hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) (重做) 建議利用33號,同時解決荃旺,觀荃同觀深嘅問題 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

(重做) 建議利用33號,同時解決荃旺,觀荃同觀深嘅問題,將嘅車物盡其用

Waiyin12 發表於 2021-3-6 12:37 來自手機 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2021-3-5 12:37
要處理西站其實唔難,有幾個方法:

1. 40號每兩班改其中一班,以西站做總站,代價係西約個trade off成本 ...

我比較想知新33同現有40車程(西約去觀塘)會係邊條快D
如果新33較快/車程相約,40直接撤出西約又得唔得?
Ricky403 發表於 2021-3-6 18:15 來自手機 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2021-3-5 12:37
其實唔算癲啦,分別只係個名啫,上次係40,今次係33。可能個個見到觀荃行深水埗,以為又係不切實際嘅prop ...

我指嘅癲,係你建議嘅233X同原先33無任何共同嘅分站
其實同取消33,用過堆車開條新線冇乜分別
我認為呢點好難行得通,西站肯接受去祈德尊搭233X,同33一換一,沙咀道同環宇海灣都唔會想放手

美孚長荔街<>黃大仙彩虹,我最新諗法係40A全日做補位嘅角色,連埋葵芳<>九龍東同麗港城流水加轉乘一齊,就唔需要郁33,可以由得佢時機成熟掉去行中九幹
至於296C我始終認為新客源搵九商旺角好過黃大仙補位,補得美孚補唔到葵芳,無得改善38/40/42C/290亂局,九巴亦唔見得會完全放棄海盈旺角,但海盈觀塘道我反而認為有得傾

30X食5D拆230X全日,車都唔係多,好似大想頭咗少少
黃埔唔會想放手,九巴又無乜心機做荃景圍
 樓主| AV296 發表於 2021-3-8 23:08 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-3-6 18:15
我指嘅癲,係你建議嘅233X同原先33無任何共同嘅分站
其實同取消33,用過堆車開條新線冇乜分別
我認為呢點 ...

Sorry, 我真係太忙,未有時間覆你個post其他師兄嘅意見;惟有覆住呢個先

西站問題,我quota返上面呢句

「要處理西站其實唔難,有幾個方法:

1. 40號每兩班改其中一班,以西站做總站,代價係西約個trade off成本大咗 (每個鐘少2班黃大仙車,換多2班去觀塘+有九龍城新蒲崗車+旺角特快)
2. 40/33搵是但一條,每兩班改其中一班兜荃灣西站。即係西約>行番出西站>西約>原線去觀塘。西約方向,架車到咗總站之後,可以坐喺架車上去西站。定線上係少少怪,因為行2次大涌道,不過勝在西站可以保留直車。

我原本proposal係有呢個方案,不過最尾delete咗個安排,有幾個原因:
1. 西站好快都有40P啦,仲要係直達觀市,假假地都算係東九線。
2. 西站每個鐘8班去黃大仙嘅290,我諗如果加番290<>80/89/42C/38/40 BBI,分分鐘等得30分鐘一班嘅直車,你轉車都已經到咗觀塘。
3. 個樓盤係2016年開始賣,40號2018年搬,照道理搬站嘅時候,已經知道有額外需求。加上仲有如心廣場,如果當時都仲搬得,證明個問題根本唔重要。
4. 最重要嘅原因,33號30分鐘一班,仲要係去觀商同九商,邊個會搭? 沙咀道就話去黃大仙同油塘有用啫,西站非繁去商業區,真係有需求到要燒7架車? 等得30分鐘,架西鐵分分鐘已經到咗九龍城。 」

因為上述原因,我覺得個proposal唔難通過;就算過唔到,只要輕微修改下,用番上述2個方法其中一個,都唔難迎刃而解。

至於33 40 40A邊條全日,我就覺得路線冧把嚟啫,你鍾意嘅,叫777 777A 777B都得。

我頭先醒起,290X都係條唔錯嘅線,有潛質做30分鐘一班美孚/西約去黃大仙,取代半條40號。40號可再拆,一班行美孚,一班唔行;或者唔知邊度搵2架車開新線,美孚<>黃大仙,30分鐘一班,同290X玩聯合班次。不過唔知290X多唔多客,影響多唔多人。

海盈唔知,不過喺702B 701A日後會加班嘅前提之下,海盈搭296C實際上有幾多呢? 值得燒10架車+旺角quota? 呢啲都係未知數。回埋#10,拉13D或者296A都係一個方法,因為可以順便加價。另外296C同296D玩類似N796嘅雙向循環都得,行大半條彌敦道,前提係要夠車咁玩。
玩30X? 如果34M取消,加番部機,咁39M都可以減班,只要個時間表砌到確保荃威一個鐘8班出到荃灣站 (唔理30X 39A定新線),問題應該唔大
Ricky403 發表於 2021-3-9 11:48 來自手機 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2021-3-8 23:08
Sorry, 我真係太忙,未有時間覆你個post其他師兄嘅意見;惟有覆住呢個先

西站問題,我quota返上面呢句

33唔止西站,仲有楊屋道同環宇海灣
雖則三者都勉強行到去搭40P (但慢咗疏咗),如果作為33行中九幹後黃大仙彩虹替代都叫勉強過得去,但九龍灣觀塘都要慢碌疏車40P就真係過分咗少少
 樓主| AV296 發表於 2021-3-13 22:54 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-3-9 11:48
33唔止西站,仲有楊屋道同環宇海灣
雖則三者都勉強行到去搭40P (但慢咗疏咗),如果作為33行中九幹後黃大 ...

我估佢哋對33號興趣唔大

一嚟,如果佢地去東九有需求,當初40號延長去到西約嘅時候,佢地一定會嘈上天。
二嚟,33號唔係去緊觀市,佢只係去緊非繁無需求嘅觀商。
三嚟,佢哋去黃大仙嘅話,行少少已經有密好多嘅290 40 42C,無咩必要要死等33號。

所以我個人覺得佢哋對33號改路反應唔大

其實可以考慮用兩班290X入西約,換兩班40號由海濱開,經楊屋道同大河道返返去青公。
或者直接比290X服務嗰啲地方
或者290 290A每個鐘各開一班特班,繞經楊屋道,聯仁街,沙咀道
 樓主| AV296 發表於 2021-3-13 22:54 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-3-6 12:37
我比較想知新33同現有40車程(西約去觀塘)會係邊條快D
如果新33較快/車程相約,40直接撤出西約又得唔得? ...

新33同40應該差唔多

不過要諗黃大仙問題
 樓主| AV296 發表於 2021-3-13 22:59 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-3-5 13:49
296C拉落去啟德隧道的話,仲行唔行觀塘道?行,其實兜遠好多(因為296C繼續落長荔深$
唔行,尚德落九龍灣 ...

拉13D就會加價㗎啦

另一個方法係296C 296D雙循環,服務多個油麻地
一係就296C自己旺角後改行油麻地,放棄深水埗,不過總站擺邊就有待商榷
再唔係就296C行深旺道/大角咀道,開拓大角咀/深水埗填海區去觀塘嘅客源,因為而家296C填海區服務範圍唔多,加經有助發掘新客