hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) 廣深线上的月台自动闸门 ...
開啟左側

廣深线上的月台自动闸门

sg 發表於 2006-8-9 16:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

原理一样,但系个设计真系差少少, 究竟呢道耐0的定系欣澳果道耐0的呢 ?
煒鑫扮師奶  已經俾人拉
ctb969 發表於 2006-8-9 16:54 | 顯示全部樓層
石龍呢道閘有左好耐... 肯定耐過欣澳
let the spirit move you
jeffreyau 發表於 2006-8-9 22:41 | 顯示全部樓層
有架空石龍站就已經有
設計絕對馬虎.....
GD1570 發表於 2006-8-9 23:32 | 顯示全部樓層

依度野都唔係自動既..
要人手去按掣開架...
你有你可愛,我有我好笑。
500 發表於 2006-8-9 23:34 | 顯示全部樓層
點馬虎都好,但係呢樣野係prove了中國有能力自己想同做出一些solutions出黎。
佢只係一個prove of concept的物件,要好睇仲乜?

所謂的完成度只係如果將從前所積聚的knowhow加以設計,試問有乜野由零開始做起的"試作品"係好睇的呢。
sunnykam 發表於 2006-8-9 23:35 | 顯示全部樓層
欣澳個閘同呢棟閘用途都唔同, 呢一棟, 好明顯係避免乘客爭先恐後, 車未停定, 唔俾你上車
Hinata 發表於 2006-8-10 18:24 | 顯示全部樓層

原帖由 sunnykam 於 2006-8-9 23:35 發表
欣澳個閘同呢棟閘用途都唔同, 呢一棟, 好明顯係避免乘客爭先恐後, 車未停定, 唔俾你上車

未必,石龍站呢段係廣深城際中其中一個行駛車速最高的區段,
而且以本人經驗,石龍站等車正常會早10分鐘比乘客上去,起月台會見到數班列車駛過,
可能係防止乘客過於接近路軌而發生危險,
睇番其他城際乘降站都有專用高速線以供飛站,但係石龍就冇...
jeffreyau 發表於 2006-8-10 23:29 | 顯示全部樓層
原帖由 Hinata 於 2006-8-10 18:24 發表

未必,石龍站呢段係廣深城際中其中一個行駛車速最高的區段,
而且以本人經驗,石龍站等車正常會早10分鐘比乘客上去,起月台會見到數班列車駛過,
可能係防止乘客過於接近路軌而發生危險,
睇番其他城際乘降站 ...

絕對認同,哩趟閘雖然馬虎,但對於大陸人黎講絕對有用,有次等車時黎架SS8,以為係埋
站點知唔係,個月台D氣流係吸住你走咁,如果冇閘0既話都好危險下~
homanbean 發表於 2006-8-11 03:35 | 顯示全部樓層
原帖由 500 於 2006-8-9 23:34 發表
點馬虎都好,但係呢樣野係prove了中國有能力自己想同做出一些solutions出黎。
佢只係一個prove of concept的物件,要好睇仲乜?

你可能認為conceptual design唔需要好睇
但係如果個設計係好睇既 係咪更加好呢?
而且好多簡單既設計都好好睇
問題係設計者有冇心去理個outlook
或者可能大家既品味唔同
而唔係conceptual design唔需要好睇

試問有乜野由零開始做起的"試作品"係好睇的呢。

唔知你知唔知咩係design呢?
由零開始做既design唔一定唔好睇架喎
而且好睇既野 好多時就係一d最簡單既設計

原文已改 如有得罪請見諒

-   知足者自然常樂   -
500 發表於 2006-8-11 05:38 | 顯示全部樓層

原帖由 homanbean 於 2006-8-11 03:35 發表

你可能認為conceptual design唔需要好睇
但係如果個設計係好睇既 係咪更加好呢?
而且好多簡單既設計都好好睇
問題係設計者有冇心去理個outlook
或者可能大家既品味唔同
而唔係conceptual design唔需要好 ...

更多時conceptual design同final product之間的實際出入程度係比想像中更大。(either way: look better or not)
呢個正係工業設計的奇妙之處。

我以前份工係做product的prototype@prove of concept stage的,理所當然的其賣相上係樣衰至極(你話簡陋都ok)的,但就提供了一個十分
清析的理論分析平台以供給有關理論的更進一步refining,之後個外觀designer就會依照返件野本身的背景理論
(例如最低要求尺寸、可負載最大應力等,當中包含了雙方的口角對戰)再進行設計改良。
在於我黎講,我個focus係在於一件野的機能性(包埋其背後的成本、背景技術開發時間、納品期等商業用product/prototype的因素),
外觀係一個prototype黎講就只係一個plus。

我就唔明你係度話緊我乜,希望你可以俾個詳細解釋我(你若能寫得出一萬幾千字俾我,我係唔mind睇架,反正我日日都要睇 + 修訂成十幾萬字的
report,都唔會爭在多你幾千個字),
唔係我會詳加考慮返你先前果句「唔識既最好唔好亂講」之中是否有對我進行無理批評的可能性作出更進一步的行動。

抄襲返你ge口風,我亦未見得你有分析工業設計的本事wor……

不過,已然你講到似曾曾,我相信你會好過本地某個 designer咁過份針對外觀而忽略用品內的商業味道。
定係你有份design呢個「閘門」先會有咁如此大到要出口術的大反應呢?

講返原文,我會同意佢(閘門)已經叫做有最起碼的設計外觀係度,但其外觀距離「好睇」仲要爭成萬里wor……