hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) [終於到我出事]當一部車冇brake時...
開啟左側

[終於到我出事]當一部車冇brake時...

hkbw 發表於 2006-7-21 13:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

近來頭頭碰著黑...當大家一架二架車出事時, 加埋自己近來真係極度倒楣,
所以一直都驚緊幾時到自己出事..

今早...一家人出去飲早茶, 見耐冇開過部AE100, 就諗著唔用大發用佢啦..
初初都冇事, 入埋油, CHECK埋胎氣...飲完茶, 就送我爸出去...行大埔道出, 都冇乜事...
不過就發現部車個brake唔多應...幾次停車幾乎撞埋前車..都係剛剛停得切....
一路就被我媽話我駕車危險...好無奈..百辭莫辯..

之後唯有當無事, 經龍翔道, 新清水灣道落觀塘, 仲要行功樂道落..
去到翠屏(觀塘地鐵站巴士站後面)我就落車, 換我媽駕...落車前調頭又突然冇brake....
差點撞埋部紅van...我媽都係覺得係我既問題, 黑起塊面對著我..

我落車1-2分鐘之後, 我都仲係原地諗緊去邊度影車好...個電話就響..
原來佢都發覺部車一時時冇左brake, 即刻唔敢駕部車, 叫我去善後.
問下佢係邊..已經去到祥和苑..佢都真係快得緊要了..

於是搭13M上去..稍為檢查一下,通知埋車房, 就決定駕部車落太子個車房..

一路都唔敢點快...未落新清水灣道已經又冇左BRAKE...即刻打手號, 死火燈, D-->2-->-->L,
拉手掣停埋一邊..等到冇乜車先慢慢流落去...一路落條新清水灣, 一路keep著L碌落去,
出太子道西時停左一停,等後車過晒, 先再打著死火燈以50KM/H以下行..
落左橋之後由於多車, 所以打死火燈, 以30KM/H以下慢行, 一路打手號示意後車過頭...

去到洗衣街附近, 由於車多, 兼且要CUT線, 所以又停左, 等後車過晒先...
過左彌敦道又停一次, 因為冇左BRAKE唔敢行著..

之後, 以龜速行到車房...一睇, 真係個泵有事...而家會順手睇埋個救左我好多次既手掣...
又要破財了...

未試過駕一程車會駕到個心都驚的...今次真係第一次...係冇BRAKE既情況下, 最終都冇撞車..
諗落, 都真係要感恩了...

今個月到而家真係乜衰野都幾乎齊...
唉..仲可以有D咩呢?

歡迎討論.

殺雞焉用牛刀?!
CZ_6686 發表於 2006-7-21 14:02 | 顯示全部樓層
公司部B14同EG之前都有試過呢D事...
不過係無皮,搞到隻碟起哂坑,
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
Dolphin 發表於 2006-7-21 14:07 | 顯示全部樓層
嘩, 樓主真係藝高人膽大...

比著我就打死火燈停埋一邊叫拖車算啦. 因為實在太危險.
唔小心鍚左落人地度要賠都唔止叫拖車條數也~
BMW E46 320i
 樓主| hkbw 發表於 2006-7-21 14:32 | 顯示全部樓層

原帖由 Dolphin 於 2006-7-21 14:07 發表
嘩, 樓主真係藝高人膽大...

比著我就打死火燈停埋一邊叫拖車算啦. 因為實在太危險.
唔小心鍚左落人地度要賠都唔止叫拖車條數也~

冇計..一來個度烈日當空, 二來真係冇時間等拖車...
加上稍為檢查之後都其實知係咩事, 亦都知道點樣應付, 而且
個brake唔係成日唔得, 又冇拖車電話...所以焗著咁做.....

叫拖車都真係唔平..個度落太子, 我諗冇三張紅衫魚都唔掂...

出到太子道我真係唔敢快的呀...我前面一有車我就手係手掣及波棍, 腳係腳掣準備,
同前車最少有十個車位的距離...

行一陣停一陣, 等我認為個brake可以先再行...

結果, 一段應該10-15分鐘行完的路, 我用多於30分鐘先行完...

我個時學車, 個老師都試過我學完之後部車冇左brake..估唔到今日到我..

殺雞焉用牛刀?!
 樓主| hkbw 發表於 2006-7-21 14:49 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2006-7-21 14:02 發表
公司部B14同EG之前都有試過呢D事...
不過係無皮,搞到隻碟起哂坑,

諗返起, 上年驗車時呢部100仔都因為隻brake碟 "彎" 左而出現 "神奇abs" 狀況..
但我媽竟然完全唔知...唔係我發現怕且隻碟都唔會被換...
殺雞焉用牛刀?!
CZ_6686 發表於 2006-7-21 14:58 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2006-7-21 02:49 PM 發表

諗返起, 上年驗車時呢部100仔都因為隻brake碟 "彎" 左而出現 "神奇abs" 狀況..
但我媽竟然完全唔知...唔係我發現怕且隻碟都唔會被換...

所以我而家同個老友都研究緊個方法點樣係有限空間提升制動效能
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
lee329 發表於 2006-7-21 15:59 | 顯示全部樓層

原帖由 CZ_6686 於 2006-7-21 14:58 發表

所以我而家同個老友都研究緊個方法點樣係有限空間提升制動效能

將傳統前碟後鼓改晒做四遮鮑魚囉....
授命于天 ,既壽永昌。
lee329 發表於 2006-7-21 16:00 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2006-7-21 13:30 發表
近來頭頭碰著黑...當大家一架二架車出事時, 加埋自己近來真係極度倒楣,
所以一直都驚緊幾時到自己出事..

今早...一家人出去飲早茶, 見耐冇開過部AE100, 就諗著唔用大發用佢啦..
初初都冇事, 入埋油, CHECK埋 ...

比我就叫拖車算啦...
授命于天 ,既壽永昌。
 樓主| hkbw 發表於 2006-7-21 17:55 | 顯示全部樓層
而家部車會驗埋先出返來..
都要一兩日..最遲就星期一先有...
殺雞焉用牛刀?!
CZ_6686 發表於 2006-7-21 18:30 | 顯示全部樓層

原帖由 lee329 於 2006-7-21 03:59 PM 發表

將傳統前碟後鼓改晒做四遮鮑魚囉....

最佳方法(1):頭Brembo/Project u迫力套裝,SiR尾擔,迫力鋼喉
最佳方法(2):頭17/15(Accord,Vigor)鮑魚連碟

上面兩個方法我都係唔會用,因為一定要換軨同埋實驗唔到車,兼且好貴!
我地已經研究到一個方法,以最低成本做最高效能