hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 落馬洲至慈雲山(紅小線)
返回列表 發新帖
開啟左側

落馬洲至慈雲山(紅小線)

樓主| cong 發表於 2006-7-29 17:52 | 顯示全部樓層

GM 發表於 2006-7-30 12:42 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2006-7-29 05:52 PM 發表

沿途往來慈雲山都要駁腳,車程又唔算慢,點解咁肯定客量連紅小線都未必支持到?
大埔咁大,74A同74X/75X有唔同服務範圍,而且慈雲山有大量綠小接駁黃大仙/鑽石山,似乎你冇考慮過居民會用綠小接駁

但有幾多新界北的人要去慈雲山?
慈雲山沒有工廠、寫字樓。
大埔人口是29.2萬,但紅小卻服務不到大埔的核心──大埔中心一帶前往慈雲山的人,
在大埔的服務範圍其實很少。
而且你都識講慈雲山有大量綠小接駁鑽石山,那由慈雲山往大埔搭綠小+74X/75X便快很多,
15分鐘綠小+74X/75X已經出大老山了!

原帖由 cong 於 2006-7-29 05:52 PM 發表
要轉兩次車既我仲可以列多好多個方法,你認為咁樣就好合理?就算你搭74x轉車,亦慢過紅小一程過,只用等車時間比較太取巧喇...

樓主之前講條線靠的有部分是流水客,
但流水客只需轉一次車。
而搭全程的乘客有幾多,
當有五十幾萬的觀塘區也只能開10-20分鐘一班時,
大家心裡有數。
好明顯單靠慈雲山及小部分的黃大仙根本不能開15分鐘一班。

等車時間從來都是考慮因素,
等車時間可以彌補行車時間的不足,
而且74x行大老山,
明顯不慢。
常備TCU 出行唔洗怕
 樓主| cong 發表於 2006-7-30 16:45 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2006-7-30 17:14 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2006-7-30 04:45 PM 發表

點解觀落線又做得住?有幾多客係搭紅小返工呀?一班車落馬洲/上水/粉嶺/大埔/中大每處有幾個客(佢地唔一定要出九龍)都做得住啦

觀落線的班次已經回答了你問題。
兩條線一起爭食時做得住嗎?
原帖由 cong 於 2006-7-30 04:45 PM 發表
等紅小就計足15分鐘,綠小+74X/75X就唔駛等車?咁都講得出,佩服佩服~~

綠小+74X/75X的班次已經是人所共知的頻密,
出不到最少都入大老山了
五十幾萬的觀塘區又有直車,又有過境巴士,再加上觀塘出發搭小巴行獅隧埔公甚至比搭巴士行大隧吐公更慢,睇0黎冇乜優勢0既觀落線都可以開10-20分鐘一班時,點解慈雲山/黃大仙線行車時間以及方便程度相對較觀落線為優開15分鐘一班都唔夠客?

更可況呢五十幾萬又係取巧咁計,觀落線服務成個觀塘區?開玩笑吧,有d地方有直車去新界北,有d地方根本唔會兜大圈落裕民坊轉車...用整個觀塘區同建議服務0既慈雲山及小部分的黃大仙範圍比,又係一個嚴重謬誤

本人首先要指出,就是落馬洲至慈雲山的紅小線比搭巴士行大隧吐公更慢,
而且別區的人較往慈雲山,
慈雲山及小部分的黃大仙範圍和觀落線的服務範圍比,後者的服務人口擁有絕對優勢!
再加上巴士和紅小線的收費差距,
客量自然低。
常備TCU 出行唔洗怕
 樓主| cong 發表於 2006-7-30 21:27 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2006-7-31 13:02 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2006-7-30 09:27 PM 發表

觀落線至少日間冇司機敢停黃大仙落客,入新界唔夠客時先經黃大仙下村,一來同本線行上村唔同,二來呢個可有可無0既班次亦冇人敢等,可來爭食?至於大部分往來新界路段既客觀落線亦唔係獨市,兩線九龍定位更截然不同 ...

