hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 觀塘部份區內巴士線重組
開啟左側

觀塘部份區內巴士線重組

JX9097 發表於 2006-7-29 00:03 | 顯示全部樓層

原帖由 vilo 於 2006-7-28 21:43 發表
另外 26 42 彩虹返四順時分段最好減到$3.5
執多幾個客都好...
(27 已經好夠客)  

九巴肯加先算啦...
要加,一早加咗
而且54又快又密,仲唔使等
邊有得鬥?!
epsilon 發表於 2006-7-30 00:52 | 顯示全部樓層
23M可否與26M合併?
JX9097 發表於 2006-7-30 00:59 | 顯示全部樓層
原帖由 epsilon 於 2006-7-30 00:52 發表
23M可否與26M合併?

唔得...和樂邨冇車往返彩雲
(606太貴...不予考慮)
AV385 發表於 2006-7-30 01:07 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2006-7-29 08:59 發表

唔得...和樂邨冇車往返彩雲
(606太貴...不予考慮)

唔係好明點樣和樂冇車返彩雲,如果係就咁將23M拉到去彩虹咪得囉
但條線好似太長有可能收唔返$3.0 / $4.3

ps:而家26M收4蚊有冇多人搭左,而唔搭27落彩虹呢?
     而23M又有冇因為咁而少左客呢?
JX9097 發表於 2006-7-30 17:57 | 顯示全部樓層
原帖由 AV385 於 2006-7-30 01:07 發表

唔係好明點樣和樂冇車返彩雲,如果係就咁將23M拉到去彩虹咪得囉
但條線好似太長有可能收唔返$3.0 / $4.3

ps:而家26M收4蚊有冇多人搭左,而唔搭27落彩虹呢?
     而23M又有冇因為咁而少左客呢?

如果將23M拉落去彩虹我第一個反對
無啦啦做乜搞埋23M一份??

26M客量都係咁上下啦...
全冷前後變化都唔太大

23M更加唔會無啦啦少咗客
因為23/23M/26M一各都係互相搶客(@和樂邨)
AV385 發表於 2006-7-31 02:30 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2006-7-30 01:57 發表

如果將23M拉落去彩虹我第一個反對
無啦啦做乜搞埋23M一份??

26M客量都係咁上下啦...
全冷前後變化都唔太大

23M更加唔會無啦啦少咗客
因為23/23M/26M一各都係互相搶客(@和樂邨)

我好似係話如果23M拉落彩虹會有可能加價啦,咁唔支持個個第一個係咪應該係我呢?

而向四順重組到睇,23M有99%機會比人搞,差在點搞者,因為個問題係四順落牛頭角樂華太慢啦,所以原來既23M係一定冇得留低

但如果從小型重組既角度黎睇,23M同26M既合併唔一定係壞事,從九巴角度睇,兩線合拼可以減小重疊同資源,從乘客角度睇,兩線向拼可以減小一齊黎車既情況,減小候車時間,加密班次等等

假設兩線合併,行車時間大約係70分鐘,再由8正一蛇行,全日可以係九至十分鐘一班,繁時甚至可以加到八分鐘 一班,再加上合併,如果唔收返4蚊肯定通過唔到,計落應該對整體有益WO..當然長遠及大型既重組,呢個方法更係唔得啦
JX9097 發表於 2006-8-2 00:54 | 顯示全部樓層

原帖由 AV385 於 2006-7-31 02:30 發表

我好似係話如果23M拉落彩虹會有可能加價啦,咁唔支持個個第一個係咪應該係我呢?

而向四順重組到睇,23M有99%機會比人搞,差在點搞者,因為個問題係四順落牛頭角樂華太慢啦,所以原來既23M係一定冇得留低

但如果 ...

查實23/23M/26M係好惡搞
點搞都會影響到平時搭開嘅人
所以一定要諗清諗楚先可以「落手」
AV385 發表於 2006-8-2 01:03 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2006-8-1 08:54 發表

查實23/23M/26M係好惡搞
點搞都會影響到平時搭開嘅人
所以一定要諗清諗楚先可以「落手」

其實唔只呢3條,我覺我傾向係加埋28A同埋一條藍田線一齊搞,
而最好得出既結果係用車一樣咁多,去觀塘既聯合班次係大約4-5(6-7)分鐘班,藍田及牛頭角8-10(10-12)分一班,咁會比較好,
至於29M都有需要搞一搞,但唔好考慮連同觀塘線一齊搞,係唔可能既...

另外觀塘同牛頭角都可以用循環線式去做,但係建議起點向四順區或彩虹,同時參考城巴既順逆時針方法係幾好,但係如果用以前九巴1K/2K方法我覺得更好啦

JX9097 發表於 2006-8-2 01:19 | 顯示全部樓層
原帖由 AV385 於 2006-8-2 01:03 發表
另外觀塘同牛頭角都可以用循環線式去做,但係建議起點向四順區或彩虹,同時參考城巴既順逆時針方法係幾好,但係如果用以前九巴1K/2K方法我覺得更好啦

呢兩條線我真係覺得有得做
但可惜九巴諗唔到...
AV385 發表於 2006-8-2 01:45 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2006-8-1 09:19 發表

呢兩條線我真係覺得有得做
但可惜九巴諗唔到...

SORRY,唔知你指25A/C方法定1/2K方法呢?

我會較支持1/2K方法,原因係四順同牛頭角就好似向一個圓形既圓周上面,中間係唔可以連接既,如果用1/2K方法就最好,但個問題係圈太細啦,服務到既唔多

如果將個圈拉大到觀塘,服務範圍支持,但係樂華就服務唔到