hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 16/8 學車報告 (PASS)
開啟左側

16/8 學車報告 (PASS)

Ketsu 發表於 2006-8-16 19:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日我再次出征
再去考輕型貨車丙部路試
結果...成功了!

今次冇上一次考得咁早(0900)
呢次我考1215
不過師傅叫我提早響1145就去報到
(佢話趁冇人就快d 考左佢喎)

呢次考既路線如下:
(試場->右轉加路連山道->右轉東院道->銅鑼灣道->左轉禮頓道->保良局左轉加路連山道->右轉東院道->右轉返回試場)
呢條路線確實比考樂活道易考得多
至少冇左條大斜路

今日我都唔算有太大驚險
(不過我衝左一個燈尾)
最驚險就係臨轉番入試場之前果個路口
突然間有個人從試場入口衝出馬路
好在果時我都收左油準備轉右
同埋我比考牌官快一步踩停架車
(冇chop車...)
否則真係慢d 踩我都要排過期重考...

其實今日我臨考之前
真係緊張到全身震哂
就連師傅都叫我
「你咳完先好去考呀!」
(呢個係我緊張果陣既慣常反應)
所以我臨考前練車既表現都幾曳下
真係咁渣法都可以肥得...
但唔知點解喎
當考牌官睇我點渣果陣
我既心情竟然仲輕鬆過平時
師傅響隔離睇我練車
(可能係因為平時師傅「訓練」慣我掛...)

不過點都好啦
呢幾個月所付出既
今日終於都得到成果...

響呢度真係要多謝解答過我
有關渣車技巧問題既各板友同朋友
Thank you...
Abusing dead rule -> Denial of reality
guia 發表於 2006-8-16 22:57 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-8-16 19:55 發表
今日我再次出征
再去考輕型貨車丙部路試
結果...成功了!

今次冇上一次考得咁早(0900)
呢次我考1215
不過師傅叫我提早響1145就去報到
(佢話趁冇人就快d 考左佢喎)

呢次考既路線如下:
(試場->右 ...

恭喜晒... 考到車牌
不過話時話我仲未去換正式車牌添
 樓主| Ketsu 發表於 2006-8-16 23:49 | 顯示全部樓層
原帖由 guia 於 2006-8-16 22:57 發表

恭喜晒... 考到車牌
不過話時話我仲未去換正式車牌添

我都係去李健度
托佢地同我辦理手續咋
佢叫我下星期五返去

不過今次我睇番張黃紙
今次d minor好似仲多過上次...

今次我未算係好細心咁睇
其實都係等左個牌佢地俾番張黃紙我
再兌一兌先...
Abusing dead rule -> Denial of reality
CZ_6686 發表於 2006-8-16 23:56 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-8-16 11:49 PM 發表

我都係去李健度
托佢地同我辦理手續咋
佢叫我下星期五返去

不過今次我睇番張黃紙
今次d minor好似仲多過上次...

今次我未算係好細心咁睇
其實都係等左個牌佢地俾番張黃紙我
再兌一兌先...

是但啦!!
最緊要考到牌!!
之後既野慢慢再算
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
cktse 發表於 2006-8-19 19:53 | 顯示全部樓層
呢條倒轉行既路又真係無突發野都會實pass咁滯既~
有幾多minor唔緊要, 無S咪得囉
媽屐停
 樓主| Ketsu 發表於 2006-8-19 21:42 | 顯示全部樓層
原帖由 cktse 於 2006-8-19 19:53 發表
呢條倒轉行既路又真係無突發野都會實pass咁滯既~
有幾多minor唔緊要, 無S咪得囉

其實果日就係有突發野發生
我練車果陣
就係咁o岩響停車場附近
有架泥頭車響度做緊野
霸左對面成條路
(好在我考果陣o岩o岩做完)

同埋d 巴士亂咁泊
好多對頭車都要騎分隔線黎行
有d 仲越左半架車響我果邊線
你怯一怯渣唔定都好易出事

所以果日真係行棉花路好過