hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 28A 觀塘碼頭 -- 九龍灣 (路線延長)
開啟左側

28A 觀塘碼頭 -- 九龍灣 (路線延長)

cong 發表於 2006-8-7 16:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

JX9097 發表於 2006-8-7 23:51 | 顯示全部樓層
假日開30分鐘一班??
行都行到去地鐵站啦

同埋條線太兜...
直接搭15A仲好過
(雖然價錢上較新28A貴
但15A班次唔比新28A差)
AV385 發表於 2006-8-8 00:32 | 顯示全部樓層
搭全程既人就肯定冇嫁啦,
樂華落九龍灣有小巴,咁本身28A都冇咩用,有幾多人落碼頭呢...落觀塘又有小巴,咁真係AM都太大部嫁WO..
 樓主| cong 發表於 2006-8-8 08:22 | 顯示全部樓層

樓主| cong 發表於 2006-8-8 11:46 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2006-8-8 22:56 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2006-8-8 11:46 發表
樓上有板友講左,唔預有人搭全程...我估計Mega Box有免費車去28A沿線,假日開30分鐘一班只係想執D上唔到免費車既客,而唔係做接駁地鐵既客

但係以一個正常嘅乘客嘅角度
見到呢個班次肯定已經走先
仲會喺車站度呆等??
AV385 發表於 2006-8-9 00:13 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2006-8-7 16:22 發表

我都知樂華有小巴落九龍灣,但係繁時中途站好難上車喎...

牛頭角都有唔少人去碼頭,佢地依家被迫出行出去搭$4.20/$5.20車(或者呆等11D)

唔少人,但都唔覺得係多人囉,要既善用個D新界區路線好過囉
仲有條線連11D都密唔過,仲要上山先落返黎,你覺得我會等邊條呢??
 樓主| cong 發表於 2006-8-9 08:22 | 顯示全部樓層
vilo 發表於 2006-8-9 09:28 | 顯示全部樓層
如果唔想有太大變動不如由觀塘碼頭拉埋入麗港城算
轉全日
專做返學同區內接駁
同埋平價轉乘
AV385 發表於 2006-8-9 11:07 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2006-8-8 16:22 發表

如果0係淘大,我就唔想行出觀塘道喇...善用新界區路線係好,但係唔該唔好收新界價(分段同去沙田冇乜分別)

但係會有人呆等免費車但上唔到既人,不過要睇28A係咪岩岩開0係免費車後面

講真,我又唔覺得行出去咁慘,我以前就係晚晚咁行出去搭17,而且28A咁行法, 去觀碼一樣係停唔到淘大,頂多係停牛頭角巴總,咪又係要行...

我比個例子你:我向黃埔都係等免費車上愛民,即使上唔到,我都係等下一班,我唔會走去搭7B
又比多個例子,我以前向旺角新世紀等免費車返愛民,即使上唔到,我都唔會搭車,而係行返去,一係就入返去打多個白鴿轉,咁你明唔明我上講咩

而且你講緊既可能性係又要咁岩有人上唔到,然後又咁岩你有車,但呢個世界係咪又咁多個咁岩啊,仲有如果佢部免費車上完人都居然仲可以夠部巴士執死雞,唔好多啊,三分一部車夠未,如果係既咁Mega Box都識做野啦MA

原帖由 vilo 於 2006-8-8 17:28 發表
如果唔想有太大變動不如由觀塘碼頭拉埋入麗港城算
轉全日
專做返學同區內接駁
同埋平價轉乘

即使拉左入麗港城都唔可能全日啦,如果一個麗港城有本事可以令一條冇用既巴士線,係巴士線打返生仲要全日既,九記運吉一早開左條麗港城去觀塘啦

28A想全日真係諗都唔使諗,我係一個認為與其開新線,不如救線既人,但28A,真係冇辦法