hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴城巴投得大圍/火炭-港島東新線
開啟左側

[小道消息] 新巴城巴投得大圍/火炭-港島東新線

053h4 發表於 2021-3-21 13:34 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-21 13:28
先唔講運輸署比唔比,全日真係七傷拳。既然大概都跟有冇轉乘同協同效應去批,都係當村巴咁做算啦。 ...

全日唔會七傷拳,682+688+988/989系係名正言順可以做晒成個沙田下有好大重組空間。

西隧23年都會變做政府隧道,部署定都合適。

出於私利個人就希望989全日等南區多個選擇轉車入沙田。
ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-21 13:45 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-3-21 13:34
全日唔會七傷拳,682+688+988/989系係名正言順可以做晒成個沙田下有好大重組空間。

西隧23年都會變做政 ...

0生今次又唔使保留實力拿?
sammyleung719 發表於 2021-3-21 13:47 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-3-21 12:27
期待有條將軍澳九龍/西九龍專線叫721, 777
有新馬場線叫831
116改行東隧變616 ...

831→另類東北葵--沙田線🤣
開黎塞住晒區議員把口就最啱
尤其果邊泛民當道實過到啦
053h4 發表於 2021-3-21 13:50 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-21 13:45
0生今次又唔使保留實力拿?

我一向認為長途線要更多次地以合理價位及服務條件爭取乘客。

係D擺到明乘客大跌以反對為由無限續命的廢線應該減班。個間公司又唔係傻嘅,720收車,18X咪一樣開到足。

所以有矛盾咩?962/969咁,為鴨脷洲潭屎水找數,合理咩?97A搵屎水去做話要去玩水,區議員講得出個下好野。

簽名被屏蔽
chamberlain 發表於 2021-3-21 15:37 | 顯示全部樓層
全部都係太安街做尾站既?
吳宗錡 發表於 2021-3-21 15:50 | 顯示全部樓層
chamberlain 發表於 2021-3-21 15:37
全部都係太安街做尾站既?

邊個叫嘉亨灣設計有問題,搞到再容納唔到新線呢?
andy92 發表於 2021-3-21 15:52 來自手機 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2021-3-21 13:02
唔錯
之後希望拆線做富泰景峰

景峰富泰通勤客一早買月票搭哂 960B/X 啦
cnquate 發表於 2021-3-21 16:14 | 顯示全部樓層
東隧嗰條收 $16.0
首選 #8547+ / #8806+
西隧嗰條收 $16.5

每條線每方向各兩個分段,價錢比其他路線稍低
站位、開車時間亦已定
詳情留待其他板友公佈

有權有勢嘅人灌水放流唔使停板
RG3905 發表於 2021-3-21 16:16 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-3-21 12:27
期待有條將軍澳九龍/西九龍專線叫721, 777
有新馬場線叫831
116改行東隧變616 ...

831 沙田馬場-太子站
721海麗-元朗站
777S金鐘-和合石
qunow 發表於 2021-3-21 16:35 來自手機 | 顯示全部樓層

cnquate 發表於 2021-3-21 16:14
東隧嗰條收 $16.0
首選 #8547+ / #8806+
西隧嗰條收 $16.5

平過682 930 幾多?