hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) 藍箭.快將玩完!?
開啟左側

藍箭.快將玩完!?

Flores 發表於 2006-7-27 23:15 | 顯示全部樓層

而家又聽聞十月六提之後藍箭唔會退役
繼續行廣深,同新黎的BSP動車組各有各行
早排回廠的藍箭已經回到廣深線上運行
反且X2000就會退出廣深,只行廣九直通車

剩下的25Z就真係不知去向

kkt 發表於 2006-7-28 02:06 | 顯示全部樓層
原帖由 Flores 於 2006-7-27 23:15 發表
而家又聽聞十月六提之後藍箭唔會退役
繼續行廣深,同新黎的BSP動車組各有各行
早排回廠的藍箭已經回到廣深線上運行
反且X2000就會退出廣深,只行廣九直通車

剩下的25Z就真係不知去向

講開X2000
佢無行廣九直通車都有成個星期喇

聽聞由20/7起
X2000會停駛直至另行通告
所以而家都係拎準高速o黎行
想見到X2000
可能要等一段時間喇
kmb3asv3 發表於 2006-7-28 21:37 | 顯示全部樓層
統計一下, 中國鐵路未來數年內將會有以下高速車輛

200km/h
1.川崎重工 E2-1000 60抽8卡
2. BSP Regina 40抽8卡
3. Alstom Pendolino 60抽8卡

300km/h
1. CRH3 (ICE) 60抽

都咪話少o野
超智能巴士 Super-Intelligient Bus
EDWIN9418 發表於 2006-7-28 23:47 | 顯示全部樓層

請問有冇車友知E2同ICE行咩線呢?謝謝解答!
kychung 發表於 2006-7-29 03:59 | 顯示全部樓層
原帖由 EDWIN9418 於 2006-7-28 23:47 發表
請問有冇車友知E2同ICE行咩線呢?謝謝解答!

肯定會有E2行ge就得青島至濟南
不過60抽咁多就肯定仲會響其他地方用ge
大陸甚至有人傳過成昆複線都會用添
信不信由你
(不過我唸唔駛發夢廣深港區域快線會有新幹線行啦
大陸版E2 ge車身闊度已經窄過日本原版
都仲係闊過西鐵通過限界)

ICE3就初定行北京至天津
不過車都未造好
好多野都仲存在變數

南粵急行 rail.kychung.com
sutrak 發表於 2006-7-29 15:26 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb3asv3 於 2006-7-28 21:37 發表
統計一下, 中國鐵路未來數年內將會有以下高速車輛

200km/h
1.川崎重工 E2-1000 60抽8卡
2. BSP Regina 40抽8卡
3. Alstom Pendolino 60抽8卡

300km/h
1. CRH3 (ICE) 60抽

都咪話少o野

我想問Pendolino 係唔係同呢款一樣?係既就正囉~
da370 發表於 2006-7-29 17:14 | 顯示全部樓層

原帖由 kychung 於 2006-7-29 03:59 發表

肯定會有E2行ge就得山東至濟南
不過60抽咁多就肯定仲會響其他地方用ge
大陸甚至有人傳過成昆複線都會用添
信不信由你
(不過我唸唔駛發夢廣深港區域快線會有新幹線行啦
大陸版E2 ge車身闊度已經窄過日 ...

山東至濟南?
香港島至銅鑼灣?
ATE24 發表於 2006-7-29 17:20 | 顯示全部樓層
原帖由 sutrak 於 2006-7-29 15:26 發表

我想問Pendolino 係唔係同呢款一樣?係既就正囉~

根據 2004 年 10 月 09 日 Alstom 發布o既新聞稿當中。Alstom 只提及佢o地同中國鐵路新簽o既十億歐元合約當中將包括 60 抽每列 8 卡,不會採用 tilting 技術o既列車。車體將會使用 ALSTOM o既 PENDOLINO 技術。

同一個合約當中仲包括 180 架採用 Prima 設計o既 double electric loco。

另各位有無 CRH1 - CRH6 所代表o既車輛型號?
CRH2 就係中國版 E2-1000。
其他 1,3-6 又代表o的乜o野?
之前我o係唔知邊度望過,但係搵唔番。
公器公用 香港早要有品
ben1985623 發表於 2006-7-29 20:03 | 顯示全部樓層
估唔到中國大陸末來都係多國文化o的交流(指鐵路)
P1X3L YOLICA FANS
barking 發表於 2006-7-29 20:58 | 顯示全部樓層

原帖由 ben1985623 於 2006-7-29 20:03 發表
估唔到中國大陸末來都係多國文化o的交流(指鐵路)

都唔難估, 你睇下周街平治丰田...