hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組九巴 80 80X 89B
開啟左側

建議重組九巴 80 80X 89B

YY487 發表於 2021-3-11 08:59 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-3-11 09:09 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2021-3-11 08:59
80 收得唔係平,有客就唔會陰乾
如果 80 都開始陰,其他 $6.8 應該會陰得更慘 ...

今時唔同往日
多左個mtr站
繁忙時間路況又差
係好易趕客去mtr

好似80都跌兩成
D客唔係嫌你慢而係想穩定多

亦因為路況變數多
頭站倒走既客可能比想象中更多

反而尾站既,巴士客係咁多就咁多
唔會因為多左個mtr站反而多左人
只要慢慢流失,就係陰乾理由

有時都唔係客少先陰乾
巴士公司主動陰乾都見唔少
世界很簡單 人類很複雜
gu9434@24 發表於 2021-3-11 09:15 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2021-3-11 03:59
12分鐘時段,顯徑田心會變成24分鐘一班車,反之六美又係24分鐘先有一班直出車
地區接受程度唔見得會大過 ...

所以我一開始就建議 如果要隔班直出 80非繁就需要加到10分班(兩邊各自20分一班)如果美林方向開15  計落最多加兩車搞掂 (大前提係89B縮短/斬)
tonychow 發表於 2021-3-11 10:15 | 顯示全部樓層

12分鐘時段,顯徑田心會變成24分鐘一班車,反之六美又係24分鐘先有一班直出車

關鍵位,我覺得六美線出城兜半圈,同埋班次差幾遠,好影響最終結果
12 分鐘時段即係 1 個鐘 5 班車,可以拆做一條 20 一條 30,唔一定要齊齊 24
咁 12 跌落 20 但單邊兜少咗半個圈單邊直入,或者兩邊直出直入,似乎仲未算好差;顯徑得返 30 我就唔評論
當然,似乎好多版友唔係好同意六美線兜半圈

S3bl430 發表於 2021-3-11 10:16 來自手機 | 顯示全部樓層
忽發奇想,六幹後80A其實可以改行青沙+六幹。以現時985由田心到西隧口約10分鐘計,為避塞車東九沙田線避龍翔道行六幹並非瘋狂的建議(雖然在九龍兜左一個大圈)
S3bl430 發表於 2021-3-11 10:37 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-3-11 10:15
關鍵位,我覺得六美線出城兜半圈,同埋班次差幾遠,好影響最終結果
12 分鐘時段即係 1 個鐘 5 班車,可以 ...

原則上80 12分鐘時段的用車足夠六美和顯田分別拆一條15分鐘和一條20分鐘的路線。不過,實際上要照顧九龍流水客的話,最好兩條20分鐘並提供聯合班次

Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-11 13:26 | 顯示全部樓層

如果隔班入又係得5班車出東九就講唔通
如果分拆有7班車出東九咁隔班其實都可以有6-8班
當然7班車既話就肯定夾唔晒個班次咁靚
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-11 13:33 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-3-10 17:52
要用 85A 補沙乙博出黃大仙,個人有兩個方向未知可唔可以考慮:
1、獅隧後改跟 61X 行法來往九龍城,飛走 ...

咁我自我宣傳下先1/2其實可以同時間做

只要由沙田圍斬開去睇

對小瀝源講會flavor類point 2既野
對沙乙秦會flavor類point 1號既野
而point 1可以再執一執係留返做樂富同黃大仙內街
放棄基本上無得打既九龍城
保留返一線生機
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
流星☆雨 發表於 2021-3-11 23:37 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-3-11 10:37
原則上80 12分鐘時段的用車足夠六美和顯田分別拆一條15分鐘和一條20分鐘的路線。不過,實際上要照顧九龍 ...

板友你呢個數字就有道理了,六美15/顯田20應該係兩邊接受底線

九龍流水客就真係要反問板友,究竟有幾多?
事關80返大圍,「九龍流水」獨市路段理應只有 觀碼~駿業里 至 鑽石山站~永光書院
南行有40/268C/269C任君選擇

趕客路上 理_得你
 樓主| S3BL100 發表於 2021-3-11 23:56 | 顯示全部樓層

如果最大公約數係顯田要繼續直出,唔接受我原先建議既 80X+89B+上繁 80P 組合既話,我會認為 80 廿分班飛起顯田直出、80B 廿分班跟 80 原線兜顯徑(但回程可以考慮唔兜入大圍內街)會好過 80 15 分一班、80P 廿分班

一來可以呃下四美有得加強服務,二來 80B 可以維持返 80 既流水角色

但更重要一點係,咁做所費資源其實同 80+80P 無分別,同時為觀塘道帶來流量更低

80+80P,非繁計前者一轉連休 120 分、後者一轉連休 100 分,分別開 15/20 既話,要出 8+5 = 13 部車

但如果 80+80B,即係類似 290+290A 處理方法,係可以做到平均一轉連休 130 分,都係出 13 部車;而 80+80P 一小時會為觀塘道帶來單向七部車,80+80B 少一部

呢個前提下,80X 89B 點處理?我會選擇 80X 直接非繁劃一廿分班,89B 減到 30 分一班兼拉入九龍灣企業廣場,分別出 5 同 4 部車

到時非繁出車數係 13+5+4 = 22,對比起我原方案 8+8+5 = 21 出多一部;而呢組線為觀塘道單向帶來非繁流量係 6+3 = 9,亦比起我原方案每小時多一部車,已經係四美、顯徑各一條獅隧觀塘線前提下做得最盡,當然交數不及我原方案目標,但尚可接受

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +13 收起 理由
S3bl430 + 5 依個建議合理好多
流星☆雨 + 1 + 8 符合最多人口味,好過#1好多,做到化繁為簡.

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/