hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦馬鞍山至將軍澳巴士服務
返回列表 發新帖
開啟左側

建議開辦馬鞍山至將軍澳巴士服務

JX9097 發表於 2006-8-10 21:09 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-8-10 21:04 發表
呢個我都想問一問熟呢兩區既板友
其實來往馬鞍山至將軍澳
究竟經東九龍定係經西沙路同西貢
會較為適合呢?

(註:我完全唔熟呢兩區)

如果真係成事的話
理論上應該出東九龍入馬鞍山
AV385 發表於 2006-8-10 23:11 | 顯示全部樓層
原帖由 daiteioh 於 2006-8-10 03:59 發表
最新消息:
今日與地區助理談談交通情怳,
地區助理表示,沙田區議會與西貢區議會己聯手上書立法會,民主黨立法會會員將來會鬧上立法會.......誓要爭取沙田去將軍澳巴士線,不過現在排期等候審議........看來將來有好 ...

我諗聯手上書都唔會入馬鞍山啦,一係就兜完去沙中先入啦,你介唔介意呢
自從307後就個個都話要"隊"個plan上立法會,立法會幾時做左運輸署啊?
我都唔知點解我地d香港人要比幾十萬年薪請呢班友,先指聲明我唔係話沙將線唔重要啊,但我唔覺得咁快就要鬧到上立法會wo,佢地要做既係交涉,講唔掂都要講到運吉掂,唔係我求其搵個中七畢業,識寫幾個字既上去做都得啦

如果佢地今次真係上書,然後又再講掂數,呢個香港就真係比人話不知所謂到爆啊

仲有唔好當立法會係一個舞台,咩看來有好戲睇,香港唔係台灣,講到好似佢地向上面講唔掂數會好似台灣打交咁

講返條線,開一班兩班或者都可以考慮下既,但兩面都係住宅區,都唔知有咩用
luckyryan625 發表於 2006-8-10 23:20 | 顯示全部樓層
黑翼 發表於 2006-8-12 19:16 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2006-8-10 20:27 發表
個人都係覺得成事機會唔太大
現時將軍澳大部份地區都有轉乘

未來沙中線興建,沙中線興建後亦可以為沙田至將軍澳提供一個選擇(東西線→觀塘線→將軍澳線)。如果現時開辦了沙田至將軍澳巴士線,未來沙中線興建後這條巴士線又出現類似87D情況。
AV385 發表於 2006-8-12 23:01 | 顯示全部樓層
原帖由 黑翼 於 2006-8-12 03:16 發表

未來沙中線興建,沙中線興建後亦可以為沙田至將軍澳提供一個選擇(東西線→觀塘線→將軍澳線)。如果現時開辦了沙田至將軍澳巴士線,未來沙中線興建後這條巴士線又出現類似87D情況。

唔使等沙中線啦,而家都可以kcr轉mtr啦,多三個站咋ma,但係唔吸引喎,仲有就係山上冇地鐵啊.....
根本沙將同沙荃都應該上山走而唔係行隧道,將南就唔使兜啦,好似98C咁出將軍澳就最好,將南個到,兜到一個就兜唔到第二個,唔兜唔到又話,唔兜個到又話唔好,十個屋苑有七個都係地鐵站隔離,行都唔使5分鐘,好心就運動下啦,又要有地鐵,又要有巴士,搭得邊樣啊
天瑞總站 發表於 2006-8-13 19:13 | 顯示全部樓層
 樓主| daiteioh 發表於 2006-8-13 19:49 | 顯示全部樓層

原帖由 天瑞總站 於 2006-8-13 19:13 發表
以前就話馬鞍山去堅城
而家又話馬鞍山去將軍澳

乜馬鞍山需求真係咁大咩?

近期某地區人仕調查顯示,
馬鞍山去堅城須求唔大,
所以開新線去堅城的機會唔大,
反而某地區人仕收到不少街坊反映,
馬鞍山居民須要巴士線去將軍澳......
p.s:天瑞總站兄,小弟向作此道歉,
小弟在從前不知地厚,話開新線去堅城,甚至與地區人仕合作,真是大想頭,
後來狂妄的小弟終於冷靜下來,分析到沒有今大的需求,
令你增加混亂及麻煩,及也因此向板友道歉......

:P...................
kingprowm 發表於 2006-8-14 00:23 | 顯示全部樓層
原帖由 天瑞總站 於 2006-8-13 19:13 發表
以前就話馬鞍山去堅城
而家又話馬鞍山去將軍澳

乜馬鞍山需求真係咁大咩?

我唔信馬鞍山夠客支持開一條去將軍澳的線,
由沙中去就或者得, 唔通沙中開兜入馬鞍山先番轉頭入隧道咩?
所以到頭來點都要轉車, 搭 89C/89D 轉 98A/296A
根本足夠應該需求 !