但在 公共小巴字軌表 (M3i) » 觀塘-落馬洲線 [20/6 更新] 的主題中列明該條紅小停黃大仙地鐵站及天馬苑,
觀塘-落馬洲線 [20/6 更新]

而且以下這些說話是你說的:
點解觀落線又做得住?有幾多客係搭紅小返工呀?一班車落馬洲/上水/粉嶺/大埔/中大每處有幾個客(佢地唔一定要出九龍)都做得住啦

不是出九龍的話為什麼不是爭食?
自相矛盾。

原帖由 cong 於 2006-7-30 09:27 PM 發表
頻密班次=唔駛等車?最頻密0既繁時你估等一班綠小就上到?咁唔駛花幾分鐘?

從沒有人說頻密班次=唔駛等車。不過樓主竟然不懂搭第二架車轉74X/75X.......

回文#9我已經指出巴士行吐公比行埔公去大埔只慢5分鐘,當中計埋74A行沙田0既時間,紅小去到大埔一定比轉74X/75X快,至於去到北區巴士0個D嚇人0既勁兜路線,小巴快定巴士快就要睇邊區...

這裡又是十分奇怪,之前已經慢了(等車時間+行大老山),再比74X/75X行吐公慢,
竟然負負!
而且例子也有問題,
慈雲山轉74X/75X最理想是在鑽石山轉,
談黃大仙根本沒有用!

而且#12已經講了大埔客少的原因。
如果觀落線的服務範圍你全觀塘區,咁本線服務範圍咪可以係九龍城黃大仙區??!!

觀落線九龍服務範圍要數就有觀塘市中心一帶,牛頭角,淘大(彩虹/采頤/黃大仙下村時入時唔入根本冇人會去等車,所以全部都唔計),相對抗本線九龍服務範圍就有慈雲山,竹園南,黃大仙上村,鳳凰村,服務人口邊有絕對優勢

你和負責有關字軌表的版友交流後再找我吧!

另外,觀落線在深夜只有要經沙田、粉嶺南的通宵綠小501S競爭,
但它也要做20分鐘一班,
為何樓主的紅小線卻可做15分鐘一班?
常備TCU 出行唔洗怕
 樓主| cong 發表於 2006-7-31 13:21 | 顯示全部樓層

GM 發表於 2006-8-1 16:52 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2006-7-31 01:21 PM 發表

咁你搭過未?黃大仙地鐵站/天馬苑紅小唔俾停,通宵先會偷雞
我講係唔一定並非大部分客唔係出九龍

即是會爭食。
原帖由 cong 於 2006-7-31 01:21 PM 發表
呢句證明你連慈雲山交通係點都唔知,同你講都晒氣...

連搭2F轉74A/75X都唔識,呢句證明你連慈雲山交通係點都唔知。

本人決定在此文不再回呢位板友

不過本人會繼續討論,
讓其他版友增加對慈雲山交通的了解。
常備TCU 出行唔洗怕
china 發表於 2006-8-5 13:16 | 顯示全部樓層
我支持以試辦形式開設慈雲山至大埔小巴線,因為綠小轉74x/75x聽落好似較快,
但係始終直車是較有優勢的,正如葵芳至大埔,當初好多人都話紅小實慢,
但實際上佢係快過46x/47x轉73x。

如果慈雲山下下用「轉乘」就可解決交通問題,咁就根本唔會有
慈荃紅小線,呢條線隨了上下班時間外,平日其他時間都有一定客量。
其實我都有點意外的,我當初都只係睇好慈荃線可以做兩味,
咁就證明慈雲山居民的流動模式其實是很難估計的。

至於點解我提議只往大埔,因我都是保守d,
如果真係無客既話,行到落馬洲會勁蝕,
行到大埔穩陣d.....因真係有心去上水既話,
在廣福道落車都好易等到紅小。