hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) ˊ682B點解咁多年都未全日
開啟左側

ˊ682B點解咁多年都未全日

JX9097 發表於 2021-3-3 13:54 | 顯示全部樓層

若果將682B改成咁又得唔得?

去程
回程
水泉澳<>沙田圍站(博康)<>乙明邨<>大涌橋路
銀城街<>愉翠苑<>廣源(廣善街)<>大老山

起碼沙乙博coverage會大過依家
但代價就係沙田段行車時間會比現時更長

繁時可以考慮咁行
去程
回程
水泉澳<>沙田圍站(博康)<>乙明邨<>大涌橋路
花園城<>廣源(廣善街)<>大老山
js904 發表於 2021-3-3 14:29 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-3-3 13:54
若果將682B改成咁又得唔得?

去程

咁兜法, 博康乙明沙角啲客寧願坐682去大隧轉798/80X/88/88X(博康沙角花園城)/83X(水泉澳),
起碼密過682B,而且唔駛陪兜
mrkelvinyu 發表於 2021-3-3 14:34 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2021-2-28 01:37
重覆一城, 但多咗直達廣黃, 要去水泉澳插旗其實好難插遠啲.

一係大老山後直隊沙中, 之後跟288上水泉澳㗎 ...

但其實佢喺廣黃個走線有啲唔湯唔水
我寧願佢學83X咁入埋黃泥頭
JX9097 發表於 2021-3-3 16:43 | 顯示全部樓層

js904 發表於 2021-3-3 14:29
咁兜法, 博康乙明沙角啲客寧願坐682去大隧轉798/80X/88/88X(博康沙角花園城)/83X(水泉澳),
起碼密過682B, ...

除咗798之外,其他線都要補錢
係沙角/ 水泉澳會明顯快一截之外
其他地區都要行一段路
轉車誘因應該唔會太高

HV7025 發表於 2021-3-3 18:59 來自手機 | 顯示全部樓層
Lawliet 發表於 2021-3-1 15:19
如果2條招標線都係新記中番其實我都有諗過差唔多行法
一條沙田跟985 > 青沙 > 西隧 > 太安樓出 > 跟682擺 ...

我都相當希望係新記做到招標線
雖然九記大隧轉車網絡較大
但如果新記做到新線,就更有條件同舊線(682系列)分工,特別係港島段有望推快啲
Lawliet 發表於 2021-3-3 23:41 | 顯示全部樓層
straysheep123 發表於 2021-3-3 12:17
太安樓出跟682即係唔做太古坊,唔好玩啦

全日咁樣分流三條線姐兩繁可以照開幾架太古經北角/太安樓番沙田/火炭直車唔洗人轉

咁分法起碼唔重覆港島區行法
一條東區特快
一條太古特快
一條西區特快(純粹做轉車客+減低行車時間多)
當試下東區西隧特快 睇下有無客源
3條青沙/西隧互轉又得 轉港島堆新城線又得(跟下608咁賣大包乜線都可以轉)

沙中線真係通車後 182 170危危乎
982X 985轉全日老問題無總站擺位 + 客源問題
駁下特快 + 轉乘吸客未嘗唔係一條壞事
反正CUT左咁多車
當然前題係新 / 城中得曬兩條招標線

珀島魚蛋 發表於 2021-3-4 00:04 | 顯示全部樓層

js904 發表於 2021-3-4 08:43 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-3-3 16:43
除咗798之外,其他線都要補錢
係沙角/ 水泉澳會明顯快一截之外
其他地區都要行一段路

而家下繁響大隧都有唔少人係寧願俾幾蚊, 都會做跨公司轉乘
其實過海返工嘅人對於車費唔係太敏感, 為車費講得最多果啲通常都係呢度嘅人
odwinkinglam 發表於 2021-3-4 10:28 | 顯示全部樓層
VA73@2A 發表於 2021-2-28 18:58
相信係費時大搞,好似608咁原本只係單向去西灣河,但後黎城巴話要做全日來回,結果又要同佢吔傾回程走線又要 ...

政府唔大攪,點鼓勵人坐公共交通工具呢
AVW28 發表於 2021-3-4 11:06 | 顯示全部樓層

js904 發表於 2021-3-4 08:43
而家下繁響大隧都有唔少人係寧願俾幾蚊, 都會做跨公司轉乘
其實過海返工嘅人對於車費唔係太敏感, 為車費講 ...

搭798係大老山轉車返馬鞍山既,如果落左車見到架有BBI既682要等1X分鐘、但5分鐘內將會有架85M或89D、甚至681埋站,比你就算無BBI都會照上啦!兜第一城十幾分鐘,等又十幾分鐘,係呢接近半個鐘既時間,搭左果幾架快車已經到左、落埋車兼仲可以返到屋企喇!當然除非你係窮到一個幾毫都要計住洗既人,呢個無得講。
我就係係柴小區返工住馬鞍山既人,下繁已放棄搭682好多年。係因為682本身條線長,柴灣開碌到落鰂魚涌先入隧道,加上近幾年兩條隧道的塞車的問題惡化,放工搭親682無2個鐘係落唔到車(往時係打風和過時過節先至係呢個時間,而家直情係平時都已經係咁,落車位係耀安)。所以下繁我寧願比多幾蚊落中環金鐘轉西隧車、或者落鰂魚涌轉地鐵,都唔想下下夜晚8點先返到屋企。唔係對車費唔太敏感,而係焗住要用錢買時間。我係柴小區放工走有特快車可以落金鐘、中環轉西隧車、或者鰂魚涌轉鐵、甚至近鐵站既可以直落地底;鰂魚涌走可以索性落地底直接搭紫色線過海;柴斜走可以直接去紅磡轉火車(紅隧都塞但無東隧+大老山咁跨張);筲箕灣/西灣河就一係東廊車(去中環果架要先入金鐘),一係落地底,紅隧車最密果幾架就要同你碌到天后。
LL3850