hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 輕鐵統一關門廣播
開啟左側

輕鐵統一關門廣播

SLsTuDiO 發表於 2021-3-19 23:22 | 顯示全部樓層

輕鐵根本就唔岩用呢隻廣播, 本身唔似重鐵閂門要咁耐時間, 二來上落客又快

為整而整
吳宗錡 發表於 2021-3-20 09:51 | 顯示全部樓層
SLsTuDiO 發表於 2021-3-19 23:22
輕鐵根本就唔岩用呢隻廣播, 本身唔似重鐵閂門要咁耐時間, 二來上落客又快

為整而整 ...

即係得「嘟嘟」聲就夠,唔使「請勿靠近車門」?
咁應該閂門之前定閂門時嘟呢?
吳宗錡 發表於 2021-3-20 09:55 | 顯示全部樓層
JR5204@26M 發表於 2021-3-19 21:38
1127 版本又唔同,先播「請勿靠近車門...嘟嘟嘟...」之後再「咇咇咇咇咇...」(本身閂門聲) 閂門
...

前地鐵閂門廣播(統一閂門廣播之前嘅版本)竟然喺輕鐵翻生!以我所觀察,呢隻廣播嘅「請勿靠近車門」同「嘟嘟」聲係連埋一齊嘅,不過唔知點解當時地鐵會咁做法。
SLsTuDiO 發表於 2021-3-20 11:34 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2021-3-20 09:51
即係得「嘟嘟」聲就夠,唔使「請勿靠近車門」?
咁應該閂門之前定閂門時嘟呢?
...

其實一路用開「本班為...., 請小心車門, Please mind the doors」呢個係最理想

「嘟嘟」聲應該係對門閂個陣先出, 依家連埋「請勿靠近車門」咁樣痴埋一齊出 好似奇奇怪怪咁

字橫字, 「嘟嘟」聲橫「嘟嘟」聲, 兩個sound track應該要分開先岩
吳宗錡 發表於 2021-3-20 11:38 | 顯示全部樓層
SLsTuDiO 發表於 2021-3-20 11:34
其實一路用開「本班為...., 請小心車門, Please mind the doors」呢個係最理想

「嘟嘟」聲應該係對門閂 ...

我覺得「本班為XXX線往XX列車」同「請小心車門」應該分開播,因為「請小心車門」應該臨閂門之前先播先啱
AVBWU291 發表於 2021-3-20 17:54 | 顯示全部樓層
bennq 發表於 2021-3-19 23:03
我岩岩先坐完1127@751 仲係用緊 請小心車門 please mind the doors

細心啲聽,1127轉廣播條片係假嘅,只係將市區某綫嘅關門廣播放咗落條片到。我仲聽到m-train嘅「池池」聲
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
 樓主| Sienta 發表於 2021-3-20 19:01 來自手機 | 顯示全部樓層

以我觀察所得,基本上所有四期車都加入了關門廣播,通常都會係總站會聽到,致於樓上話1127條片係假嘅,我就諗唔到有任何造假的必要,因為該列車的確有該關門廣播
T-LRT迷 發表於 2021-3-20 20:13 | 顯示全部樓層
我今日喺天逸搭中1131,

我除咗喺天逸關門時聽到地鐵關門廣播之外,
直到落車都未再聽到地鐵關門廣播
時間能磨掉熱忱
JR5204@26M 發表於 2021-3-20 20:20 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2021-3-20 17:54
細心啲聽,1127轉廣播條片係假嘅,只係將市區某綫嘅關門廣播放咗落條片到。我仲聽到m-train嘅「池池」聲
...

0:10-0:14「池池」氣聲似係一期剎完車停定果幾吓「池池」聲
T-LRT迷 發表於 2021-3-20 21:32 | 顯示全部樓層

JR5204@26M 發表於 2021-3-20 20:20
0:10-0:14「池池」氣聲似係一期剎完車停定果幾吓「池池」聲

睇返最後1127停定嘅位,
似乎燈位前停咗架車,

好有可能係比1127早少少開出嘅761P
啲「池池」聲應該係源自呢度
時間能磨掉熱忱