hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 側聞有新產品感應雷射槍
開啟左側

側聞有新產品感應雷射槍

chickenho_6049 發表於 2006-7-21 23:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日搭搭下車聽到有人講緊一樣野係用黎感應警方雷射槍同快相相機
佢話唔會干擾警方儀器,只係接收雷射槍同快相相機既頻率,當有感應時會響,通知司機收慢,
最得意係佢只係部電話咁大,唔駛接駁任何車輛儀器。

當下我就諗起一個問題,如果我部係架車到,咁算唔算犯法呢?
SoHo PHOTOGRAPHY
CZ_6686 發表於 2006-7-21 23:32 | 顯示全部樓層
呢樣野都好耐下,只要佢唔係干擾儀器,基本上合法
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
FX8173 發表於 2006-7-21 23:33 | 顯示全部樓層
Old News~
佢o岩o岩出果時我已經想買,但係知道價錢後就放棄o左﹗
係俾人抄八至十之牌o既價錢…寧靜自己小心D,見的士慢就跟住慢仲好﹗

暫時電訊條例未有監管呢類接收器,所以唔算犯法。有唔少車書都探討過呢個問題。
電訊管理局o既古方回覆都係話只要唔干擾到其他儀器就唔算違例﹗
所以而家有唔少『辣車』『快車』都會裝﹗
NISSAN Presage 2.4 CVTC
lee329 發表於 2006-7-21 23:34 | 顯示全部樓層

原帖由 chickenho_6049 於 2006-7-21 23:30 發表
今日搭搭下車聽到有人講緊一樣野係用黎感應警方雷射槍同快相相機
佢話唔會干擾警方儀器,只係接收雷射槍同快相相機既頻率,當有感應時會響,通知司機收慢,
最得意係佢只係部電話咁大,唔駛接駁任何車輛儀器。
...

總之,只係接收就唔犯法...
授命于天 ,既壽永昌。
CZ_6686 發表於 2006-7-21 23:36 | 顯示全部樓層
原帖由 lee329 於 2006-7-21 11:34 PM 發表

總之,只係接收就唔犯法...

不過講真,雷射槍有訊號就已經中左
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
FX8173 發表於 2006-7-21 23:38 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2006-7-21 23:36 發表

不過講真,雷射槍有訊號就已經中左

聽說第二代接收器 (而家市面賣緊果代) 有D可以 check 埋前面會唔會有 Laser 射落o黎,o係自己『中槍』前 Check 定,有效範圍 100m
 樓主| chickenho_6049 發表於 2006-7-21 23:43 | 顯示全部樓層

o....因為我冇車的:p
咁但係交通部會唔會捉架?
FX8173 發表於 2006-7-21 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 chickenho_6049 於 2006-7-21 23:43 發表
o....因為我冇車的:p
咁但係交通部會唔會捉架?

唔會因為果樣o野而捉,但係如果佢截o左您,您又串串貢,佢咪叫您去驗車囉﹗咁您都有排煩啦﹗
 樓主| chickenho_6049 發表於 2006-7-22 01:39 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-7-21 23:45 發表

唔會因為果樣o野而捉,但係如果佢截o左您,您又串串貢,佢咪叫您去驗車囉﹗咁您都有排煩啦﹗

請問當初係因為咩價錢而令你放棄?
FX8173 發表於 2006-7-22 08:00 | 顯示全部樓層

原帖由 chickenho_6049 於 2006-7-22 01:39 發表

請問當初係因為咩價錢而令你放棄?

上面已講o左,一部呢 D 等於俾人抄八至十張牌……