仍然視之為無物, 繼續排小巴, 此是涉及到巴士公司缺乏經營觸角所致.

如果有一日, 巴士公司真係將各條斧山線拉入鑽鐵巴總, 卻欠缺宣傳, 由得它生唔生, 死唔死, 班次開幾密, 收幾平都係冇用.
shakugan2005 發表於 2021-2-12 20:29 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2021-2-12 20:08
觀塘去秀茂坪的巴士站位非常靚, 觀塘市中心 和樂邨不在話下, 連物華街13D個站都擺正街市巷口, 想冇生意都 ...

2F, 3C係度好耐D人未又唔係特別鐘意塞哂係後面排小巴, 係巴士迷先一定要搭巴士, 咁一樣有小巴迷一定要搭小巴